Witam wszystkich, mam takie pytanie.
Dlaczego na zimnym silniku przy -20 stopniach świeci mi się właśnie ta kontrolka i na komputerze piszę STOP.
Zapale samochód, pochodzi mi jakieś 10 min zgaszę, i ponownie odpalę i już wszystko jest ok, nie ma błędu.
Chcę też zaznaczyć że w zbiorniczku znajduję się tyle płynu ile powinno być.
Czy to może być wina płynu do chłodnicy?
proszę o odpowiedź.
Pozdrawiam

ja ma ten sam problem,w mroźne poranki po odpaleniu auta zapala się kontrolka od płynu chłdzącego i pojawia się napis STOP,wyłączam odrazu silnik i uruchmiam ponownie i juz wszystko OK,co jest nie tak,płyn nie cały rok temu wymieniałem

No ja też mam płyn wymieniony przed zimą.Zaglądnę do garażu i napiszę jaki mam płyn.
Mechanik zapewniał że jest dobry,ale zobaczymy co koledzy powiedzą.

koledzy zmierzcie sobie temperaturę zamarzania płynu bo to że był wymieniony to nic nie znaczy...

dziii napisał:
koledzy zmierzcie sobie temperaturę zamarzania płynu bo to że był wymieniony to nic nie znaczy...
zmierze dzisiaj,wydaje mi siÄ™ ze -35

To najprawdopodobniej w przypadkach obu Kolegów "wysiadają" czujniki poziomu płynu w zbiorniczku wyrównawczym. Jest to częstą bolączka MK5, jeśli wymiana to na całośc, bo czujnik występuje razem ze zbiorniczkiem. Gęstośc i jakośc płynu ma też wpływ na właściwą pracę tego czujnika (pole magnetyczne, przewodnośc).

Miałem to samo i bez wyciagania czegokolwiek wyczysciłem elektrody w srodku zbiorniczka i jakby reką odjął, a jak to nie pomoze to wymontuj zbiorniczek nalej nitro albo czegos słabszego i przepłucz. Na elektrodach z czasem robi sie nalot ktory myli komputer.pzdr

U mnie też był taki problem ze zbiorniczkiem, a właściwie czujnikiem w zbiorniczku. Wymieniłem i problem się skończył.

jak na razie po wyczyszczeniu elektrod w zbiorniczku problem sie nie pojawia

Emil20 napisał:
Trzeci , napisz jak czyściłeś te elektrody bo u mnie to samo
odkręciłem korek i delikatnie śrubokrętem je oskrobałem i chyba pomogło bo jak na razie mam spokój