Ja mam juz 215 tys i leje dalej 5W30. Jeśli auto sprawne nie ma co zmieniac lepkosci oleju

adam. napisał:
Panowie jade w poniedziałek na wymianę oleju, do tej pory lałem Castrol 5W30 syntetyk, mam nawalone 180k km i wszyscy mi mówią żebym zalał półsyntetyk a Wy co myślicie?
sam wymien to banał jest przeciez, jesli nie ma jakis problemów to lej ten sam bo 180 to zaden przebieg
Ostatnio edytowany przez lemis (21-06-2014 22:59:04)

adam. napisał:
Panowie jade w poniedziałek na wymianę oleju, do tej pory lałem Castrol 5W30 syntetyk, mam nawalone 180k km i wszyscy mi mówią żebym zalał półsyntetyk a Wy co myślicie?
podaj choć jeden powód do którego miał byś wlać pół syntetyk a znajomych zapytaj dlaczego tak ci radzą,według mnie nie wiedza co mówią,VW nie przewiduje innej oliwy niż syntetyk,pozdro

adam. napisał:
no znajomi mówili mi że po 150 tys trzeba lać pół syntetyk bo smarowanie lepsze
poniekąd twój znajomy ma rację że olej pół syntetyczny daje lepszą ochronę smarną (pozostawia grubszy film na współpracujących powierzchniach elementów silnika), ale też stawia większe opory,nie chcę nikogo obrażać ale twój znajomy jest mądrzejszy od producenta,zapytaj znajomego jaki olej lał by przy 250tyś.km ,najważniejsze aby olej spełniał normy nałożone przez producenta czyli 505 01 lub 507 00

Tak jak trzeci pisze . Olej syntetyk jest parametrami dużo wyżej niż pół synt.
Dla tak wyżyłowanych silników innej opcji nie ma . Ci co prawią o wlewaniu gorszej jakości oleju
są w błędzie . To nie czasy żuków czy 126P że wlewając gęstrzy olej powodowało się wzrost ciśnienia i
poprawienie kultury pracy . Dla tych silników ważne było by olej był , wymagania były drugoplanowe
W nowoczesnych silnikach, w dobie specyfikacji oleju pod dany silnik ,kiedy do oleju dodawane są okryte często tajemnicą dodatki uszlachetniające by np. taki wałek rozrządu czy panewki na wale wytrzymały naciski i obciążenia, świadome zrezygnowanie z tego to nic innego jak sepuku - tak to się pisze ?

adam. napisał:
Panowie to jeszcze pochwalcie się jaki olej lejecie, ja do tej pory Castrol może okaże się że jest coś lepszego
MOTUL lub LIQUI MOLY według mnie jedyne sensowne oliwy
oooo o tych nie słyszałem, miałem do Ciebie pisać na prv pamiętasz może jakie wymiary mają głośniki w drzwiach z przodu? Bo siedze na allegro i narazie bez sensu szukam nowych a nie znam wymiarów 
A jutro wizyta u chyba 8 elektronika w mieście może wreszcie ktoś coś zrobi z moim problemem z drzwiami 

Mój mechanik mówi że dopiero jak zacznie brać olej to trzeba się zastanowić nad zmianą na półsyntetyk, ja mam prawie 160 tys. nalatane i jeżdżę na Mobilu 5w30
ok to jutro leje syntetyk, a podpowie mi ktoś jakie są wielkości głośników w golfie z przodu? I lepiej najniższy dać basowy czy trójdrożny (pomijając oczywiste wygłuszenie drzwi)

Thorarin napisał:
Mój mechanik mówi że dopiero jak zacznie brać olej to trzeba się zastanowić nad zmianą na półsyntetyk, ja mam prawie 160 tys. nalatane i jeżdżę na Mobilu 5w30
czy wiesz że nawet nowiutki TDI może brać olej?ubytek oleju między wymianami robionymi co 15tyś.w ilości 0,8l to nic niepokojącego,czasami zmiana oleju na innego producenta powoduje że silnik zaczyna brać go mniej,poza tym jak silnika zaczyna brac poważne ilości oliwy to trzeba sie zastanowić nad usunięciem przyczyny a nie zmieniać lepkość.Dajmy na to że zmienisz na pół syntetyk bo silnik bierze olej i przez następne 100tyś. km będzie wszystko OK a potem zacznie znowu brać to na co zmienisz na mineralny!!! przypomnę tylko że oleje mineralne nie występują w normach 505 01 i 507 00 a oleju niespełniającego tych norm nie możesz wlać do TDI PD,pozdrawiam
Trzeci jesteś mądry słuchaj mam taką sytuację nie poradziło sobie z nią już 8 mechaników i nawet serwis VW
Zamykamy drzwi z pilota, tak normalnie - wszystkie się zamykają, ale jedne z tyłu za kierowcą zostają otwarte.
Zamykamy drzwi z centralnego (z tego guzika koło klamki od kierowcy) - zamykają się bez problemu wszystkie drzwi
Zamykamy drzwi z centralnego, otwieramy z pilota otwierają się przednie - tylne pozostają zamknięte
Zamykamy drzwi z centralnego, otwieramy bagażnik a potem normalnie z pilota otwieramy golfa - wszystkie drzwi są otwarte
Nikt kurna nie wie co się dzieje, wymieniony jest już zamek i ten silniczek obok niego od szyb, sprawdzone całe okablowanie, sprawdzona adaptacja w VCDS i nic poprostu NIC

