Wiec ruszam 1 rozpedzam 2 zwiekszam obroty wszystko git 3 zwiekszam obroty turbina cały czas świetnie rozpedza auto wiec wrzucam 4 i zaczyna trzepac auto . Wymieniałem pompowtryski wałek rozrządu regeneracja turbo i wtedy zaczeło trzepac auto mechanik stwierdził ze koło dwumasowe jest ok wiec prosze was o dobre wskazówki
Pompowtryski napewno dobrze dobrane? z tymi samymi numerami??sprawdziłeś pózniej na kompie parametry wtrysków?
u mnie na biegu jałowym trzesło budą, a do tego np na 4 lub 5 biegu dodając gazu z niskich obrotów np. 1500rpm cała buda wpadała w dziwny rezonans, powodem było sprzęgło, po wymianie wszystko wróciło do normy (sprzeglo od nowości, padło po 160 tyś)
Jezeli chodzi ci o to ze zaczyna "trzepac silnikiem" po przez dodadnie gazu to ja tak mialem a mianowicie w komputerze bylo uszkodzone sterowanie 4 wtrysku. Wymiana na nowy 1000zl a regeneracja 1200zl. Po wymianie zrobilem juz 60.000tys i wszystko gra do tej pory
Więc tak Golf został naprawiony .Mechanik który mi go naprawiał powiedział ,że przyczyna była w pompo wtryskach .Jest to golf v 1.9tdi 105KM wersja GOAL i servis po założeniu do niego tańszych wtrysków sprawił ze autem trzęsło wiec musiałem czekać kolejny miesiąc aż założyli drosze wtryski firmy bosh (bosz) z dwu letnią gwarancjom i po tym zabiegu auto wróciło do mnie już w idealnym stanie.
Pomijam fakt ze zaprowadziłem golfa do mechanika ponieważ stracił moc .Co doprowadziło do wymiany czterech wtrysków ,regeneracji turbiny i wymiany koła dwumasowego. No i dosyć sporej ilości gotówki z portfela
Ostatnio edytowany przez Mauruci (27-11-2013 05:42:57)
skoro zostało wymienione kilka części na raz skąd wiesz że za to trzęsienie były odpowiedzialne pompo wtryski,druga sprawa wtryski można sprawdzić kompem w jakiej są kondycji,ten objaw co opisałeś w pierwszym poście bardziej mi pasuje do wadliwego dwumasu,powiedz mi czy na biegu jałowym po delikatnym naciśnięciu pedału sprzęgła było czuć telepotanie na pedale sprzęgła?
jesli czuc delikatne drgania na pedale sprzegla tak jak mowisz to co to oznacza trzeci?
ze sprzęgło bedzie walnięte
Wibracje pedału sprzegła(jakby kopanie) po delikatnym wciśnięciu na biegu jałowym spotkałem się w prawie nowych egzemplarzach wiec nie sądze że jest to znamionem usterki. Ktos kiedyś mówił, pisał ze to norma fabryczna:)
Kaczor20 napisał:
jesli czuc delikatne drgania na pedale sprzegla tak jak mowisz to co to oznacza trzeci?
