Witam czy to normalny objaw?Zaraz po odpaleniu silnika wylatuje troch lekko białło szarego dymu z rury,niekiedy zadymi jak jest ciepły, a niekiedy nie zadymi nawet jak jest zimny.Olejku bierze od wymiany do wymiany (15tys) ok 0,5l. W czasie jazdy tylko jak mocno depne to przez chwile jest dymek, ale nie widoczny w lusterku (kolega sprawdzał jadacy za mna).Po odpaleniu wydobywa sie taka siwawa (ani czarna, ani niebieska) chmurka dość rzadka. Jedno co zauwazyłem nie ma znaczenia gdzie zatankuje. I nie jest to dymienie ciągłe, tylko odpalam, po 2-3 sekundach jet obłoczek z rury i czysto. Mozliwe, że wilgotność powietrza ma wpływ na ten fakt. Bo równiez nie wiem czego się czepić. Może czepiam się niepotrzebnie. Jechałem niedawno za audi A4 z silnikiem 2.0TDI więc nie mógł być stary i patrząc na jego wydech pozbyłem sie wszelkich kompleksów. Co wdusił to dymek.Mam wymienić świece?

Szarym dymkiem przy odpalaniu nie powinienes sie przejmowac.Jak nie kopci tak ze widac za Toba czarna chmure to jest dobrze:)

Ok dzięki bo już zaczynałem się bardzo mocno tym przejmować ,kolega też mi powiedział że to normalne .pozd

Mam to samo, magik powiedział że to przekaźniku świec żarowych tzn. że nieraz się zawiesza lub nie działa, ale miał załatwić na podmiankę inny i słuch po nim zaginął.