Dzień dobry.
Witam wszystkich Państwa na tym forum, oczywiście trafiam tutaj przypadkowo, ale liczę, że pozostanę, jeśli zyskam u Państwa cenną pomoc.
Posiadam Golfa V 1,9 tdi 105kM, przebieg wg wskazań licznika 131tys.km, 2007r, wyjaśniam, iż przebieg prawidłowy wg zapisów książki serwisowej, kupiony w polskim salonie, użytkowany przez lekarza. Tak też daje to podstawy do tego, iż licznik posiada właściwy przebieg.
Chciałbym prosić o pomoc w następującej kwestii. Otóż jeździłem wieloma samochodami, ale benzyna, jeśli chodzi o diesel mam kilkumiesięczne doświadczenie od chwili zakupu. Kolega w pracy ma seata ten sam motor, ale rozmawiając powiedział, że dolewa do paliwa co 5tys.km dodatek, jakiś typ zakupowany na stacji za kwotę 20zł X. Poczytałem fachowców, jedni są "za" inni "przeciw". Wlewam od początku vervę na Orlenie. Pytałem mechanika obsługującego auto wcześniej proponuje dodatek firmy Forte, fachowcy "za" polecają LiquiMoly lub valvoline. Ale na rynku jest spora ilość różnych dodatków-uszlachetniaczy.
Bardzo proszę szanowne grono posiadaczy tej marki auta o fachowe wypowiedzi na temat, jak zadany, który z proponowanych na rynku produktów warto zastosować bez uszczerbku dla późniejszej eksploatacji?
Pozdrawiam wszystkich i dziękuję za propozycje i wypowiedzi.
Ostatnio edytowany przez giorgiu (11-11-2016 10:43:02)

Witam ponownie.
Czy może ktoś podda propozycję? jutro postanowiłem "przegonić" auto i chciałbym zalać pełny bak wraz z uszlachetniaczem.

Ja nie leję żadnych uszlachetniaczy i silnik pracuje jak trzeba.Nic się nie dzieje.Golfika użytkuję piąty rok.

No witam, już zalałem xeramics, bo taki był na Orlenie, nie będę robił tego nagminnie. Przegoniłem go ok.180km. Póki co nie zauważyłem różnicy, natomiast decyzja była podyktowana opiniami kolegów w pracy, że każdy kto ma diesla dolewa coś, co zapobiega wytrącaniu parafiny. Próbowałem wytłumaczyć, że verva posiada już dodatki w sobie, ale mówią, że śladowe ilości. No mam nadzieję, że tę ilość 250ml, na cały bak paliwa, to nie będzie jakaś dawka wpływająca na ewentualne kłopoty, czy jakiekolwiek trudności związane z dodatkiem. Dopytywałem poprzednika, czy coś dolewał, ale też nic takiego nie używał. No trudno stało się i dodałem. Dzięki za informację elvis.

JeÅ›li chodzi o okres zimowy i wytrÄ…canie parafiny to dodajÄ™ Å›rodek diesel skydd. I tylko przez zimÄ™.Nie doczytaÅ‚em kolego. http://allegro.pl/skydd-dodatek-do-dies … 61193.html
Ostatnio edytowany przez elvis777 (12-11-2016 20:57:59)

Też mam 1.9 i nic nie dolewam. Leje DYNAMIC i tyle.. A Ty różnicy nie widzisz bo Lejesz dobre paliwo i widocznie chodził ci motor dobrze więc chcesz jeszcze lepiej?

dzień dobry, tak, jak na samym początku zaznaczyłem nie mam wielkiego doświadczenia, jeśli chodzi o auta z motorem diesla (kilka miesięcy) wcześniej ponad 20lat auta benzyna ( a przepraszam miałem mercedesa 2l D, ale tylko 3 m-ce jeździłem, bo mi ukradli, bez AC). Zarejestrowałem się na tym forum właśnie w tym celu, wymiana informacji na te tematy zapewne pozwoli mi uniknąć niespodzianek w zakresie mechaniki, podzespołów itp. Dlatego też z góry przepraszam za niezbyt fachowe sformułowania i dlatego pytanie do Kristo 666 , co to jest DYNAMIC? Chodzi o swego rodzaju określenie paliwa? Tak naprawdę to motor wyraźnie dobrze pracuje, powiedziałem też, że z braku doświadczenia wysłuchałem kolegów w pracy, którzy stwierdzili, że każdy diesel musi być zalany dodatkowo dodatkiem co 5tys. km. Tak, jak pisałem poczytałem "fachowych" doradców i jak mówiłem jedni są "za dolewaniem" inni "przeciw". Ponieważ, jak mniemam, większość z osób na tym forum posiada vw Golfa V, dlatego cenne będą informacje użytkowników. Zapytałem o tę sprawę, bo od momentu zakupu auta zbiegł się wspomniany przez kolegę dystans. No i traf chciał, że musiałem zrobić odległość ok 180km, bo na co dzień dojeżdżam do pracy ok 11km w jedną stronę. a dla laika, jakim jestem, każda cenna uwaga będzie miała znaczenie. I bardzo dziękuję za info skydd następnym razem zamówię.
Pozdrawiam
Ostatnio edytowany przez giorgiu (13-11-2016 14:37:33)

Dynamic o którym pisze Kristo to paliwo jeśli się nie mylę w Lotosie.Ja przez zimę leję przed każdym tankowaniem ten diesel skydd w odpowiednich proporcjach,a jak trzymają większe mrozy to mam pół zbiornika paliwa.Każdy ma pewnie swoje sposoby.¯yczę udanego użytkowania golfika.

Jak pisze elvis777. '' najlepsze" Na lotosie to DYNAMIC i takie se leje:)to Co Ty Lejesz to chyba też jest z tych "lepszych" . Może dlatego też nie odczuwam potrzeby lania dodatków że nie dopuszczam do niskiego stanu paliwa jak pół zbiornika. aczkolwiek jeśli nadejdą siarczyste mrozy pewnie też się nad tym zastanowię. A tak na marginesie..mówili Ci koledzy na jakim oni paliwie jeżdżą że odczuwają potrzebę lania dodatku?
Ostatnio edytowany przez Kristo666 (14-11-2016 07:36:58)

No właśnie niekoniecznie koledzy mówili o paliwie, ale, że każdy diesel potrzebuje dodatku. A jako że nie mam doświadczenia w paliwie do motorów diesla, tak też wstąpiłem na tę stronę miłośników golfa, jak mi się wydaje, by móc sięgnąć do najlepszego źródła czyli użytkowników. Na Orlen wstąpiłem i tu tankuję na małej stacyjce, którą otworzyli może 2 lata temu. Są inne większe i kilka Statoil i BP, £ukoil, ale wydaje mi się, iż nowa będzie miała nowsze zbiorniki nie zamulone. Oto cała historia.