koledzy, jadąc dzis trasą, chcialem wlaczyc tempomat a tu nawet ikonka na zegarach nie wyswietlila sie (zawsze działał mi tempomat) a tu dzis takie zaskoczenie, jak dojechalem na miejsce, wylaczylem i wlaczylem silnik, i wtedy tempomat zadzialal, pozniej wracając chcialem wlczyc i juz nie dzialal, wylaczylem silnik, odpalilem znowu , chcialem wl tempomat i tez zero reakcji, co moze byc nie tak?

Panowie , jeżdżąc dziś po mieście zauważyłem że przy próbie wrzucenia drugiego biegu co któryś raz miałem problem bieg tak jakby wyskakiwał i dopiero po ponownym wyciśnięciu sprzęgła dwójka wchodziła , czyżby kończyło mi się sprzęgło ? mam na liczniku prawię 160 tys. z góry dzięki za odpowiedz

Najprawdopodobniej "padła" manetka (włącznik tempomatu), jest to dosyć powszechna usterka. Początkowo też tak miałem, a na końcu już całkowicie nie dało się włączyć tempomatu - VCDS pokazuje błąd manetki, w sobotę dokonuję wymiany. Ja miałem fabrycznie manetkę z literą A w końcówce numeru, zamienia się ona na F i G (właśnie kupiłem G, jest to najnoswsza).
Kaczor20 napisał:
koledzy, jadąc dzis trasą, chcialem wlaczyc tempomat a tu nawet ikonka na zegarach nie wyswietlila sie (zawsze działał mi tempomat) a tu dzis takie zaskoczenie, jak dojechalem na miejsce, wylaczylem i wlaczylem silnik, i wtedy tempomat zadzialal, pozniej wracając chcialem wlczyc i juz nie dzialal, wylaczylem silnik, odpalilem znowu , chcialem wl tempomat i tez zero reakcji, co moze byc nie tak?

skasowalem blÄ…d i poki co tempomat wlÄ…cza sie, zobaczymy jak dalej bedzie

Thorarin napisał:
. z góry dzięki za odpowiedz
Pamiętamy jak wylewnie potrafisz dziękować

Panowie szybkie pytanie..jaka powinna miec warstwa grubosci lakieru gdy np sprawdzam elektronicznym miernikiem lakieru?

Uważam, że od około 100 mikronów do około 140.

Gdzies kiedys czytalem ze ktos mial elektroniczny miernik wiec jak ktos sprawdzi podzielcie sie kto ile ma:)

RUTRA napisał:
Uważam, że od około 100 mikronów do około 140.
rożna grubość jest na samochodzie, wszędzie nie jest jednakowo, ale jak kolega wspomniał te okolice może max 150, powyżej, było malowane bezbarwnym, chyba ze pokaze ci 500 to wiadomo co jest.

Ogolnie grupa vag ma do 150?

RUTRA napisał:
Najprawdopodobniej "padła" manetka (włącznik tempomatu), jest to dosyć powszechna usterka. Początkowo też tak miałem, a na końcu już całkowicie nie dało się włączyć tempomatu - VCDS pokazuje błąd manetki, w sobotę dokonuję wymiany. Ja miałem fabrycznie manetkę z literą A w końcówce numeru, zamienia się ona na F i G (właśnie kupiłem G, jest to najnoswsza).
Kaczor20 napisał:
trudno jest wymienic manetke?

