Witam!
Tak jak w tytule: BKC przebieg 151 tys 2007 rok. Leciałem na trasie, poniosła mnie fantazja i kiepsko się to skończyło.
Dokładnie podchodziłem po 220 na liczniku i nagle trzask i brak mocy. Spojrzałem na termostat, a tam zamknęło 130 stopni. Jak się już zatrzymałem to nie chciał nawet kręcić. Hol i do domciu. Mechanik dzisiaj zdążył zdjąć obudowe rozrządu i miske od dołu i powiedział że wszystko ok. Ale jak kęci kluczem wał to jak tłoki 1 i 4 dochodzą na samą górę to stawia opór.
Dodam jeszcze że zanim go rozebrał to odpalił jeszcze ale strasznie wibrowało całym silnikiem, jakby chodził na 2 garach i klekotał gorzej niż 30-stka.
Po podpięciu di kompa sterownik pokazał błędy:
1729 i 1489
Jutro do południa ma zdjąć głowice bo dzisiaj już nie zdążył.
Teraz pytanie do drogich forumowiczów co to może być?
Sypnął się któryś zawór?
Dosam jeszcze że w kwietniu regeneracja turbo i dwa tygodnie temu rozrząd był robiony. W oleju niebyło wody, ani w zbiorniku wyrównawczym nie pokazał się olej.
Ostatnio edytowany przez mkv'91 (01-07-2011 17:43:36)
Trzeba po prostu wszystko po kolei sprawdzać. Zobaczysz jak wygląda głowica, przy takiego typu akcjach mogło wydarzyć się dosłownie wszystko z wypalonymi tłokami włącznie, no ale na przyszłość będziesz wiedział, żeby tak nie jezdzic

A może ktoś wie chociaż co oznaczają te kody błędów? Wujek nic nie mówi na temat tych numerów ;/

Mechanik zdjął głowice i... pękł tłok i od tarcia dosłownie się roztopił. Dlatego aż się woda zagotowała z automatu.
Do wymiany tłok, zawory, korbowód, panewki?(nie wiem co to), wtrysk, i naprawa bloku. Dodam że to cylinder numer 4.
Mechanik powiedział że zmieści się może w 2,5 tys. z robotą jak dorwie używany tłok z korbowodem ;(

Mam jeszcze czas na decyzje do poniedziałku bo wtedy wyjmie silnik i ma wysłać blok do szlifu. Niby można za 2 tysie silnik kupić, ale nigdy nie wiesz ile to przelatało i ile pochodzi, czy ktoś w tym nie grzebał i nie naprawił aby sprzedać. Wole dołożyć te 500 czy tam nawet do tauzena. Mechanik powiedział że doprowadzi go do stanu fabrycznego. Głowica oczywiście cała.
no ,jeśli zmieści się w 2.5 tys to i tak mało jak na taki remont ... a z silnikiem tak jak mówisz nie wiesz co kupisz ...
Przykra sprawa.. 
Ja mam za sobą już jeden swap silnika, z tym, że w MKIV..
Wiem dobrze jak to wygląda.. tyle, że w moim przypadku nie było mowy o remoncie..
Powodzenia..

Wczoraj mechanik rozebrał blok na części pierwsze i masakra. Wszystko zatarte zaczynając na tłokach a kończąc na panewkach: zrobiły się miedziane, tak mi tłumaczył. Na wale jak się przejeżdża palcem to czuć ryski. Powiedział, że pozostaje tylko wymiana całego bloku/silnika (głowica cała). Teraz pytanie do Was. Gdzie w okolicach Warszawy/Grójca można szukać silnika? ;/

Najprościej na allegro, zobacz kto w mazowieckim handluje częsciami i podzwoń.
Dobrze gdybys trafil na jakiegos anglika, albo rozbitka, żeby sprzedający odpalił silnik jak jeszcze jest w aucie...

Wczoraj go odebrałem ;D
Mechanik chciał go zrobić na sztukę żeby sprzedać ale ja mam za duży sentyment do tego samochodu 
I tak:
-silnik przebieg niecałe 100 tys., gwarancja 3 miesiące, kupiłem przez neta ze szczecina za 2 tys., kiedy przyszedł mechanik powiedział że igła, i że miał nawet niezdejmowany rozrząd od nowości więc przebieg może realny
-komplet używanych wtrysków 800 zł, po założeniu okazało się że są jak nowe, komputer nie wykazał dosłownie żadnych odchyleń, jak nówki
-komplet sprzęgło, docisk i dwumas nowy tej firmy na S niepamietam dokładnie, z allegro 1400
-robota 700 stów
-uszczelki wszystkie stare pozakładał, na razie nic nie cieknie
-olej z filtrem 200, niewiem dlaczego zalał 0w40
Osobiście mało wierzyłem że po złożeniu to będzie dobrze grało ale o dziwo jest bardzo dobrze. Jest tylko problem bo pokazuje błąd czujnika temperatury spalin, że jest na nim za wysokie napięcie. Co z nim mogło się stać?
Ostatnio edytowany przez mkv'91 (27-07-2011 13:28:28)

Witam ponownie, ten czujnik który sprawia problemy to G235. Tylko teraz nie wiemy który to dokładnie jest bo jest ich 4 ;/
Jak teraz sprawdzić który to?

Mam ten sam błąd ,może ktoś się orientuje co to może być?
KOD błędu 01348 a czujnik G235

mkv'91 napisał:
Witam!
Tak jak w tytule: BKC przebieg 151 tys 2007 rok. Leciałem na trasie, poniosła mnie fantazja i kiepsko się to skończyło.
Dokładnie podchodziłem po 220 na liczniku i nagle trzask i brak mocy. Spojrzałem na termostat, a tam zamknęło 130 stopni. Jak się już zatrzymałem to nie chciał nawet kręcić. Hol i do domciu. Mechanik dzisiaj zdążył zdjąć obudowe rozrządu i miske od dołu i powiedział że wszystko ok. Ale jak kęci kluczem wał to jak tłoki 1 i 4 dochodzą na samą górę to stawia opór.
Dodam jeszcze że zanim go rozebrał to odpalił jeszcze ale strasznie wibrowało całym silnikiem, jakby chodził na 2 garach i klekotał gorzej niż 30-stka.
Po podpięciu di kompa sterownik pokazał błędy:
1729 i 1489
Jutro do południa ma zdjąć głowice bo dzisiaj już nie zdążył.
Teraz pytanie do drogich forumowiczów co to może być?
Sypnął się któryś zawór?
Dosam jeszcze że w kwietniu regeneracja turbo i dwa tygodnie temu rozrząd był robiony. W oleju niebyło wody, ani w zbiorniku wyrównawczym nie pokazał się olej.
ale czy tez tak to mozliwe zeby tylko przy przebiegu 151 (jesli jest ori) poszedł juz tłok.