michelin, good year, pirelli, bridgestone...
a co do rozmiaru, wziąłbym 205/50/17

czy to nie bedzie za niski profil na te nasze kochane drogi?Teraz mam 195/65/15 i tee sa ok:).Troche sie boje ze 50 to bedzie za niski chyba ze sie myle powiedzcie cos wiecej na ten temat..
ja jeżdżę na profilu 45, samochód jest mniej komfortowy, i twardszy.. ale nie jest tak źle, trzeba tylko uważać na nasze polskie dziury..

Andregal napisał:
czy to nie bedzie za niski profil na te nasze kochane drogi?Teraz mam 195/65/15 i tee sa ok:).Troche sie boje ze 50 to bedzie za niski chyba ze sie myle powiedzcie cos wiecej na ten temat..
wszystko zależy od tego ile jeżdzisz i po jakich drogach.Jesli dużo jezdzisz, a drogi w okolicy są raczej dziurawe i koniecznie chcesz wieksze alu, kup 16, załóż 205/55/16 i jakoś to będzie...
Co do profilu "50" uważam że jest on kompromisem między wyglądem a komfortem, 2 lata jezdzilem na takich oponach i nic złego sie nie wydarzyło.
Aktualnie jeżdże na 225/40/18 no i tutaj juz rzeczywiście jest to "szaleństwo", tzn musisz ciągle uważac po czym jezdzisz a nocą najlepiej włączyć długie i halogeny żeby broń boże nie wpaść w jakąś przepaść 

dzieki za pomoc teraz musze wszystko przemyslec i zobaczymy co to bedzie.

Co sÄ…dzicie o tych oponach GOODYEAR Excellence
195/65R15 91H
oponki na pewno są OK, w końcu to Goodyear..
tak w ogóle, to przy doborze opon ważny jest wybór dobrej marki, ewentualnie konkretnej serii opon..
rozmiar w tym przypadku mało ważny, jeśli konkretna firma wypuszcza na rynek dobrą gumę, to w każdym jej rozmiarze..
można też dyskutować o zachowaniu się samochodu na konkretnych gumach, to jest już inny temat..
W moim Golfie fabrycznie miałem te opony, tyle że w rozmiarze 205/55/16,
Do dzisiaj jeżdżą na nich moi rodzice, opony mają już prawie 5 lat, i sprawują się super, więc ze swojej strony mogę polecić tą firmę 

Ja mam Letnie Pirelli Cinturato P7 205/55R16 91V i jestem superowo zadowolony:)
Cena jest jaka jest,ale za dobra jakosc trzeba zaplacic...
Pozdrawiam

Ja polecam Continetal sport na lato a Vredestiany na zimę troszkę drogie al w górach naprawdę sie sprawdzają

Każda opona Sportowa szybciej się zużywa . Opony sportowe mają miękką mieszankę gumy przez co bardzo dobrze się trzymają ale zużycie i ch jest bardzo szybkie . Continentale o których piszecie są to opony klasy premium i jak na opone sportową jej zużycie nie jest aż tak szybkie ale moim zdaniem Bridgestone Potenza Re 050, re050a , adrenalin re002 , re070 - są lepsze . obecnie śmigam na goodyear Eigle F1 - jest to opona wycofana z produkcji ale moim zdaniem jedna z najlepszych opon mimo że nie wytrzymuje jednego sezonu . Kupując zomowe pony skusiłem się na Blizzaki Lm-32 i nie żałuje ... Bardzo fajnie się trzymają drogi w każdych warunkach z tym że na mokrym są głośne - jak to opony zimowe ... Teraz na sezon czeka mnie wymiana i stawiam na Potenzy Adrenalin Re002 225/45/17 i jestem pewien zadowolenia bo miałem przyjemność na nich jeździć i wspaniale sobie radzą na zakrętach nawet przy bardzo dużej mocy samochodu .
A jeśli chodzi o profil - 195/65/15 czy 205/50/r17 Musisz pamiętać że profil opony jest procentem szerokości . To nie jest wymiar w cm , im opona jest szersza tym profil jest większy zachowując wartość np 50.

Dunlop SP Sport Fastresponse 205/55 R16 91 H co sadzicie o tych oponach??. Obecnie takie posiadam i zastanawiam siÄ™ nad kupnem tych samych jakie sÄ… wasze oponie???
Ostatnio edytowany przez Turbo (27-07-2013 17:07:14)

Pasterz napisał:
A Twoja jaka jest? Jeździsz na nich to wiesz czy huczą, szybko się ścierają, jak z przyczepnością na suchym/mokrym
Moja opinia o tych oponach jest dobra nie odczuwam dzięków przy większych prędkosciach a co do przyczepności to dobrze trzymają sie drogi za równo jak jest sucho tak i jak pada deszcz:)

ja zakupiłem nowe FALKEN 225/55R16 komplet 1400pln,miałem PIRELLI CINTURATO P7 nie czuje różnicy a cena niższa auto bardzo dobrze trzyma na suchym , ale i wodę dobrze odprowadza polecam.

a czemu aż takie szerokie?

nie było 215,ale weszły bez problemu tylko wydaje mi się że powinny być na 50 czy to coś będzie mi szkodzić?

Wydaje mi sie, że powinny być 205/55/16... Węższa opona to mniejsze spalanie i minimalnie lepsze osiągi.