Witam Panowie wszystko co będę robił ze swoim autem każda wymiana częśći to mój pierwszy raz i jakie klocki polecicie do Vw Golfa Plus jakie są montowane fabrycznie i czy przy założeniu nowych wybrać miedzy TRW vs ATE??? 

fabrycznie podejrzewam ze są Bosch ale mnie sie wydaje ATE sa najlepsze ja za miesiąc będę wymieniać przód tył klocki tarcze na ATE

gdzie mozna dostac je najtaniej - oczywiscie legalne ?

Ja mam jakies tandetne po zeszłym właścicielu ale z opinii na necie wydają mi sie najlepsze ATE ale TRW tańsze ale dużo nie odbiegają jakością
Wczoraj w pracy jak szukałem klocków dla siebie przykładowo TRW w jednym ze sklepów kosztowały 119zł ale już jak wrzuciłem na google to w ceneo były za 113zł i podobna sytuacja z ATE

Zakupiłem klocki TRW do swojego VW ale nie obeszło się od zastanawiających pytań okazało sie że klocki TRW GDB 1386 nie pasują do mojego auta a żeby sie dowiedzieć musiałem w książkach serwisowych poszukać numeru PR dobrze że mam wszystko zadbane bo inaczej na wczorajszym mrozie czekało mnie wyciąganie koła zapasowego i szukanie tam tego numeru mój numer to 1ZE klocki pasujące do auta to TRW GDB 1550 dla pewności zadzwoniłem do Serwisu VW i upewniłem sie ze to ten numer. Kupowanie z internetu może jest niby tanie ale ma swoje haczyki trzeba uważać najgorsze jest to że w sklepie na rogu u siebie kupisz taki sam towar ale o 100zł drożej ale możesz oddać jak nie pasuje z neta jak kupisz niby tez mozesz oddać ale za przesyłkę 25zl zazwyczaj juz Ty płacisz. Małe podzielenie sie uwagami na przyszłość

A moze wiecie panowie jakie ida klocki do 2.0 TDI 140km BKD z 2005 r czeka mnie wymiana.

ja w swoim 2.0TDI BKD miałem ATE teraz mam tarcze i klocki brembo czy jak sie pisze za to w sklepie dałem 500 zł po upuście

a moze powiedziec jak wygladaly czy do tego modelu jest tylko jeden rodzaj czy kilka

witaj kolego nie wiem czy maja takie same ale ja mam identyko jak na tej aukcji http://allegro.pl/klocki-hamulcowe-przo … 83079.html mój golf jest z 2004/2005 tylko ze ja mam brembo tarcze + klocki brembo teraz sama wymiana tego to bajka wiec samemu zrobisz jak lubisz pogrzebać

Hejka. wymieniłem wczoraj tarcze + klocki tył wszystko rozebrałem tłoczki cofnąłem ręcznie na sucho czy to ma jakieś znaczenie bo czytam fora i głupieje?
Po założeniu tarcz klocków przyszło założyć zacisk jeden mam nówke bo kiedys sie rozpadł a drugi starszy i przy odpowietrzaniu tak sie wyrobił gwint że niechciał sie dokręcić dotoczyłem z mosiądzu nowy z większym gwintem i niby trzymie nic sie nie leje, odpowietrzanie niby zrobiłem standardowo bez zaplonu pare razy na pedal hamulca a drugi z tylu popuszcza babelki ale nie wiem czy dobrze to zrobiłem bo znowu przeczytałem fora ze z ABS-em sie inaczej odpowietrza itp. potem jechalem do pracy około 100km jak wróciłem do domu miałem jedną felge gorącą czy to normalne bo klocki sie ustawiaja czy mam sie zaczyą martwić?
Ostatnio edytowany przez soldier89 (20-08-2013 10:41:58)

pojeździj jeszcze trochę może klocki się dopasują i będzie OK chyba że klocek sie blokuje w zacisku i do końca sie i cofa po puszczeniu hamulca,po co odpowietrzałeś układ?

Odpowietrzałem dlatego bo podczas cofania tłoczka za cholere sie niechciał sie chować więc otworzyłem zbiorniczek i odkręciłem odpowietrznik no i nie byłem pewny czy sie coś nie zapowietrzyło. Teraz właśnie zrobiłem 40km i jak wróciłem to felga jest zimna hmm jutro pojade wymienić płyn i koles mi to dla pewności odpowietrzy dobrze wszystko

soldier89 napisał:
Odpowietrzałem dlatego bo podczas cofania tłoczka za cholere sie niechciał sie chować więc otworzyłem zbiorniczek i odkręciłem odpowietrznik no i nie byłem pewny czy sie coś nie zapowietrzyło. Teraz właśnie zrobiłem 40km i jak wróciłem to felga jest zimna hmm jutro pojade wymienić płyn i koles mi to dla pewności odpowietrzy dobrze wszystko
tłoczek sie nie chciał chować bo z tyłu trzeba go wciskać i jednocześnie kręcić

tak jak mówisz tak robiłem naciskałem z całej siły i kręciłem w prawo po ciężkiej walce tłoczek się schował
przejechałem ponad 300km od zamontowania nowych tarcz (TRW) + klocków (TRW) wszystko się ułożyło wymieniłem do tego płyn hamulcowy i pojechałem do stacji sprawdzić hamulce i wszystko jest elegancko
tylko mała wpadka przy odpowietrzniku było trzeba dotoczyć nowy bo stary wyrobił gwint w zacisku. Dzięki za info i pomoc