Witam czy ktoś posiada jakąś instrukcję jak zdemontować zawór egr ???? szukam szukam nic nie mogę konkretnego znaleźć a nie chce czegoś uszkodzić
z góry dzieki

Koledzy a daje cos wogole czyszczenie EGR? Ja od czasu jak autko kupilem od pazdziernika nie robilem nic i nie czyscilem nic z mechanicznych czesci...

głównie chodzi tu o spadek mocy

co do czyszczenia zdania sa podzielone jak wymienilem i po problemie

po co od razu wymieniać jak mozna wyczyscić chyba ze jest jakiś błąd i czyszczenie nie pomaga

To moze narazie jak nie potrzebuje to nie bede tego ruszac niz wymieniac i wywalać kase jak autko chodzi...

no tak najprościej jest wymienić ale jeśli EGR nie wykazuje błędu i jest tylko zabrudzony to proponuje czyszczenie a jak się zabierzemy za czyszczenie to najlepiej wyczyścić klape gasząca,EGR i kolektor ssący,koszt takiego zabiegu to jakieś 30pln oczywiście jak ktoś robi sobie to sam.
Pytałem u mechanika o taki zabieg , ile by to kosztowało i powiedzieli mi w 3 warsztatach że takich rzeczy się nie robi bo jest to zbyt ryzykowne ... Ile kosztuje EGR ??

Emil20 napisał:
Pytałem u mechanika o taki zabieg , ile by to kosztowało i powiedzieli mi w 3 warsztatach że takich rzeczy się nie robi bo jest to zbyt ryzykowne ... Ile kosztuje EGR ??
a co niby jest ryzykownego w czyszczeniu EGR-a ja u siebie czyściłem bo miałem taki błąd (16785 - Układ recyrkulacji spalin: Natężenie przepływu za małe P0401 - 000 - -) i po wyczyszczeniu błąd już się nie pokazuje ,dodatkowo w klapie gaszącej odkręciłem pokrywe gdzie jest silniczek i zebatki z klapy i układ elektryczny ,wyczyściłem to wszystko preparatem do czyszczenia przepustnic i jak na razie jest wszystko OK,pozdrawiam

mam pytanie czy do tego egr-u potrzebne są jakies uszczelki do ponownego montażu????

mike1901 napisał:
mam pytanie czy do tego egr-u potrzebne są jakies uszczelki do ponownego montażu????
zależy w jakim stanie są stare uszczelki,ja składałem na starych bo były OK,możesz jedynie uszczelkę kolektora ssącego wymienić jesli będziesz go demontował i czyścił,między EGR-rem i klapą gaszącą jest taki oring gumowy jeśli nie będzie spękany to możesz zostawić ten co jest,oring jest widoczny na zawoże EGR na zdjęciu,pozdrawiam
By trzeci5 at 2011-03-05

Miałem błąd EGR, został dziś wyczyszczony i póki co jest OK.

rafalg napisał:
Miałem błąd EGR, został dziś wyczyszczony i póki co jest OK.
u mnie było tak że po skasowaniu błędu przejeżdżałem 20km i znowu sie zapalał,dopiero wtórne czyszczenie przyniosło oczekiwany efekt,pozdrawiam

Witam takie małe pytanie odnosnie kolektora bo z tego co widze to jezt na 6 srub ale jak sie do nich dostac? Od gory czy od dolu bo za bardzo nie wiem jak sie za niego zabrac. Klape gaszaca z egr juz wyciagnalem i wyczyscilem :-) syf niesamowity ale nurtuje mnie jeszcze ten kolektor. Tak wogole to blok silnika mialem caly zalany przez egr a 5 lat temu byl wymieniany wiec teraz tylko czyszczenie
Ostatnio edytowany przez robson119 (07-04-2014 18:59:31)

WITAM I PROSZę O ZROZUMIENIE JE¯ELI PISZE CO¦ NIE TAK
POSIADAM VW GOLFA V Z 2006 r model 2007
miesiąc temu byłem nim w HAMBURGU i na powrocie wyskoczył błąd po odczytaniu okazało się że to coś z EGR błąd P0401
WYMONTOWA£EM OCZY¦CI£EM I PO PRZEJECHANIU OKO£O 20 KM WRACA
CO ROBIć CZY DO WYMIANY CZY DA SIę TO JAKO¦ NAPRAWIć
DODAM ¯E POZA TYM ¯ADNYCH OBJAWÓW NIEMA
Pozdrawiam