Witam !
Chodzi o to że chce kupić Golfa 5 ale nie wiem czy silnik 1,9 tdi 105 km jest odpowiedni (dobry, mało awaryjny) biorąc pod uwagę silniki dieslowskie.
Z góry bardzo dziękuje za pomoc i proszę o jakieś podpowiedzi, opinie.
Pozdravwiam

kolego jak mam ci radzić to moim zdaniem jest to najlepszy silnik diesla, 2 litrówka awaryjna niestety, do tego skrzynia 6 i spalanie może zaskoczyć gdyby brakowało ci kucyków mały chip idzie lepiej niż 2.0 140km 

Potwierdzam to co powyżej, ja od dwóch lat współżyje z 1,9 i same pozytywy . Co do ilości kucyków -spoko- wystarcza .No -ja się przesiadłem z mazdy 323 1,7 . Było 57 bodajże a teraz 105 -więc tu może być przyczyna zadowolenia .

1,9 TDI PD to dobry motor chociaż nie taki trwały jak stary poczciwy 1,9 D,TD,TDI VP.Jeśli mocy będzie mało zawsze można nieco podnieść o parę koni,pozdro
tu masz trzeci troche racji, ten silnik jest juz zrobiony wedÅ‚ug nowej generacji czyli "aby nie pojezdzil z 15 lat". Na wkÅ‚adali jakiÅ› kół dwumasowych, cudów niewidów tylko żeby kasÄ™ ciÄ…gnÄ…c. I dla mnie troszke za cicho chodzi ale wiecie http://www.youtube.com/watch?feature=pl … mm3vIGeJFQ

1.9 tdi 105KM ma już dół taki jak w 2.0, ale głowica jest jeszcze 8-zaworowa.

serj napisał:
1.9 tdi 105KM ma już dół taki jak w 2.0, ale głowica jest jeszcze 8-zaworowa.
taki sam jest tylko blok informujÄ… o tym takie cyfry http://allegro.pl/blok-vw-golf-v-1-9-2- … 36337.html waÅ‚ w 2.0 moim zdaniem jest mocniejszy niż w 1.9 poza tym 2.0 też byÅ‚y 8-mio zaworowe

Ja sie poruszam okolo 2 lat 2.0 Tdi 140km 16-zaworowym i nie moge zlego slowa powiedziec jeszcze ani razu mnie nie zawiod a robie okolo 40tys rocznie

paweldaniel napisał:
Ja sie poruszam okolo 2 lat 2.0 Tdi 140km 16-zaworowym i nie moge zlego slowa powiedziec jeszcze ani razu mnie nie zawiod a robie okolo 40tys rocznie
no to bardzo dobrze nic tylko sie cieszyć, nie wszystkie silniki 2.0 ulegały awarią,z którego roku masz auto?

Z 2005 ja mysle ze to jest tak ze czy 2.0 czy 1.9 to wszystko zalezy na jaki samochod trafisz jak byl wczesnie eksploatowany przez bylego wlasciciela takie jest moje zdanie

trzeci5 napisał:
paweldaniel napisał:
no to bardzo dobrze nic tylko sie cieszyć, nie wszystkie silniki 2.0 ulegały awarią,z którego roku masz auto?
własie podobno nie kazde 2.0 tdi psuje sie, kolega miał taki na taxi i rozwaloło sie cos ale kupił inny tez 2.0 nie pamietam oznaczenia i mowi ze te nie psuja sie

Zgadza się panowie nikt nie powiedział że 2.0 są tylko i wyłącznie badziewiem.... znajomy ma i oprócz spalania tez złego słowa nie powie (touran 2005r)
Istnieją egzemplarze, które się nie psują tak mocno, jednak przed zakupem warto poradzić się jakiegoś mechanika samochodowego.
Ja dostałem odpowiedz jeśli nie chcesz być częstym klientem serwisu to daruj sobie 2.0 i tak zrobiłem
i z 1.9 jeszcze odpukać problemu żadnego nie miałem
Przy zakupie 2.0 jest niestety większe prawdopodobieństwo kupna egzemplarza który może nam sprawiać niespodzianki w postaci upływu gotówki z portfela:) jeśli zdecydujemy się na niego przy zakupie obowiązkowo moim zdaniem mechanik i komputer!

Dzięki wielkie za wszystkie podpowiedzi i opinie 

Mam silnik 1.9 TDI 105 KM oznaczenie "BKC" zjechał z taśmy 23.10.2003r. sprawuje się bez zastrzeżeń.
Ja mam silnik BLS 1,9 TDI 105 KM po czipowaniu ok. 140 KM. Silnik 1,9 to jest chyba najbardziej udana konstrukcja. Zero kłopotów. Pszczółka. Wybór właściwy.

adamradom napisał:
tu masz trzeci troche racji, ten silnik jest juz zrobiony wedÅ‚ug nowej generacji czyli "aby nie pojezdzil z 15 lat". Na wkÅ‚adali jakiÅ› kół dwumasowych, cudów niewidów tylko żeby kasÄ™ ciÄ…gnÄ…c. I dla mnie troszke za cicho chodzi ale wiecie http://www.youtube.com/watch?feature=pl … mm3vIGeJFQ
Dwumasa to żaden problem dla tego silnika, spokojnie wkładasz jednomasę i jesteś jeszcze bardziej szczęśliwszy niż z dwumasą i ile w portfelu zostaje:)