Ogłoszenie

Polerowanie,ceramika

#1 26-12-2009 21:23:36

szczepantt
Jeszcze siÄ™ nie znamy
Ostatnia wizyta: 01-01-1970

głośna praca silnika przy odpalaniu 1,6 FSI

Witam panowie. Zauważyłem, że przy odpalaniu silnika zazwyczaj zimnego po nocnym postoju przez ok 3-5 s słychac głosną prace zaworów. Czy to jest prawidłowe w tym modelu? W ASO powiedziano mi ze olej musi wypełnić komore silnika ale jak dla mnie to trochę dziwne i wygląda mi na to ze papa nie trzyma oleju ( przebieg 83 tys, 2004 r) Dodatkowo słychac tez zazwyczaj na zimnym silniku jakies tarcie przy przednim kole od strony kierowcy tj. zacierajace sie gdzieś łożyszko. Jeżeli macie na ten temat jakąś wiedzę to poprosze o pomoc tym bardziej ze mam juz za soba wymianę sondy lambda która była dość droga:(

26-12-2009 21:23:36

VW REKLAMA
Google AdSense

#2 27-12-2009 12:13:40

master
Szefo ;)
Od: Szczecin
Silnik/Moc: TDI +
Serwis

Re: głośna praca silnika przy odpalaniu 1,6 FSI

szczepantt napisał:

Witam panowie. Zauważyłem, że przy odpalaniu silnika zazwyczaj zimnego po nocnym postoju przez ok 3-5 s słychac głosną prace zaworów. Czy to jest prawidłowe w tym modelu? W ASO powiedziano mi ze olej musi wypełnić komore silnika ale jak dla mnie to trochę dziwne i wygląda mi na to ze papa nie trzyma oleju ( przebieg 83 tys, 2004 r) Dodatkowo słychac tez zazwyczaj na zimnym silniku jakies tarcie przy przednim kole od strony kierowcy tj. zacierajace sie gdzieś łożyszko. Jeżeli macie na ten temat jakąś wiedzę to poprosze o pomoc tym bardziej ze mam juz za soba wymianę sondy lambda która była dość droga:(

FSI są dość głośnymi silnikami, ciężko powiedzieć czy powinieneś się martwić bo 3-4 na dziesięć fsi ma podobne objawy, i z reguły ASO nie wie co z tym robić. Jeśli chcesz być pewien, żeby wszystko było ok, musisz dbać o fsi, przede wszystkim dobra jakość paliwa - bp, shell i najlepiej 98, druga sprawa to regularna wymiana DOBRYCH olejów, zobacz czy obecny olej nie wyglada jakos podejrzanie, oleje tez podrabiaja.

#3 27-12-2009 13:02:04

szczepantt
Jeszcze siÄ™ nie znamy

olej ( castrol magnatec 5w40) wymieniam reg. co roku, paliwo tez tylko 98 leje zazwyczaj na luckoil lub statoil. a ta głosna praca zaworów przez parę sekund zauwazalna jest takze po wymianie oleju i nieregularnie występuje. Nie ukrywam, że jakościa wykonania samochodu jestem niezbyt zadowolony ( ostatnio np. poodpadły mi 3 uchwyty do reguacji kier. nawiewu powietrza takie czarne przy szybach:) chyba od gorącego powietrza sie stopily mocowania). Jezeli chodzi o olej to chyba przejde na mobil 1. leje go do golfa mk4 którego ma moj ojciec i nic sie tam nie dzieje. Powiedzcie mi jak myslicie co moze mi tak żężyć przy kole od str kieorwcy oczywiście jak samochód odpale i stoi na wolnych obrotach?

#4 28-12-2009 00:00:09

Mati
Ekspert
Silnik/Moc: EVO IX

szczepantt napisał:

olej ( castrol magnatec 5w40) wymieniam reg. co roku, paliwo tez tylko 98 leje zazwyczaj na luckoil lub statoil. a ta głosna praca zaworów przez parę sekund zauwazalna jest takze po wymianie oleju i nieregularnie występuje. Nie ukrywam, że jakościa wykonania samochodu jestem niezbyt zadowolony ( ostatnio np. poodpadły mi 3 uchwyty do reguacji kier. nawiewu powietrza takie czarne przy szybach:) chyba od gorącego powietrza sie stopily mocowania). Jezeli chodzi o olej to chyba przejde na mobil 1. leje go do golfa mk4 którego ma moj ojciec i nic sie tam nie dzieje. Powiedzcie mi jak myslicie co moze mi tak żężyć przy kole od str kieorwcy oczywiście jak samochód odpale i stoi na wolnych obrotach?

Jesteś pewien, ze Ci tak zawory tłuką? Twoj fsi ma chyba rozrząd na łańcuszku a to też potrafi czasami wkurzyć i odgłos też będzie zbliżony. Co do tego koła to nic mi sensownego do łba nie przychodzi, jedynie przegub ale na postoju nie powinien dawac o sobie znac. Moze jednak cos w silniku albo np. ze skrzyni? Taki pozorny odglos daje w fsi np pompa wody

Ostatnio edytowany przez Mati (28-12-2009 00:04:48)

#5 03-12-2010 12:09:28

mpmail
Szeregowy

Witam!

Miałem dokładnie to samo. Oleje castrol to makabryczny syf. Bazy olejowe kupuja gdzie najtaniej, łącznie z Lotosem.
Wcześniej VW lali Shell, to był dobry olej, lecz podpisali umowę z Castrolem więc leją castro, chodzi tylko o kasę a nie jakość oleju.
Wymianiłem olej na Motul 504 507, a przed zalaniem przepłukałem silnik płukanką Liqui Moly. Silnik chodzi ciszej przy odpalaniu na zimno przy -10C niż na castrolu gorący latem! No i popychaczy ni chu chu nie słychać cool

#6 18-12-2011 18:15:15

RUTRA
On wie wszystko
Od: Rawicz
Silnik/Moc: BAG/115 oraz BYD/230

Co prawda piszę po roku od powstania tematu, ale najprawdopodobniej przy rozruchu hałasuje napinacz łańcuszka rozrządu, taki sam problem maja silniki 1,4 TSI (bo taki sam rozrząd). Hałas jest do momentu uzyskania ciśnienia oleju w napinaczu. Jest to niebezpieczne, bo w trakcie hałasu łańcuszek nie ma napięcia i może przeskoczyc. VW opracował zmodyfikowany napinacz i podobno problem znikł.

Stopka forum

Katalog Stron www statystyka Katalog stron