witam szanownych kolegow.w kwietniu kupilem golfa V 1,9 105 koni.auto pieknie jezdzi , ale jedno mnie denerwuje, otoz przy nizszych obrotach tak od 1000 do 1300 turbina wydaje odglos karetki w oddali.jest tak tez przy gwaltownym przegazowaniu i puszczeniu na jalowym biegu takie łUUuuu.naczytalem sie juz o tym i pojechalem do mechanika , posprawdzal weze i turbo ,mowi ze wszystko ok i nie ma co ruszac, faktycznie nie kopci nic i zasuwa pieknie , wiec sam juz nie wiem.osobiscie przeszkadza mi ten glos i chcialbym to usunac , moim zdaniem jest jakis powod przeciez fabryka nie puszcza aut z takimi sowami hehe.prosze o jakies rady

A masz tlumiki? Moze ktos wycial zeby byla sama rura? Ja tak mam tzn wycialem tlumik koncowy i mam sama rure i efekt jest taki ze jak stoi sie za wydechem to slychac turbine jak z samolotu i przy zmianie biegu wlasnie jest taki efekt jak napisales "luuuu"

nie wiem jak tam jest ale u mnie slychac to w srodku w aucie i wyraznie z przodu

czy ta turbina nie jest czasem po regeneracji?masz wszystkie wygłuszenia na ścianie grodziowej?

tego nie wiem auto mam od kwietnia a co do wygluszenia nie wiem ale chyba nikt tego nie wyciagal mysle , ale chyba turbina nie powinna dawac takich glosow , mech sparwdzal luzy i mowi ze jest ok ,w jezdzie nie ma zadnych oznak ciagnie dobrze i wcale nie dymi,tylko ta karetka

nie wiem co to ma do rzeczy , ale renault megane cdi 1,9 105 km, dlaczego pytasz? tam turba slychac nie bylo ale tez nie bylo zmiennej geometrii chyba

nie nie jest mi obcy musze umowic sie z kumplem ktory ma kanal i posprawdzam ,jesli mozna prosic to moze ktos napisze na co mam zwrocic uwage odnosnie tego problemu , dziekuje

szarik1404 napisał:
nie nie jest mi obcy musze umowic sie z kumplem ktory ma kanal i posprawdzam ,jesli mozna prosic to moze ktos napisze na co mam zwrocic uwage odnosnie tego problemu , dziekuje
posprawdzaj wszystkie połączenia węży od turbo,sprawdź czy wirnik ma luz poprzeczny,wzdłużny luz wirnika może być niewielki,

Kolego miałem to samo tzn. autko śmigało bardzo fajnie tylko ta karetka przy schodzeniu z obrotów przy wolnej jeździe, okazało się że turbinka miała milimetrowy luz wzdłużny, wymieniłem ją na używkę KKK i już mam spokój z sowami i karetkami, bo nieraz nerwa łapałem że karetka mnie dogania 

witam a ja bylem dzis u kumpla mechanika na podnosniku i znalezlismy nieszczelnosc na rurze od turbiny do intercoolera tam jest laczenie plastikowej rury z gumowym wezem i jakis debli wkrecil tam wkreta i powietrze sobie smiga, musze teraz kupic ten waz i rure turbo mam suchutkie i bez luzu
Ostatnio edytowany przez szarik1404 (19-09-2013 19:18:37)

a co znaczy kkk sorry jesli to glupie pytanie

witam po dluzszej przerwie,ale dopiero wczoraj mialem czas posprawdzac wszystko i ku mojemu zdziwieniu nigdzie nie znalezlismy nieszczelnosci w wezach jest sucho nie ma oleju ,turbina nie ma zadnych luzow, dlaczego ja slychac? dodam ze jest tak tylko w przedziale mniej wiecej od 1800 do 2300

witam,pisze tego posta dla tych ktorzy maja podobne dzwieki turbiny.wlasnie przywiozlem auto z warsztatu regeneracji, stracila wywazenie.koszt wraz z wyczyszczeniem zmiennej geometrii 650 pln.turbiny nie powinno byc slychac, wszelkie odglosy swiadcza ze cos sie zaczyna z nia dziac i nie sluchac wypowiedzi niektorych ze one tak maja itp.dziekuje,pozdrawiam

a ja raczej przychylam się do tych wypowiedzi że one tak mają...Przykład:od ponad roku jeżdżę z tą denerwującą czasami karetką i nic się nie dzieje absolutnie, a w między czasie dałem ją do czyszczenia(zero jakichkolwiek luzów) razem z Egr-em i sprawdzana była szczelność a po tym wszystkim to samo...na wolnych obrotach sobie pogwizduje...

daj do,wywazenia nie moze bc jej slychac i kropka nikt z fabryki nie wypusci takiej turbiny u mnie nic nie slychac teraz
kropka

szarik 1404 gdzie dawałeś do wywarzania tą turbinę?tez mam podobne objawy w tym zakresie,najbardziej odczuwalne na 1 i 2 biegu i podczas tego świstu ma jakiegoś muła dopiero potem jest moc.

szarik1404 napisał:
daj do,wywazenia nie moze bc jej slychac i kropka nikt z fabryki nie wypusci takiej turbiny u mnie nic nie slychac teraz
kropka
co do tego czy turbo ma być słyszalne podczas swojej pracy to powiem tak jeszcze nie słyszałem i nie spotkałem sie z tym aby zdrowe turbo było nie słyszalne podczas wkręcania się na obroty siłą rzeczy wchodzenie wirników na obroty rzędu 100 000 obrotów/min i (więcej) musi być słyszalne.Pytanie tylko o jakim szumie czy tam hałasie mówisz bo z opisu tego wywnioskować nie można,piszesz że turbiny nie może być słychać a to jest nie prawdą i może to kogoś wprowadzić w błąd,owszem jeśli turbina wyje jak ktoś już o tym wspominał to się zgodzę że tak nie powinno być ale to że jej nie powinno być wogule słychać to jakies nieporozumienie,ozdrawiam

witam , no ja pisalem o takim jak ja mialem,czyli karetka, sa jeszcze inne wywolane przez tarcie ,wysluzone lozyskowanie itp, takich nie mozna ignorowac,zdrowe wkrecanie na obroty mozna odroznic od takich.jeden z kolegow pisze ze jezdzi rok juz z karetka, ja jezdzilem pol roku i nic, ale okazalo sie ze byle mozcno niedowazona , dali mi wykres przed i po wywazeniu.powiedzieli ze przy takich obrotach robienie jajka kiedys spowodije ze sie popsuje, a najbardziej dostaja lozyska.swoja droga przeciez nawet kola sie wywaza ,prawda? dziekuje pozdrawiam.