mam pytanko wczoraj chcieli 'pożyczyć' mojego golfika :p chyba udało im się podłączyć komputer ale pewien nie jestem... teraz pytanko miałem wgrany program ze 105 km na 140. czy ten program poszedł się pier.... i nowy będzie trzeba wgrywać czy uda się uratować ustawienia???
mike1901 napisał:
mam pytanko wczoraj chcieli 'pożyczyć' mojego golfika :p chyba udało im się podłączyć komputer ale pewien nie jestem... teraz pytanko miałem wgrany program ze 105 km na 140. czy ten program poszedł się pier.... i nowy będzie trzeba wgrywać czy uda się uratować ustawienia???
rozumiem że próbowali ci go zwinąć?i myślisz sobie że podłączyli ci kompa i zgrali zmodyfikowany program sterujący i zamiast tego na 140KM masz teraz 105KM,jak dla mnie to jest to zabawne.A odczułeś spadek mocy,i skad ci sie wogule wzięło to że ten program poszedł sie pie...?A żeby ci go zwinąć to nawet nie musieli by mieć kompa tylko odpalarkę wielkości komórki gdzie sa dwa przyciski,odblokowanie immo i odpalanie,pużniej łamanie blokady kierownicy i odjazd,tez próbowali mi zwinąć autko tylko nie mieli sie do czego podłączyć bo mam złącze diagnostyczne przerobione,ponoć jest to skuteczne zabezpieczenia no chyba że laweta przyjadą hehe,pozdro
tak chcieli go ukraść rozwiercili stacyjkę i wyrwali jakieś kable pod kolumną kierowniczą. odpalić go kolego nie odpale bo nie mam za bardzo gdzie kluczyka włożyć ;> rozmawiałem z gościem od lawety który po mnie przyjechał i on często zwozi takie auta i twierdzi, że jeśli się podłączyli programem to mogli wyczyścić pamięć i teraz ustawienia które niedawno wprowadzałem na 140 km zostaną utracone i będę musiał od nowa je wgrywać. twierdzi że szanse są 50/50 zależy jakim sposobem chcieli go zajebać. Dla mnie to śmieszne nie jest bo koszt wynosił 800zł i zastanawiam się czy ponownie będe musiał to robić bo AC tego już mi nie pokryje. dla jasności bo nie wiem czy się dobrze rozumiemy ja miałem 1,9 105km i niedawno robiłem program na 140km, czy po ich ingerencji w elektronike mój program zostanie czy się wykasuje i na nowo trzeba będzie go wgrywać
Ostatnio edytowany przez mike1901 (21-08-2012 18:23:08)
taki złodziej nie ma czasu na czyszczenie czy zgrywanie,on wchodzi do auta rozwala stacyjkę wpina sie do złącza zapalarką i jak auto do trzech minut uruchomi to odjeżdża a jak nie to odchodzi,w moim przypadku auta nie dopalili bo miałem złącze diagnostyczne w innym miejscu niz fabrycznie i do tego dobrze zakamuflowane,teraz mam zrobiony taki adapter do złącza że go całkiem wyjmuje z auta.Ten program cie kosztował 800PLN z hamownią?ten tuner co robił ci program powinien mieć ori zgrany w razie jakich problemów,mój tuner tak przynajmniej robi,wymień stacyjkę odpal auto i sie przejedz to zobaczysz co i jak,pozdro
Tak 800zł z hamownią, pełną diagnostyka. program ma zabezpieczony ale ten oryginalny ze 105km. W moim przypadku nie wiem co się stało złącze było na wierzchu może mieli program pod 2.0 tdi i dlatego nie odpalił. auto obecnie mam w serwisie i muszę czekam półtora tyga na dorobienie stacyjki i zamka pod moje kluczyki wszystko na AC. jak to już zrobią dam znać co z programem. pozdro
złacze było na wierzchu bo przez nie widocznie opalaja auto,,tak słyszałem
Maniek79 napisał:
złacze było na wierzchu bo przez nie widocznie opalaja auto,,tak słyszałem
przecież one jest cały czas na wierzchu,w MK IV było schowane pod taką zaślepką nad popielniczką
Pier........ zlodzieje brakuje slow do roboty normalnej niech ida... az strach sie bac ja trzymam furke pod oknami na podworku osiedlowym ale to tez strach i tu mi sie nasuwa pytanie bo mam blokade skrzyni biegów niedzwiedz. Macie koledzy jakies z tym doswiadczenie zmiejsza mozliwosc kradziezy czy poprostu to jest smiech? Wiadomo jak beda chcieli ukrasc to i na lawete wezma
Soft to jedno, immo to drugie. Nie muszą ruszać softu by oddpalić auto.
