Witam, mam pytanie.
Czytałem na różnych forach i są rożne opinie.
Niektórzy piszą żeby jechać przez jakieś 10-15minut z obrotami 3,5tys. Inni piszą, że 2,5tys.
Jestem właśnie po ręcznym wypaleniu dpf, bo zapaliła się kontrolka od niesprawności silnika i już nie mogłem sam wypalić
Mój mechanik twierdzi, że nie chodzi o wysokie obroty, tylko żeby jechać dalej na dłuższy dystans normalnie, powiedzmy jakąś trasą.
Jakie są Wasze doświadczenia z wypalaniem DPF u siebie?
P.S.
miałem właśnie usuwać ten wynalazek, ale zostawię, tylko muszę znaleźć dobry sposób na wypalanie.
Tak się trafia, że większość jeżdżę w mieście, ale nie zawsze, więc gdy jadę gdzieś dalej to chciałem poznać sposób na wypalanie, czy mu dawać wysokie obroty ok.3,5tys przez dłuższy czas czy jechać spokojnie...

heya, przejechałem swoim golfem od zakupu około 15tys i nie zauwazyłem niczego co by przypominało proces wypalania.Ktos na forum pisał, i nie wiem czy dobrze rozumiem.Gdy sam mu troche depne na trasie i bede jechał według procedur to owe wypalanie sie rozpocznie?jak to zauwaze, czy zapali sie jakas kontrolka?nie którzy pisza ze zapala im sie kontrolka dpf i wtedy dokonuja szybszej jazdy na podwyzszonych obrotach.czy dobrze rozumiem ze kontrolka zapala sie gdy juz jest zapchany dosc znacznie i wtedy konieczne jest jazda na trasie, a dla swietego spokoju moge wymusic sam wypalanie w ten sposob jak napisałem na poczatku postu. Pomozcie Panowie.

Tak jak piszesz, jak jest zapchany to sie zapala kontrolka i wtedy nalezy go troche przytrzymac na wyzszych obrotach, nie musi to byc szybka jazda. 

W serwisach do wypalania DPF stosują środki chemiczne, dozując przez otwór czujnika temperatury I tez robią to na hamowni lub w trasie, ceny od 150zł.
We własnym zakresie najlepiej zrobić to na dłuższym odcinku trasy.