Od kolegów z forum paska:
"Witam. Jestem nowym uzytkownikiem, dlatego nie moge zalozyc oddzielnego tematu. Nosze sie z zamiarem kupna passata B6 2.0TDI z 2005 roku. Auto od pierwszego wlasciciela, kupione w polskim salonie, serwisowane do konca w ASO (faktury + ksiazka), przebieg okolo 100 tys. Po odbyciu jazdy probnej i dokladnym obejrzeniu auta przyszla kolej na ekspertyze ASO Skoda. Zaczelismy od pomiaru grubosci lakieru. Wszedzie wyszlo okolo 190 mikronow, na dachu 240, na lewych tylnych drzwiach 220. W Skodzie powiedziano mi, ze byl malowany po raz drugi na 100%. Pytanie w takim razie po co? Nie ma na nim sladu szpachli. Moj brat kupowal miesiac temu roczne Audi A4 od ASO Audi, gdzie w dokumencie wydanym przez ASO jest opisane, jaka jest grubosc lakieru na danych elementach, a obok NORMY. Jego Audi (bezwypadkowe) ma od 160 do 190 i normy podaja do 200, czasem 240 mikronow. W internecie doszukalem sie oficjalnego oswiadczenia VW [link nieaktywny] , ze grubosc lakieru moze wynosic AZ do 350 mikronow. Dzwonilem tez na blacharnie w ASO VW. Tam mi powiedziano ze wartosc do 200 mikronow nie musi swiadczyc o drugim malowaniu. W internecie znalazlem podobny przypadek - Zafira i 220 mikronow, gdzie inne maja 110. Fabryka w gliwicach odpowiedziala, ze zdarza sie wypuscic auto z lakierem o grubusci do 400 mikronow, z powodu powtornego polozenia lakieru po nieudanym.
Jak widac, kazdy twierdzi co innego. Gdzie moge zasiegnac opinii o tym, jakie sa normy lakieru VW? Czy ASO mi jako osobie trzeciej poda informacje o tym, czy auto bylo ponownie lakierowane jeszcze na etapie produkcyjnym? Ile trzeba czekac na wydanie takie opinii? Auto obejrzalem dokladnie, nie nosi sladu malowania pod uszczelkami, nosi slady codziennej eksploatacji (drobne ryski, odpryski po kamykach) i nigdzie nie stwierdzilem szpachli (bo wtedy czujnik podaje wartosci powyzej 300 mikronow).
Sprzedajacy oczywiscie w szoku, ze on nie wie skad takie wartosci. Nie jedno auto w zyciu kupowalem i wiem, ze sprzedajacemu nie mozna wierzyc. W tym jednak przypadku stawiam na drugie malowanie na etapie produkcyjnym. Jak to sprawdzic? Co o tym sadzicie? Chcialbym uniknac przy odsprzedazy oskarzen, ze sprzedaje auto powypadkowe. Pozdrawiam!"

polak90 napisał:
nie powiem ci czy tylko grupa vag ma, ja jak swojego sprawdzałem to roznie było z grubością, ale jak kolega wyzej napisał to sam widzisz jak to jest, moze to jezt uzależnione do jakiego kraju idze dany egzemplarz

Tak kolego ogólnie mają do 150, ale tak jak jest napisane powyżej i jeszcze powyżej od tej reguły są odstępstwa.
Widziałem auta prosto z fabryki, które miały znacznie grubszy lakier niż inne albo nawet niż inne elementy na tym samym aucie.
Poza tym często bywa, że jeszcze przed sprzedażą diler poprawia auto, bo ktoś ja obtarł czy odbił gdzieś lakier i właściciel nigdy się o tym nie dowiaduje lub gdy ma pecha dowiaduje się od kupującego 

pekla mi sprezyna przednia, wymieniam komplet amor, sprezyna, lozysko amora gumy i co jeszcze przyda sie wymienic ? czy wszystkie amory i sprezyny sa takie same czy od tdi czyms sie roznia ? na co zwrocic uwage ?

rahueme napisał:
pekla mi sprezyna przednia, wymieniam komplet amor, sprezyna, lozysko amora gumy i co jeszcze przyda sie wymienic ? czy wszystkie amory i sprezyny sa takie same czy od tdi czyms sie roznia ? na co zwrocic uwage ?
generalnie wymienia sie parami to sie tyczy amorów czy tez sprężyn,amory w niektórych wersjach silnikowych maja większą średnicę golenia,to ta część która wchodzi w zwrotnicę,ogólnie sa dwie średnice 50 i 55mm co do sprężyn to jeśli chodzi o kształt to wszystkie sa takie same jedynie trzeba patrzeć na to żeby pochodziła z odpowiedniej wersji silnikowej,ale jak założysz dwie sprężyny od TDI do pb to generalnie nic sie nie stanie

dzieki kolego za wyjasnienie a powiedz mi srednice da rade dobrac do silnika, czy musze mierzyc i wtedy kupowac ? moj silniczek 1.6 bse . I jeszcze jedno jak z wymiana ? pamietam w poprzednim aucie klopotu nie bylo bo w sumie dwie sroby na dole i trzy u gory i amor z sprezyna mialem na stole. w golfie gorzej ? sciagacze mam, jakies pojecie tez
tylko u mnie zawsze naprawy odbywaja sie w weekendy daleko od jakiego kolwiek sklepu motoryzacyjnego tak wiec staram sie wypytac wszystkiego zeby niespodzianek nie bylo oraz aby sie przygotowac jak najlepiej. Odboje to z amortyzatorami sprzedaja, lozysko mysle ze nie bedzie klopotu kupic. Cos jeszcze nalezalo by kupic ?
edit.
Oczywiscie para bedzie wymieniana, teraz "niby" ze sportlina mam zawieszenie, tak mowil poprzedni wlasciciel...... faktycznie nizej autko stoi od innych golfikow, najczesciej porownywalem na parkingach
))) no i nie chcial bym wysokiej kozy. Moze jakies propozycje ? nie moze byc ekstremalnie nisko, krawezniki u nas duze i wiekszosc czasu to kobitka jezdzi....
Ostatnio edytowany przez rahueme (21-07-2014 10:01:50)