Witam jestem Ditmar autko posiadam od października lecz dopiero teraz nastała pora na pochwalenie sie.
Posiadam:
Volkswagen Golf V ,2006r, wersja 5D, przy zakupie 139000tyÅ› (obecnie 141200tyÅ›)
1.9 TDI (105)
Skrzynia 5 gang
Wyposażenie seryjne:
-10 air bag
-2x elektryczne szyby
-Climatic
-Elektryczne i podgrzewane lusterka,
-1/2 fis
-2x Klimatyzowany schowek
-Podłokietnik
-Tempomat
-Esp
-10 głośników
Modyfikacje jakie zostały dokonane:
-Wymieniono lampy na bixenon oraz dołożono ledowe postojówki
-Zamontowano spryskiwacze reflektorów
-Dołożono czujnik poziomu płynu spryskiwaczy reflektorów
-Zamontowano Alarm
-Wymieniono Bornetz na 30Bit
-Zamontowano halogeny oraz włączono doświetlanie zakrętów
-Wymieniono Kierownice na Multifunkcje
-Zmiana 1/2 fis na Fis (mfa+)
-Wymieniono Rcd 30 na Rns 510
-Włączono funkcje Living Home & Coming Home
-Wymiana tylnich lamp na ledowe
-Program na 140 KM
- Samopoziomowanie zostało zamontowane
-Wymiana felg na 17''
-Automatyczne otwieranie klapy tylniej z pilota
W planie jeszcze:
Tymczasowo brak pomysłów
Fotki jakie posiadam były na szybko robione i po zakupie samochodu w weekend porobie zdjęcia jak aktualnie wygląda ;P

A teraz tak wyglÄ…da 
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
Wykonane Styczen 2012 
Samopoziomowanie bixenon
Wymiana Oleju, filtrów oraz amortyzatorów przednich
Nowe oponki Dunlop Sp Sport 01 225/45/17
Oraz nowe felgi Anzio Turn Polar 17'' 7,5'' et 51
Marzec 2012
Chip na 140KM
Wymieniony rozrzad - spokój na 90 tyś 
Sprzęgiełko alternatora nowe
Wymiana sprężarki klimy bo stara juz byla cala zielona 
Wpadły nowe odbijaki od Scirocco do klapy tylniej i właczono otwieranie klapy z pilota 
Nowy clips na kierownice GTI
nowy przełacznik świateł chrom
nowy przełacznik lusterek chrom
farba do zacisków Folia Tec Rs blau kupiona
Ostatnio edytowany przez dbensz (24-03-2012 23:54:02)

Witam na forum autko ładne,wszystkie zmiany na plus przydały by się jakieś większe koła,pozdrawiam

Myślałem o 17'' ale mam roczne oponki i szkoda mi je sprzedac za dobra cene moze bym oddał i dlatego mysle nad 16'' felgami z GTI

dbensz napisał:
Myślałem o 17'' ale mam roczne oponki i szkoda mi je sprzedac za dobra cene moze bym oddał i dlatego mysle nad 16'' felgami z GTI
16 a nawet 17'' to do golfa V stanowczo za mało minimum 18''

a jak na tych 18-tkach jeździc po polskich drogach?

WierzÄ™, bo muszÄ™. 
Uważam, że 16 to najbardziej optymalne rozwiązanie w MK5 na standardowym zawieszeniu i służącym do codziennej eksploatacji. Przy takim rozmiarze obręczy kół z wyglądem nie ma tragedii i trakcja wozu pozostaje ok. Ja w swoim samochodzie mam 16 oryginalne VW model ATLANTA i jestem zadowolony z komfortu jazdy, prezencji no i nie muszę zbytnio odwiedzac fachowców od wymiany opon, prostowania felg, korekty geometrii zawieszeń pojazdu i wymiany elementów gumowo metalowych. Dodatkowo duży rozmiar obręczy kół w zamienniku z CH.R.L (lub jak ktoś woli z angielskiego P.R.CH.), których to pięknych i błyszczących bez liku na allegro, jeszcze dodatkowo zagraża bezpieczeństwu użytkownika pojazdu - bo koła samochodu to element mający duży wpływ na bezpieczeństwo jazdy niestety jest. czyli sumując poza wyglądem liczy się zdrowy rozsądek jeśli chodzi o dobór kół samochodu. O wpływie na bezpieczeństwo prostowanych obręczy kół dużych rozmiarów w połączeniu z montażem "chodzonych" gum nie wspomnę. No i na sam koniec to użytkowanie samochodu na drogach publicznych nie mam nic wspólnego z torem wyścigowym - chociaż życie pokazuje, że jest inaczej, szczególnie w statystykach policji z polskich dróg ogłaszanych po długich weekendach.
Ostatnio edytowany przez RUTRA (12-01-2012 16:28:39)

mkV na '18 spokojnie daje rade.
Wiadomo że trzeba być bardziej "czujnym" niz na '15 czy '16, ale coś za coś... albo auto wygląda, albo ma tylko wozić D....
2 lata latałem na 225/40/18 i nigdy nie mialem niespodzianki w postaci przytartej/skrzywionej felgi, czy rozwalenia opony.

RUTRA napisał:
a jak na tych 18-tkach jeździc po polskich drogach?
dla chcącego nic trudnego,co do drugiej twojej wypowiedzi to do końca się z tobą nie zgodze wiadomo niektóre elementy zawieszenia mogą szybciej zużywać przez większe koła ale tragedii nie ma zarówno z awaryjnością zawieszenia jak i z geometriom .Co do statystyk weekendowych to raczej rozmiar koła niema nic wspólnego a co do jakości felg to nikt nie każe kupować jakiś tam chinolów markowych felg na allegro jest całkiem sporo i jest w czym wybierać.A wracając do bezpieczeństwa na drogach to tu się zgodzę z kolegą Pasterz bo sam jeżdżę ostrożniej na 18-stkach,pozdrawiam

ja też w tym roku mam zamiar zmienić na 18' a kuzyn lata 19' 225/35 i nie narzeka

No, takie "papcie" 18 to nieźle prowadzają po koleinach szczególnie pełnych wody ( w deszczu), bo jakby nie patrzec to TIR-y które te koleiny spowodowały to raczej jakieś szersze są rozstawem kół niż np. Golf MK5. Tak jak Panowie piszecie, wszystko kwestia podejścia do tematu, ja przedstawiłem swoje stanowisko, przecież po to jest forum, aby poznac różne stanowiska różnych osób dotyczące określonego tematu. Pozdr.

Ja mam u siebie 17" i wyglądają dobrze i jeździ się też ok
Jak wygląda sprawa Living Home & Coming Home ?? dużo zabawy ??

rns uzywka,ile dales?

Z living home coming home wystarczylo wlaczyc przez vcds-a a za Rns 510 dalem 1650zł w idealnym stanie z mapami calej europy 
bardzo ładny golfik, wstawił bym wieksze kółka 

dbensz Jaki są koszty wymiany radia na Rns 510 i lamp na bixenonowe i kierownicą wielofunkcyjną tak w przybliżeniu
Ostatnio edytowany przez soldier89 (11-03-2012 14:18:48)

radio 1700zł ,lampy 1300+300 spryski+1600 samopoziomowanie, kiera 200zł+moduł pod kierownice 300