http://moto.allegro.pl/dwumasowki-do-ws … 34214.html
co myslicie o takim czyms????

mysle ze lepiej założyc niezniszczalny jednomas 

A Ty masz jednomas?Bo kazdy nawija ze sztywne lepiej ale nikt chyba na tym forum nie a troche nas tu jest no chyba ze nie wiem.Pewnie ze bym zalozyl bo ta cena to mnie boli fest.U mnie w sklepe koles mi 2100 za komplet zaspiewal.

na forum vwgolf.pl sporo na ten temat piszą i na forum auto-conrad.pl również. gdyby mi padło sprzęgło, bez zastanowienia zakładam jednomas.
Ja mam jednomase tzn. cały komplet, pisałem już o tym w innym wątku ale niestety brak czasu na wymianę, ale mialem okazje przejechac sie golfem z jednomasa i musze przyznac, ze wielkiej roznicy nie ma, moze za krotka przejażdżke zrobilem 

no ja nie maialem sie okazji przejechac.A powiedzcie jak zaloze szytwne i bedzie lipa nie podejdzie mi to moge zmienic na dwumase bez zadnych problemow?

wiem ze pisales Master przewertowalem troche materialow na ten temat
A więc tak, dzisiaj wymieniłem w końcu dwumas na jednomas, z początku byłem bardzo niezadowolony bo strasznie coś trzeszaczało, 3 mechaników jednogłośnie twierdziło albo wadliwe łożysko oporowe albo po prostu wszystko musi się dopasować, no i po przejechaniu 200 km nastała błoga cisza.
Szczerze powiedziawszy to ja nie zauważyłem w komforcie żadnej różnicy, jest normalnie
Zmienił się za to dźwięk silnika przy mocnym przyspieszaniu,auto brzmi bardzo fajnie, jakby sportowo, coś na zasadzie V6 TDI. To trochę subiektywna opinia ale wydaje mi się, że auto trochę lepiej się zbiera, cały zestaw jest sporo lżejszy. Nie ma żadnych szarpnięć stuków, przy okazji wymieniłem również olej w skrzyni, biegi wchodzą naprawdę super, same sprzęgło bierze pięknie od dołu i chodzi ciut lżej niż w starym zestawie, to tyle, zobaczymy co bedzie za pare tysięcy

Jestem po wymianie na jednomas w BKC i powiem, że na razie jest super. Nastała cisza na zimnym silniku, pedał sprzęgła chodzi dużo lżej. Na razie przejechałem dopiero 2 tys km, ale mogę stwierdzić na plus:
- nie chrobocze
- sprzęgło lżej pracuje
- lepiej się wkręca na obroty.
- mniejsze koszty, za części zapłaciłem 500 zł
Minusów na razie brak.
Biegi podobnie wchodzą, większych wibracji nie odczuwam.
Ostatnio edytowany przez gregk (06-11-2011 19:40:54)

Witam kolegów.
Po dłuższej nieobecności jestem spowrotem na forum. Otóż zamiezram również wymienic dwumasę na jednomas z całym kompletem bo w autku 180 tysi stuknęło. Co polecacie? Jakieś opinie? Trochę się nad tym zastanawiam, bo nie wiem czy wszystko będzie śmigac jak należy, ale wydac 2300 na dwumase i za jakiś czas znowu narzekac bo padnie to ja raczej dziękuję. Dodam, że nie zamierzam pozbywac sie golfika bo jestem z niego bardzo zadowolony, raczej nigdy mnie nie zawiódł. A jesteśmy razem już 3 lata :-) Wielkie dzięki za opinie i pomysły
Na nowej dwumasie ponad 100 tys bezproblemowo powinieneś zrobić, co do jednomasy to wszystko już opisane, możesz zakupić nowiutki zestaw valeo, tylko z tego co wiem nie jest rewelacyjny albo sklecić sobie samemu zestaw, musisz się tylko liczyć z używanym kołem zamachowym resztę można bezproblemowo nówkę dostać. Po kilku miesiącach użytkowania sztywnego koła mogę powiedzieć co nieco. Wszystko jest w jak najlepszym porządku, jednakże jest jeden minus, który mnie trochę drażni ale niestety tak musi być, mianowicie przy ostrym przyspieszaniu od samego dołu trzęsię trochę budą, mniej więcej w zakresie 1000-1800 więcej wad w sumie nie ma.

master napisał:
przy ostrym przyspieszaniu od samego dołu trzęsię trochę budą, mniej więcej w zakresie 1000-1800 więcej wad w sumie nie ma.
Ja na razie takiego objawu nie odczuwam. Jestem zadowolony ze zmiany na jednomas. Koszty dużo mniejsze ,a komfort podobny jak na dwumasówce. Na razie nie ma co się rozpisywac, bo mały przebieg na takim zestawie, zobaczymy za 100 kkm. Pzdr

Witam Golfiarzy! :-)
Tydzień temu wymieniłem całe sprzęgło. Poprzednie wytrzymało 177 tys. Założony LUK. Jest ok, tzn. nie ma już więcej grzechotania "na luzie", nie ma wibracji przy jeździe na za niskich obrotach, sprzęgło wciska się lżej, biegi wchodzą bez problemu. Ale słysze dziwny świst przy zmianie biegów podczas dynamicznej jazdy, tzn. jak zmieniam bieg przy wysokich obrotach. Zauwazyłem to przy zmianie z 3 na 4 i z 4 na 5. Co to może byc? Bo na "rasowy ryk" silnika to mi to nie wygląda... :-)
Ostatnio edytowany przez FałWe (13-04-2012 22:43:12)

Witam. W temacie jednomasu mogę powiedzieć, ze jesli ktoś zastnawia się nad tym zabiegiem to niech lepiej się nie zastanawia. No chyba że ma luźne 3 tysie to ok. Ja po roku jazdy na jednomasie widze jedynie plusy, nie wiem jak do tej pory mogłem jeździć na tym dwumasowym wytworze inżynierów. jak mówiłem , same zalety. Sprzęgło chodzi leciutko i sprawnie, biegi wchodzą dobrze, nic nie szarpie i nie rzuca, kwestia przyzwyczajenia, trochę inna specyfika jazdy jest. jak dla mnie auto lepiej wchodzi na obroty, szybciej lapie moc, ma bardziej "rasowy" . pomruk zwłaszcza ok 3tys min. No i cena. Za cały skompletowany zestaw jednomasu zapłaciłem ok 500zł. W kategorii cena i funkcjonalnośc w porównaniu z dwumasą ok. 3000zł bez zastanowieniapolecam opcję tańszą. Jeżdzę już rok i jest bez problemów.

Najgorsze jest to ze ile ludzi tyle opini jednemu hula drugiemu brzęczy ,trzesie itd.Ja czekam jak mi odleci dwumasa to wrzuce g60 chodziaż tak szybko to nie nastąpi
No niestety u mnie przez jednomase po przelataniu na tym zestawie 50 tys rozleciala sie skrzynia, skrzynia w dobrym stanie plus wymiana wyszlo praktycznie tyle samo co nowy dwumas, zero upalania, normalne traktowanie, mysle, ze w moim konkretnym przypadku jednomas nie byl oplacalny, sadze, ze na dwumasie pod te 100 tys bym przejezdzil.

witam mam pytanie padlo mi kolo dwumasowe i zastanawiam sie nat sztywnym kolem jakie radzicie i jakiej firmy
Ostatnio edytowany przez janek (27-06-2013 11:42:22)

witam mam pytanie padlo mi kolo dwumasowe i zastanawiam sie nat sztywnym kolem jakie radzicie i jakiej firmy