Koledzy znalazlem spryskiwacze reflektorów koles pisze ze sa do modelu GTI/GT ale mnie to nie pasuje jeÅ›li sie nie myle to te modele maja krótkie listwy na zderzakach i spryskiwacze na samych bokach. Zobaczcie sami -> http://img06.allegroimg.pl/photos/orygi … 1900824819 pomóżcie do jakiego to jest modelu bo szukam do normalnej wersji golfa sprysków

Te z linka, który podałeś są od zwykłej wersji, nie od GT/GTI.

no tak też myślałem... oki dzięki bardzo! ;p
Ostatnio edytowany przez dbensz (06-11-2011 22:25:50)

Mam jeszcze jedne pytanie nie zakladam nowego tematu myśle ze tutaj mogę napisać, a mianowicie czy spryskiwacze pasuja do kazdego zderzaka? Czy muszę wymienic zderzak by z otworami był??
Ostatnio edytowany przez dbensz (17-11-2011 23:37:07)

wydaje mi siÄ™ ze wystarczy ja zmienisz listwy w zderzaku

spryskiwacze do wersji gti jak i normalnej sa takie same roznia sie jedynie zaslepkami na spryski bo inny zderzak jest lae same spryski sa takie same....

Niestety, GTI od zwykłej wersji różni się pierścieniem montowanym na korpusie pompki sprysku - inny kąt ustawienia w zderzaku. Wiem, bo ostatnio dokonywałem adaptacji "cywilnych" sprysków do GTI.
Ostatnio edytowany przez RUTRA (17-12-2011 21:51:42)

RUTRA napisał:
Niestety, GTI od zwykłej wersji różni się pierścieniem montowanym na korupsie sprysku - inny kąt ustawienia w zderzaku. Wiem, bo ostatnio dokonywałem adaptacji "cywilnych" sprysków do GTI.
czylite spryski od zwykłej wersji nie podejda do GTI?

Jak pisałem wyżej, wszystkie spryski Golfa MK5 maja w dolnej części pompek maja tulejki z uchwytami, które służą do do wczepeienia sprysku w zderzak, co mocno usztywnia mocowanie sprysku w zderzaku. Jeśli mi nie wierzysz to sprawdź w ASO VW i dowiesz się, że dysze sprysków w obu przypadkach są takie same, ale pompki różnią się numeracją katalogową - ze względu na pierścień montażowy, bo pomimo że jest to element odrębny - wciskany na pompke to ASO oferuje go razem z pompką sprysku (nie występuje osobno). Jeśli posiadasz możliwości to samodzielnie dokonasz przeróbki sprysku zwykłego tak aby pasował do GTI i odwrotnie, bo należy odciąc zaczep z pierścienia i przyspawac go pod innym kątem (spawarką do tworzyw sztucznych). Po wstępnym przykręceniu sprysku w zderzak - jednym wkrętem w części górnej i zamontowaniu nakładki-zaślepki sprysk ułoży się we właściwej pozycji i wtedy należy dokonac dopasowania zaczepu. Jeśli nie wierzysz w to co napisałem to podaje e-mail wtedy prześlę fotki sprysku zwykłego i GTI na których widac różnice które opisałem.
np. allegro GTI
http://allegro.pl/spryskiwacz-reflektor … 82442.html
np. allegro zwykły
http://allegro.pl/vw-golf-5-v-sprysk-sp … 88184.html
Oczywiście spryski z allegro o których piszesz w pierwszym poście są od zwykłego Golfa MK5, w przypadku ich zakupu czeka Cię przeróbka o której pisałem oraz zakup kompletu listew oraz zaślepek GT GTI JETTTA.
Ostatnio edytowany przez RUTRA (17-12-2011 21:59:25)