przesympatyczni Klubowicze,
mam pytanko. Nie działa mi głośnik w drzwiach od kierowcy, tzn czasami działa czasami nie. Generalnie problem tkwi w kablach, bo jak otwieram drzwi i poruszam gumą w której są kable to zaczyna grać, ale jak już zamknę drzwi to lipa. Zastanawiam się czy jest możliwość dostania się do tej gumy bez ściągania obudowy z drzwi. Sądzicie, że to może mieć też coś wspólnego z niedziałającym kierunkowskazem w lusterku? No i ostatnie pytanie, czy obudowa drzwi w Golfie jest na jednorazowych zatrzaskach?

całkiem normalna usterka z tym niedziałającym głośnikiem ,kabelki na zgięciu maja przerwe,wystarczy dostać się do kabli pog gumą i je polutować i po izolować,aby dostać się do kabli nie trzeba sciągać tapicerki(obudowy) ani zewnętrznego poszycia drzwi.Na jednym końcu gumy jest takie zabezpieczenie które trzeba nacisnąć i guma wtedy odczepia się od wnęki drzwi i mamy dostęp do kabli,jak cos to zrobie fotki i dodam do tematu,przerabiałem to u siebie podobnie jwst z tylnią klapą jak przestaje działać wycieraczka to problem może być w przerwanym przewodzie,pozdro
dokładnie, problem niedziałającego głośnika będzie z kabelkami.. tak jak pisze kolega trzeci5, dostęp do nich jest łatwy i nie wymaga demontażu obicia (jest ono na zatrzaskach, o których piszesz, ale jak delikatnie się zdejmuje obicie to nie uszkodzisz ich),
odnośnie lusterka to powodow może być kilka, może to być również przetarty kabel, lub coś w samym lusterku,
tutaj będziesz musiała zerknąć do lusterka, jeśli okaże się, że po naprawie kabelków nadal nie działa..

moim zdaniem problem lusterka jest w tym samym co z głośnikiem bo kable do kierunku też idą dokładnie tam gdzie z głośnika.

dzięki wielkie za informacje, dzisiaj się zabiorę za te kabelki. Dobrze, że jednak napisałam do Was bo majstrowałam już przy gumie śrubokrętem i tylko bym nawywijała, a zapowiada się na łatwą kosmetykę
mam nadzieję, że awaria kierunkowskazu tkwi również w kablach bo nie uśmiecha mi się demontaż lusterka...

kable od lusterka ida do sterownika który jest w drzwiach razem z silniczkiem podnoszenia szyb są 3 rodzaje sterowników w harmonijce w drzwiach ida przewody do głośników do sterownika w drzwiach i do czujnika uderzenia bocznego jak ci nie działają kierunki to albo lustro do rozbiórki albo tapicerka w drzwiach i tam sprawdzanie kabel łaczący do sterownika przy silniczku. a jak padły ci kable w drzwiach te co ida do sterownika to na pewno cos jeszcze nie działa najlepiej sprawdzić vag . Jak chcesz sie dobrać do harmonijki na słupku musisz wypiąć gume tam jest wtyczka wielopinowa z blokada ja tez trzeba wypiąć i tyle. W harmonijce ciężko lutowac bo ta cześć co wchodzi do drzwi to wniej są kable zalane gumą na stałe także nić nie wyciagniesz kabla wiecej niż wystaje.Wymian całej wiazki wiążę sie ze zdjęcie poszycia .Ale móżna zrobić rzeźbę i nie rozbierać poszycia

primax160 napisał:
kable od lusterka ida do sterownika który jest w drzwiach razem z silniczkiem podnoszenia szyb są 3 rodzaje sterowników w harmonijce w drzwiach ida przewody do głośników do sterownika w drzwiach i do czujnika uderzenia bocznego jak ci nie działają kierunki to albo lustro do rozbiórki albo tapicerka w drzwiach i tam sprawdzanie kabel łaczący do sterownika przy silniczku. a jak padły ci kable w drzwiach te co ida do sterownika to na pewno cos jeszcze nie działa najlepiej sprawdzić vag . Jak chcesz sie dobrać do harmonijki na słupku musisz wypiąć gume tam jest wtyczka wielopinowa z blokada ja tez trzeba wypiąć i tyle. W harmonijce ciężko lutowac bo ta cześć co wchodzi do drzwi to wniej są kable zalane gumą na stałe także nić nie wyciagniesz kabla wiecej niż wystaje.Wymian całej wiazki wiążę sie ze zdjęcie poszycia .Ale móżna zrobić rzeźbę i nie rozbierać poszycia
może dostęp nie jest najlepszy do kabli w charmonijce ale ale dojść się tam da i lutować też można,przynajmniej mi się udało,a jeśli chodzi o kierunek to można rozebrać lusterko i zobaczyć czy wogóle dochodzi prąd do kierunku jak prąd jest to wymieniamy kierunek i problem z głowy:D

a zeby nie rozbierac lusterka bez potrzeby to mozna przez vag zrobic test wykonawczy

no tak, ale żeby sprawdzić vag trzeba mieć komputer - dobrze rozumiem, tak? czyli trzeba podjechać do kolejnego specmena, których ostatnimi czasy mam aż nadto. primax160 po Twoim opisie zapał z leksza odpadł... wezmę się chyba za to na weekend jak będę miała dzień wolnego bo chyba jednak troszeczkę więcej zabawy mnie czeka...

VAG to progrm którym można zdiagnozować i naprawić niejedno w aucie,a wygląda to tak ze możesz sobie na allegro kupić płytke z programem VAG i kablem OBD2 którym się podłączasz do wtyczki diagnostycznej która się znajduje w aucie po lewej stronie nieopodal pedału sprzęgła jest koloru fioletowego.Wspominany wczsniej program z płyty wgrywasz na laptopa i można samemu diagnozować,są jeszcze rużne wersje VAG-a.Jest jeszcze takie użądzenie diagnostyczne jak VAS i jeszcze jakieś tam VCDS

VCDS to nie jakiś kabelek tylko bardzo przydatna rzecz lepszy niż VAG ma podpowiedzi długiego kodowania , można robić logi statyczne i dynamiczne, testy wykonawcze. Jeśli nie ma ktoś pojecia jak kodować a to jest w systemie binarycznym to jest jeden z najlepszych kabelków w budżetowej cenie do tego obsługuje CAN . VAS cena zaporowa najtańsza wersja bez licencji to jakieś 6tys i używany