Witam
Dzisiaj dało mi coś do myślenia. Otóż ojciec w swoim bmw ma xeonka ori. Mijania świecą normalnie a kiedy da długie to włącza się przesłona. Moja mina była. 

I teraz tak.. Ja tam w golfie nie mam.. Oczywiście dokupiłem ori xeon ale bez samopoziomowania. I czegoś takiego nie mam. Nie podnosi się przesłona ani nic tylko normalnie żarówka h7 włącza się jako długie i mijania normalnie swięcą żarówki D2S.
I moje pytanie jest takie jak powinno być ori ? tak jak w fabrycznym wypuszczonym z salonu.

W bixenonie z fabryki w MK5 przy impulsie (mrugnięciu) światłami drogowymi zaświecają się same H7, a przy włączeniu świateł długich do dłuższej jazdy manetką otwierają się klapy bixenonu. ja aktualnie nie mam autopoziomowania, poziomuje lampy bixenon jak konwencjonalne "kółkiem" na desce rozdzielczej i mam zrobione tak, że po włączeniu drogowych świateł zaświecają się H7 i otwierają się klapy bixenonu (zarówno przy impulsie jak i przy dłuższej jeździe).
Ostatnio edytowany przez RUTRA (14-01-2012 10:56:47)

rozumiem.. czyli mam źle zakodowane ?

Jeśli masz założone lampy bixenon w samochodzie nie przystosowanym do tego to kodowanie nic nie da. Przypuszczam, że u Ciebie w takim stanie jak teraz świeca tylko światła tzn. pozycyjne, kierunkowskaz, mijania i drogowe. Regulacja wysokości świecenia pewnie "nie żyje" i pewnie masz wykonane przejściówki instalacji elektrycznej, bo bixenony mają inne kostki niż lampy konwencjonalne.
Ostatnio edytowany przez RUTRA (14-01-2012 11:03:59)

tak właśnie tak jest.. regulacja wysokości lamp "nie żyje" adaptery kupiłem na allegro za jakieś 250 zł

Proponuje żebyś przeczytał ten blog
http://furmanka.blogspot.com/2007/12/mk … aniem.html

Czytałem to wiele razy
przed zakupem jak i po zakupie lamp ale dalej mi to nic nie mówi

W takim stanie rzeczy jaki masz w swoim samochodzie nie będzie Ci "chodził" bixenon (otwieranie klap przy światłach drogowych), bo min. należy wymienic bordnetz na taki który ma obsługę xenon (wysoki model), a także zainstalowac kompletny układ poziomowania (dwa czujniki plus moduł sterujący poziomowaniem). Ja w swoim lampach dokonałem znacznych przeróbek (ale umozliwiajacych powrót do autopoziomowania), aby funkcjonowały poziomowania i otwierały się klapy bixenon. Aktualnie jestem w trakcie realizacji samopoziomowania - części niezbędne do tego nazbierałem i czekam na wiosnę to wtedy to zainstaluje w swoim samochodzie.

rozumiem
dzięki za wytłumaczenie tego kolego 

RUTRA napisał:
W takim stanie rzeczy jaki masz w swoim samochodzie nie będzie Ci "chodził" bixenon (otwieranie klap przy światłach drogowych), bo min. należy wymienic bordnetz na taki który ma obsługę xenon (wysoki model), a także zainstalowac kompletny układ poziomowania (dwa czujniki plus moduł sterujący poziomowaniem). Ja w swoim lampach dokonałem znacznych przeróbek (ale umozliwiajacych powrót do autopoziomowania), aby funkcjonowały poziomowania i otwierały się klapy bixenon. Aktualnie jestem w trakcie realizacji samopoziomowania - części niezbędne do tego nazbierałem i czekam na wiosnę to wtedy to zainstaluje w swoim samochodzie.
sory ale co tak "znacznie zmieniłeś" żeby ci wszystko działało ??
do działania klapki do bixenonu potrzeba tylko dwóch rzeczy - bordnetz który obsługuje xenon (wcale nie musi być super wysoki model ) i doprowadzenie po jednym przewodzie z bordnetza do każdej lampy
a mam podejrzenie ze przy wersji "low budget' niekoniecznie tak jak fabryka chciała i zgodnie ze sztuką ale da się to zrobić mostkujac dwa piny we wtyczce lampy
Ostatnio edytowany przez kiler (14-01-2012 15:57:54)

świeca duuuzo lepiej a przeciągnięcie 2 przewodów trwa może z godzinę roboty a jak nie będziesz się wielce starał żeby wszystko wyglądało na orginal to jeszcze mniej

Po jednym przewodzie od każdej lampy do centralnego kontrolera elektryki - bordnetu, wg. schematu z blogu do którego link Ci przesłałem wczesniej.