rahueme napisał:
Pier........ zlodzieje brakuje slow do roboty normalnej niech ida... az strach sie bac ja trzymam furke pod oknami na podworku osiedlowym ale to tez strach i tu mi sie nasuwa pytanie bo mam blokade skrzyni biegów niedzwiedz. Macie koledzy jakies z tym doswiadczenie zmiejsza mozliwosc kradziezy czy poprostu to jest smiech? Wiadomo jak beda chcieli ukrasc to i na lawete wezma
oczywiście że może pomóc bo zawsze wydłuży czas kradzieży,dobrym zabezpieczeniem jest jak wcześniej pisałem usunięcie z fabrycznego miejsca złącza diagnostycznego
mam nadzieje że sofcik będzie nienaruszony auto ciągle w ASO także czekam na jakieś info. co do blokady skrzyni biegów hymm kolega trzeci5 ma racje zawsze spowolni ale tylko niestety to... a to jak załatwili moją stacyjkę która jest przecież wytrzymała (metal był rozrzucony po całym aucie) to zaczynam mieć wątpliwości do blokad mechanicznych
Jak ASO z jakiegos powodu bedzie mialo akce serwisową na Twój sterownik silnika to ze swoim softem sie pożegnaj.
mike1901 napisał:
mam nadzieje że sofcik będzie nienaruszony auto ciągle w ASO także czekam na jakieś info. co do blokady skrzyni biegów hymm kolega trzeci5 ma racje zawsze spowolni ale tylko niestety to... a to jak załatwili moją stacyjkę która jest przecież wytrzymała (metal był rozrzucony po całym aucie) to zaczynam mieć wątpliwości do blokad mechanicznych
jak wleźli do mojego golfa to ja sie kapnąłem dopiero jak próbowałem włożyć kluczyk do stacyjki bo ciężko było go tam wcisnąć ale sama stacyjka wizualnie nie była uszkodzona ,tak samo z zamkiem w drzwiach nie było śladu włamania,żadnych wykrzywionych elementów po prost ktoś wiedział co robi tyle że zdziwił sie jak się okazało że nie ma złącza diagnostycznego
trzeci5 napisał:
oczywiście że może pomóc bo zawsze wydłuży czas kradzieży,dobrym zabezpieczeniem jest jak wcześniej pisałem usunięcie z fabrycznego miejsca złącza diagnostycznego
I zgodnie z twoja rada tak trzeba bedzie zrobic. Bo amator za takie autko sie nie bierze. Tak jak by gwizneli trudno jeszcze zeby ktos inny nasza bryczka pojezdzil ale oni odrazu myk i na czesci rozbieraja az serce boli ze nasze cuda moga tak skonczyc
rahueme napisał:
trzeci5 napisał:
I zgodnie z twoja rada tak trzeba bedzie zrobic. Bo amator za takie autko sie nie bierze. Tak jak by gwizneli trudno jeszcze zeby ktos inny nasza bryczka pojezdzil ale oni odrazu myk i na czesci rozbieraja az serce boli ze nasze cuda moga tak skonczyc
Jest jeszcze jedna możliwość, w złączu diagnostycznym zmienić przewody + na - a, - na +, złodziej podłącza zapalarkę, a tu zapalarka się z hajcuje i nici z odpalania, a to się zdziwi , tylko samemu o tym pamiętać, żeby nie uszkodzić swojego VCDS-a.
spacewalker napisał:
Jak ASO z jakiegos powodu bedzie mialo akce serwisową na Twój sterownik silnika to ze swoim softem sie pożegnaj.
hym ja ich poinformowałem o tym programie i sami chyba bez mojej zgody nie będą ingerować w to... mam nadzieje.
klepa napisał:
rahueme napisał:
trzeci5 napisał:
Jest jeszcze jedna możliwość, w złączu diagnostycznym zmienić przewody + na - a, - na +, złodziej podłącza zapalarkę, a tu zapalarka się z hajcuje i nici z odpalania, a to się zdziwi
, tylko samemu o tym pamiętać, żeby nie uszkodzić swojego VCDS-a.
niezbyt mądry pomysł z tym plusem bo złodziej w takim przypadku mógł by ci zrobić odwet za uszkodzony sprzęt i np.powybijać szyby,poniszczyć tapicerki.Możesz wymontować złacze diagnostyczne a wjego miejsce dać drugą wtyczkę z podłączonymi kablami zasilania tak jak jest to w orginale wtedy np.na interfejsie zapali sie dioda ale z niczym nie pójdzie sie połączyć.
Proszę sobie oglądnąć i pomyśleć co jest wart immobilizer w naszych samochodach.
http://www.youtube.com/watch?v=iXxYTFhO … r_embedded