W moim golfie 1.4 FSI przy przebiegu 103000km przeskoczył łańcuch rozrządu .Oczywiście nie muszę dodawać że musiałem wymienić silnik !!!
I badz tu ku**a madry. Kupujesz auto z lancuszkiem, myslisz, ze mozesz smigac a tu jeb i silnik do wymiany . Powiedz jeszcze, ktory to rok? Mechanik co powiedzial? Dlaczego sie tak stalo? Czy po prostu pech?
Prawdopodobnie winny był napinacz .Koszt naprawy silnika , to jest wymiana rozrządu , nowy tłok ,głowica ,wtrysk to około 8000 zł nowy silnik 12000zł.Ja kupiłem z rozbitka za 1800 zł.
To i tak powinnienes byc zadowolony, bo za caly silnik dales tyle co za jeden pompowtrysk do TDI. Tak wlasnie myslalem, ze z napinaczem moglo byc cos nie tak.
Moze za bardzo dawales aucie po garach? Bo tego typu rzeczy nie biora sie z normalnej eksploatacji auta, moge sie oczywiscie mylic.
Czy miał ktoś z was problem z czujnikiem NOX ?
Jesli masz problem z tym czujnikiem to lepiej go od razu wymienic, takie awarie tych czujnikow zwiazane sa przede wszystkim z jakoscia paliwa, zreszta juz bylo napisane o tym, ze generalnie silniki fsi sa bardzo czule na jakosc paliwa,
PS. Prosze na przyszlosc nie robic Off Topow tylko zakladac nowe tematy.
Mam takze Golfa V 1.4 FSi takze mialem problem z rozrzadem na stan pazdziernik 2009 kosztuje około 1100 zł i dodatkowo problem z silnikiem wymiana piersieni sztuk 4 po 200 zl tak do wiadomosci innych uzytkownikow
To i tak nie jest tak zle u mnie np. ostatnio w tdi zaczal sie chyba dwumas odzywac, skromnie liczac (wymiana dwumasu i sprzegla od razu) 2500+
Mati napisał:
To i tak nie jest tak zle u mnie np. ostatnio w tdi zaczal sie chyba dwumas odzywac, skromnie liczac (wymiana dwumasu i sprzegla od razu) 2500+
Po czym sÄ…dzisz ze dwumas pada?Jakies charakterystyczne objawy?Jaki masz przebieg?
Ostatnio edytowany przez kropek (04-11-2009 21:23:32)
witam czy zagłuszał ktoś zawór egr w fsi 2l
Cześc
jestem od niedawna posiadaczem golfa 5 1,6 mpi i niedawno się dowiedziałem iż w głowicy sa trzy uszczelki między blokiem a tą gómową od dekla kalwiatóry i wygląda ze sa tam przecieki czy trudno się ją wymienia i czy można samemu ? bez rozkręcania wałka rozrządu
Igooo44 napisał:
Cześc
jestem od niedawna posiadaczem golfa 5 1,6 mpi i niedawno się dowiedziałem iż w głowicy sa trzy uszczelki między blokiem a tą gómową od dekla kalwiatóry i wygląda ze sa tam przecieki czy trudno się ją wymienia i czy można samemu ? bez rozkręcania wałka rozrządu
Jakoś nie jasno to tłumaczysz. Między blokiem a deklem jest jedna uszczelka którą wymienia się poprzez odkrecenie wszystkich śrub w deklu. Chyba że jeszcze coś utrudnia w jego ściągnięciu to też odkrecasz bądź luzujesz. Co do uszczelnienia wałka rozrządu Który wychodzi na łączeniu dekla z blokiem. Bez ściągnięcia paska rozrządu ii koła zebatego tego nie uszczelnisz. Na walku siedzi simering. ¯eby tego było mało. Przy tym demontażu nie zawsze udaje się go dobrze włożyć. Ale to już inna sprawa. Na początek umyj silnik i zlokalizuj wyciek
silnika jest czysty i był czyszczony dodatkowo przy wymianie uszczelki pod deklem ostatnio byłem u gazownika i mmnie zaskoczył trzecią uszczelką i stwierdził iż jest niewielki wyciek faktycznie były przepocenia z lewej strony ale nie mogę znalesć nigdzie w necie info na temat tej uszczelki może kotoć coś widział
Z lewej strony. Czyli tam skąd wychodzi wałek rozrządu?kiedyś w moim polo 1.4 16V 101KM tam było mokro.a dało się to dopiero zauważyć od spodu. A żeby zobaczyć czy to spod wałka musiałem zdjąć osłonę paska wałka rozrządu. Napisz dokładnie gdzie się poci. Lub jakieś foto
Cześć Pojawił się nowy problem minowicie nie działają swiatła cofania i przeciw mgielne w tylnej klapie jak i zamek i wycieraczka zarazem jak nacisnę klamkę to sterownik zaczyna coś tam pomrukiwać i włącza się w wtedy też wycieraczka ale to od czasu do czasu normalnie nie da się otworzyć i właczyć wycieraczki żarówki nie wyglądają na spalone a mimo to swięci się kontrolka i komunikat niedziałją swiatła stopu i przeciwmgielne bespieczniki przejrzałem i są wszystkie dobre
cześć to była przyczyna przetartych kabli w gumowym kolanku z lewej strony przy kapie bagażnika naprawiłem - wszystko działa prawidłowo kontrolki też nie świecą na pulpicie