adam. napisał:
Trzeci jesteś mądry słuchaj mam taką sytuację nie poradziło sobie z nią już 8 mechaników i nawet serwis VW
Zamykamy drzwi z pilota, tak normalnie - wszystkie się zamykają, ale jedne z tyłu za kierowcą zostają otwarte.
Zamykamy drzwi z centralnego (z tego guzika koło klamki od kierowcy) - zamykają się bez problemu wszystkie drzwi
Zamykamy drzwi z centralnego, otwieramy z pilota otwierają się przednie - tylne pozostają zamknięte
Zamykamy drzwi z centralnego, otwieramy bagażnik a potem normalnie z pilota otwieramy golfa - wszystkie drzwi są otwarte
Nikt kurna nie wie co się dzieje, wymieniony jest już zamek i ten silniczek obok niego od szyb, sprawdzone całe okablowanie, sprawdzona adaptacja w VCDS i nic poprostu NIC
ja tak nie uważam po prostu śmieszy mnie to że ktoś komuś doradził zmienić olej na pół syntetyk bo ma nalecane 150tys.km. Ustawienia w module komfortu sprawdzałeś ,są tam różne opcje działania centralki,np.że po naciśnięciu guzika na pilocie otwierają się tylko drzwi kierowcy,dwa szybkie naciśnięcia otwierają się wszystkie drzwi,albo zrób nowe kodowanie sterownika(komfortu) błędy jakieś były po podłączeniu kompa,możesz też na próbę załatwić taki sam moduł komfortu jak masz i sprawdzić czy na podmienionym będzie działać poprawnie

trzeci5 napisał:
Thorarin napisał:
czy wiesz że nawet nowiutki TDI może brać olej?ubytek oleju między wymianami robionymi co 15tyś.w ilości 0,8l to nic niepokojącego,czasami zmiana oleju na innego producenta powoduje że silnik zaczyna brać go mniej,poza tym jak silnika zaczyna brac poważne ilości oliwy to trzeba sie zastanowić nad usunięciem przyczyny a nie zmieniać lepkość.Dajmy na to że zmienisz na pół syntetyk bo silnik bierze olej i przez następne 100tyś. km będzie wszystko OK a potem zacznie znowu brać to na co zmienisz na mineralny!!! przypomnę tylko że oleje mineralne nie występują w normach 505 01 i 507 00 a oleju niespełniającego tych norm nie możesz wlać do TDI PD,pozdrawiam
Wiem , i uważam że pomimo swojej wiedzy jesteś trochę zarozumiały , przynajmniej takie odniosłem wrażenie , i z góry mówię że nie mam zamiaru bawić się z tobą w szermierkę słowną

Thorarin napisał:
Wiem , i uważam że pomimo swojej wiedzy jesteś trochę zarozumiały , przynajmniej takie odniosłem wrażenie ,
i z góry mówię że nie mam zamiaru bawić się z tobą w szermierkę słowną
No to Cie chyba po --je -- o
Robisz z siebie gamonia - pytasz bo mechanik to, a to . Gość i ja zresztą też wykładamy Ci co i jak .
A Ty zamiast podziękować to piszesz że ktoś jest zarozumiały .
Jak myślisz, dużo będzie chętnych by dzielić się za fre wiedzą , po takich wpisach jak Twój .
To siÄ™ nazywa robienie szkody innym - forumowiczom
Ps. są wyrazy które jeżeli nie z szacunku , to z uwagi na poprawną polszczyznę pisze się z dużej litery .

Trzeci5, przepraszam trochę mnie poniosło