Jak sie dowiedziec czy moj golfik ma dpf?

Charakterystyczna praca przy regeneracji większe spalanie obroty troszkę wyższe a wizualnie na katalizatorze masz takie dwa czujniki

po przekręceniu stacyjki powinna ci się zaświecić pomarańczowa kontrolka w kształcie tłumiku wtedy masz DPF

ja też mam DPF i po przekręceniu stacyjki zapalają się kontrolki na chwilę i tym dpf i od razu gaśnie

kontrolka mi sie nie swieci w oznaczeniach silnika BLS JEST 7GG czyli mam dpf?
ale fizycznie nie mam czy to mozliwe
Golf V 1,9 Plus Goal 2006
koledzy macie wiecej doswiadczenia prosze o odpowiedz czy to mozliwe

kolego avee!Golf a jak moge to stwierdzic fizycznie lub komputerowo prosze o odpowiedz
i jeszcze jedno czy to dobrze czy zle jak jest DPF?
/
/

Jak stwierdzic to nie wiem, wjechac na kanal i sprawdzic czy bylo cos wycinane czy nie.
Czy dobrze czy nie to juz kazdy ocenia z osobna, ja u siebie nie mam i dzieki Bogu, bo np. u mojego taty w touranie jest i co chwile mu sie swieci kontrolka ze jest zapchany i musi go przepalac, jezdzi z tym do mechanika itp. takze troche problemow jest, chyba ze sie robi duze trasy to sie wtedy podobno nie zapycha. No i wlasnie tata sie zastanawiał nad usunieciem.. tyle wiem. 

A ja mam i sobie chwalÄ™
Podstawą jest "dać mu się wypalić", jest to operacja zauważalna po nerwowej pracy silnika i zwiększonych obrotach do ok 1000rpm, trwa kilka minut i po krzyku, nigdy nie zaświeciła mi się kontrolka DPF'a no i nie zostawiam "czarnych chmur" przy wyprzedzaniu 

Pasterz napisał:
Ja tam osobiście wole mieć mniej rzeczy o które się trzeba martwić, tyle ode mnie
Popieram 

Jak ktoś chwali DPF to znaczy że nie maił z nim jeszcze większych problemów ale to tylko kwestia czasu i portfel dostanie anoreksji
Dobre silniki to takie do 2005 roku takie jest moje zdanie teraz już wychodzą silniki które mają tylko nas naciągać i oddawać auta do serwisów bo coraz częściej jest tak że bez specjalistycznego sprzętu nic sie nie da zrobić

jak wszystko ma swoich zwolenników i przeciwników
-za - wiemy kiedy coś "złego"zaczyna dziać się z autem i ekologia(niby)
- przeciw- to nasz portfel który kurczy się niemiłosiernie przy jakichkolwiek problemach z dpf-em
niestety chcąc być posiadaczem coraz młodszych aut stajemy się niewolnikami serwisów