Witam.Kto wymienial?na jaki? I jaki powinien byc bo mam zamiar wykonac te operacje:)
Ostatnio edytowany przez korba (12-11-2012 19:57:45)

Ja wymieniałem przy okazji zmiany sprzęgła na jednomas. Miał przebieg 120 tys i nie wyglądał za fajnie. Zalecany to 75w90, potrzebne są ok 2 litry.

Spoko bedziemy dzialac w tym temacie.Troche za pozno ogarnolem moglem to spokojnie zrobic jak go kupilem ale trudno lepiej pozno niz wcale

No własnie a jak go wlewaja bo gdzies wyczytałem ze przez otwor spustowy nie wejdzie tyle ile powinno u mnie Ci "fachowcy "wlali jakies 1,3 chyba twierdzac ze to maks i chroń ich Boże jak tam trzeba wlac wiecej!

koledzy to ile tej oliwy sie wlewa i jak bo bym sobie wymienił i jak cos to jaki polecacie

No dzisiaj wyczytałem ze do skrzyni 5 biegowej GQQ wchodzi 1,7-1,8 litra.Wychodzi na to ze mam za mało.Nie potrafie znalezc nigdzie jak prawidłowa sie powinno sie wlewać zeby te ok 2 litrów tam weszły.Mi mechanik zamawiał ten olej.Jakis niemiecki był o odpowiedniej specyfikacji 60 dych za litr

Co do poziomu oleju to biorąc na logike powinien sięgać do dolnej krawędzi otworu wlewowego .
Jest to zaślepione korkiem na klucz ampulowy 17.
Kiedyś wykręciłem tenże korek i wkładając paluch mogłem to stwierdzić . ¯eby wlać więcej należałoby
jakichś sztuczek użyć . Powtarzam -jest to moje przemyślenie -nie udało mi się tego potwierdzić .
Tak na marginesie ,niby prosta sprawa, a tak jakoś owiana tajemnicą -trudno coś znależć .

no jak jest jakis korek wlewowy i nic wiecej zadnej kontrolki do oleju to tylko do krawędzi tak było w motorze ze sie lało do otworu kontrolnego i git