u jednych to jest aku,rozrusznik u innych jeszcze co innego u mnie przestawilem kat wtrysku i jest pieknie.Kolejna wada volkswagena i tyle hhahaha
Ostatnio edytowany przez korba (02-11-2012 20:10:00)

korba napisał:
u jednych to jest aku,rozrusznik u innych jeszcze co innego u mnie przestawilem kat wtrysku i jest pieknie.Kolejna wada volkswagena i tyle hhahaha
może to nie wada tylko przy wymianie rozrządu mechanik nie poluzował śrub w kole pasowym z wałka i po zamontowaniu nowego paska trochę sie przestawiało,pozdro

Trzeci5 nie chodzi mi tylko o mnie poprostu wiele osob mialo problem z tym szarpnieciem,uderzeniem jak zwal tak zwal i nie tylko na tym forum.Dlatego smieje sie ze to kolejna wada vw ale w gruncie rzeczy to nie ma sie co smiac bo to bylo drazniace.
U mnie to samo, po pierwsze gorzej odpalał przy ciepłym silniku niż na zimnym. W Jankach (chyba) w serwisie tuningu VW wgrano mi mapę rozruchu i spokój. Szarpnięcie też u mnie czasami występuje wygląda to tak jak byście przy dojrzeżdzaniu do np świateł zapomnieli wysprzęglić auto, i zahamowali z biegiem włożonym. Podobno to przez koło dwumasowe, które na ten moment "jest źle ułożone"

Mialem podobna sytuacje tez mi szarpalo i jak pojechal do mechanika okazalo sie ze to kolo dwumasowe

serj napisał:
U mnie pojawia się podobne szarpnięcie i troszkę mnie to drażni. Jakieś nowe pomysły z czym się to je?
Sprawdził bym najpierw w jakiej kondycji jest akumulator. U mnie po wymianie szarpanie ustało.

Tak...Na walnięcia przy odpalaniu pomaga w 90% akumulator z więkrzym pradem rozruchowym.
Na innym forum Golfa V jest bardzo obszerny temat poświęcoty temu zjawisku....
Polecane jest ako Centra Futura 77Ah.....Jeśli tylko wali na ciepłym to wgrać nowe mapy startowe.
W moim przypadku pomogła wymiana aku na Centra Futura 77Ah....Po wymianie minęło 5 miesięcy i ani razu niewalnęło mi silniczkiem...
Pozdro..
Tak jak mówię, mam żywotność akumulatora od czasu zakupu na niezmiennym poziomie 86% mam wgraną nową mapę rozruchu i po wymianie dwumasy ustało

adamradom napisał:
Tak jak mówię, mam żywotność akumulatora od czasu zakupu na niezmiennym poziomie 86% mam wgraną nową mapę rozruchu i po wymianie dwumasy ustało
Więc u kolegi pomogło po wymianie dwumasy...A tak się zapytam. Wymiana dwumasa była spowodowana tymi walnieciami czy przy okazji wymiany koła ustąpiło to walnięcie. Bo moim zdaniem wymieniać dwumasa na ten objaw to...................hehe...
Nomiast ja pisałem o aku z wyższym prądem rozruchowym np 77Ah bo z nowym aku lecz niskim Ah jaki jest dedykowany, nie pomaga na w/w objaw...
Pozdro...

77 Ah to nie prad rozruchowy
dwumasa nie ma nic do pierdo******* przy odpalaniu 
to wytłumacz mi dlaczego po jej wymianie ani raz jeszcze nie walnęlo, a do tej pory zdarzało się to conajmniej raz dziennie

korba napisał:
77 Ah to nie prad rozruchowy
dwumasa nie ma nic do pierdo******* przy odpalaniu
OK.... Może źle napisałem, kto wie o co LOTTO to wie...,że miałem na myśli pojemność: 77 Ah. Prąd rozruchowy: 760 A (EN)....
Pozdro..

Witam. Panowie nie wiem jak to jest w Golfach, ale u siebie w Touranie zmieniłem dawkę rozruchową vcds-em i pomogło, dodam tylko że poprawia to odpalanie na ciepłym silniku.

U mnie też zdarza się to szarpnięcie. Przede wszystkim na zimnym silniku. Ale zauważyłem, że jeśli po włączeniu zapłonu zaczekam chwilę z uruchomieniem (aż zgasną wszystkie checki + 2-3 sekundy) - nie szarpie. Jak odpalę od razu, tzn. natychmiast po zgaśnięciu kontrolki podgrzania świec - szarpie.
Dwumas nowy, wymieniany 15 tys. temu.

Wiele czytałem na owe objawy walnięcia silnikiem zwłaszcza na ciepłym silniku...
Jendym pomaga wgranie nowych map startowych a u innych wymiana akumulatora z więkrzym prądem rozruchowym....
Polecany jest np.Centra Futura 77Ah 760A ....
Pozdro....

Witam jestem posiadaczem golfa 5 1,9 105 km od 3 lat zawsze w okresie letnim przy upałach bieg wsteczny zgrzyta, przy rozgrzanym silniku przecież można skrzynie rozwalić mówiono mi że ten typ tak ma czy to prawda...
Ostatnio edytowany przez gumis (22-06-2013 09:42:38)