jak do tych drgań dochodzi jeszcze (bujanie)karoserii to można podejrzewać że DM się kończy
Po wymianie stary Dwumas ma dosc duże luzy no i tak jak mówisz ,,trzeci5,, objawiało sie bujanie karoserii
No ale teraz mam kolejny problem bo tylko na ciepłym silniku gdy go odpalam jest szarpnięcie silnikiem . Najechane mam 250 000 ,nowy akumulator i nie wiem co jest grane .Podłączyłem go pod komp. wyszło mi ze dwie świece są spalone . Wiec nie wiem co jest przyczyną
Mauruci napisał:
No ale teraz mam kolejny problem bo tylko na ciepłym silniku gdy go odpalam jest szarpnięcie silnikiem . Najechane mam 250 000 ,nowy akumulator i nie wiem co jest grane .Podłączyłem go pod komp. wyszło mi ze dwie świece są spalone . Wiec nie wiem co jest przyczyną
jak już miałes podłączonego kompa to trzeba było sprawdzić pompowtryski w jakiej kondycji są,świece wymień na nowe a to że były spalone to akurat normalne że kiedyś świeca przestanie grzać,pozdrawiam
Witam wszystkich, a ja zapytam fachowców czy da siÄ™ jeszcze uratować te wtryski poprzez dolanie specyfiku STP.do paliwka, dodam tylko że w tym temacie jestem laikiem i moge nie sprecyzować okreÅ›lić kondycjÄ™ moich wtrysków.. w poniższym linku jest foto z diagnostyki, przed dolaniem specyfiku STP podobno tragedia:( http://i816.photobucket.com/albums/zz88 … d9fc25.jpg
, około pół roku temu ten sam mechanik diagnozował silnik i było wszystko ok. tylko jeden wtrysk już coś kulał z tego co pamiętam to ostatni i miał jakiś parametr 1,7 mówił mechanik że przez ten jeden reszta może szybciej polecieć, aż tak szybko?? około 7tys. km. a teraz podszarpuje silnikiem aż da sie to wyczuć w aucie, dziś zalałem 50L DYNAMICA + specyfik STP i po przejechaniu juz 10km wydaje się że jak ręką odjął. Dodam jeszcze że przedostatni zbiornik zalałem z dystrybutora dla TIR-ów. na shellu podobno niczym się to paliwo nie różni od innych normalnych tylko w tym dystrybutorze jest opcja szybkiego tankowania. poradźcie co robić, pojade za 1000km do mechanika niech podepnie pod kompa, ciekawe czy wtryski w tym stanie da się jeszcze odmulić tym uszlachetniaczem STP... pozdrawiam i czekam na odp:)
silnik 1,9 TDI 105KM
Ostatnio edytowany przez Kristo666 (05-04-2014 18:05:10)
możesz próbować zastosować ten środek ale PD to nie jest jedynie wtrysk jak sama nazwa mówi to pompo wtrysk wiec jak ma jakieś uszkodzenie mechaniczne to żadnym środkiem go nie zregenerujesz,poczytaj w sieci jakie parametry mają mieć wtryski porównaj z tym co pokazuje komp i będzie wszystko jasne,pozdro
specyfik jaki uzywalem to ten z linku http://i816.photobucket.com/albums/zz88 … 469d70.jpg co do parametrow jakie wykazuje komp przy moich wtryskach wiem ze sÄ… w kiepskiej kondycji, pytalem czy jest jeszcze jakas szansa na polepszenie stanu pompowtryskow, pytalem tez czy mogÅ‚y pompowtryski tak szybko pasc .. ps tak na margnesie o co chodzi z tym oznaczeniem PD tam na opakowaniu pisze ze mozna go uzyc rowniez przy silnikach DI oraz IDI prosze o odp na te wszystkie pytania:)
Ostatnio edytowany przez Kristo666 (06-04-2014 20:18:34)
Kristo666 napisał:
specyfik jaki uzywalem to ten z linku http://i816.photobucket.com/albums/zz88 … 469d70.jpg co do parametrow jakie wykazuje komp przy moich wtryskach wiem ze sÄ… w kiepskiej kondycji, pytalem czy jest jeszcze jakas szansa na polepszenie stanu pompowtryskow, pytalem tez czy mogÅ‚y pompowtryski tak szybko pasc .. ps tak na margnesie o co chodzi z tym oznaczeniem PD tam na opakowaniu pisze ze mozna go uzyc rowniez przy silnikach DI oraz IDI prosze o odp na te wszystkie pytania:)
PD to inaczej pompo wtrysk w aukcji pisze że to na zabrudzenia wiec ten środek pomoże jedynie jak końcówka wtrysku będzie zasyfiona ale jak wtrysk jest mechanicznie zmęczony to ten preparat mu nie pomoże,zlec jakiemuś mechanikowi sprawdzenia wałka rozrządu czy krzywki są w normie,pozdro
Co może być z tym wałkiem. I krzywkami nie tak? Pol roku temu. Było ok ,jeden wtrysk delikatnie. Kulał a teraz wszystkie wtryski. padniete przez wade. Walka i krzywek?? Dodam że wogole nie dymi, ładnie odpala na zimnym. Mechanik radzi mi wymieniać wszystkie. Pompowtryski: (