Może ktoś mi odpowie na pytanie. Mam golfa 5 TDI 105 KM-przebieg jeżeli licznik nie był cofany 104000 km.Przy ruszaniu na pierwszym biegu auto zaczyna szarpać tzn. nie rusza płynnie.Na wstecznym biegu podobnie.Na pozostałych biegach jest OK.Czasami uda się ruszyć bez szarpnięć.Jest to trochę denerwujące.Nie wiem czy jest to normalny objaw czy też nie.Na wolnych obrotach silnik pracuje super.Golfika mam od roku-jest to mój pierwszy diesel.Z góry dziękuję za podpowiedzi.
Pierwsza rzecz, ktora bym zrobil to wjechal na kanal i zobaczyl czy wał napedowy nie ma luzu na łożysku. Jesli nie to jestem prawie pewien, ze to sprzeglo, a co za tym idzie w gre wchodzi tylko wymiana sprzegla.
PS. Jesli mozesz uzupelnij swoj profil w dziale PRZEDSTAW SIÄ™ I POCHWAL SWOIM AUTEM.

Stawiam na sprzeglo, typowe objawy. Pozdro.

Niekoniecznie musi byc to wada sprzegla, czasami jesli silnik jest jeszcze zimny samochod moze sie zachowywac inaczej tzn, szarpniecia i inne tego typu objawy. Tym bardziej, ze jest to silnik diesla a wiadomo, ze praca tego typu silnikow jest dosc niekulturalna. 

Zgodnie ze wskazówkami.W końcu wymieniłem koło dwumasowe wraz ze sprzęgłem.Po wymianie wszystko w porządku nic nie szarpie.Koło dwumasowe miało luzy.Jedyny ból to kasa,poszły dobre dwa klocki.Koło SACHS ,sprzęgło LUK.

piog2 napisał:
Zgodnie ze wskazówkami.W końcu wymieniłem koło dwumasowe wraz ze sprzęgłem.Po wymianie wszystko w porządku nic nie szarpie.Koło dwumasowe miało luzy.Jedyny ból to kasa,poszły dobre dwa klocki.Koło SACHS ,sprzęgło LUK.
Pociesz sie tym, ze teraz to tylko jezdzic. Ile zaplaciles za robocizne?

Robocizna u znajomego mechanika 300 zł. Pozdro.