Panowie jestem nowy posiadaczem tempomatu i jestem ciekawy czy wiecej czy mniej wam pali samochod uzywajac tempomatu jaka jest roznica ?
Jadąc na tempomacie na pewno zaoszczędzisz trochę paliwa bo silnik pracuje cały czas na takich samych obrotach , ale nie jest to jakaś mego duża różnica ... Nie wiam jaka tam pogoda u ciebie ale tempomau nie włączysz przy niskiej temperaturze (taka blokada)

Dzieki kolego pogoda akurat mnie nie interesuje za bardzo ale dobrze wiedziec to , ruszam w przyszlym tygodniu w trase 2,3 tys kil. a dopiero co zalozylem tempomat dlatego pytam czy lepiej na tempomacie czy lepiej bez chodzi o spalanie nie wygode . Moj golf to 2.0 tdi 140 km

Emil20 napisał:
Jadąc na tempomacie na pewno zaoszczędzisz trochę paliwa bo silnik pracuje cały czas na takich samych obrotach
Tu sie nie zgodzę z kolegą. Tempomat jest dużą wygodą jadąc w równym terenie, jednak jak jest dużo wzniesień to komputer pompuje paliwa na maxa aby tylko utrzymac predkość. Ogólnie zauważyłem,ze jadąc to samą trasę na i bez tempomatu różnica na plus z tempomatem wynosi 0,3 l/100km. Jest to mała róznica a wygoda duża więc jezdzę jak tylko się da na tempomacie.Pzdr

u mnie zawsze nizsze spalanie wychodzi jak jade bez wlaczonego tempomatu srednio ok 1 litra na 100 km

Dzisaj testowalem tempomat na trasie i ta sama trase robilem bez tempomatu i jest 0,1 L na kozysc tempomatu wiec tak naprawde w spalaniu nie ma roznicy , ale za to jest duza wygoda i to jest duzy +

gregk napisał:
Tempomat jest dużą wygodą jadąc w równym terenie, jednak jak jest dużo wzniesień to komputer pompuje paliwa na maxa aby tylko utrzymac predkość.
Potwierdzam że w pagórkowatym terenie nie warto stosować tempomatu dla oszczędności. Jak juz to tylko dla wygody.
Inaczej sprawa się ma w płaskim terenie, zawsze coś tam więcej w baku zostaje.