Witam 
Chcąc zmienić koła w moim Golfie na letnie zauważyłem, że przy alusach którymi obdarował mnie poprzedni właściciel nie ma pierścieni centrujących. Czy jazda bez takich pierścieni jest wykluczona ? Czy mógłbym do ich zakupu jednak jeździć bez nich ? Jakie mogą być tego skutki ?

Jazda bez pierścieni centrujących jest bardzo niebezpieczne i niewygodna. Na tych pierścieniach rozkłada się główne obciążenie kół masa samochodu. Przy ich braku może dochodzic do luzowania, a nawet ścięcia śrub mocujących koło, gdyż koło jest duża masa wirującą. O braku osiowości kół kół nie wspomnę, czyli w samochodzie z niewycentrowanymi kołami włączy się "wibrator" - jak ich nazwa wskazuje są odpowiedzialne za centrowanie koła względem piasty.

Wielkie dzięki RUTRA za wyjaśnienie całej sytuacji
czy mógłbyś mi jeszcze podpowiedzieć w jaki sposób dobrać odpowiednie pierścienie ?

VW Golf V ma oryginalnie średnicę kołnierza (piasty) 57,00 mm (dokładnie 57,1 mm), powinieneś dokonac pomiaru suwmiarką średnicy otworu jaki masz w swoich felgach i po tym dobierac pierścienie, na allegro widziałem bez liku takich pierścieni o różnych rozmiarach w cenie nie przekraczającej 20 zł za komplet 4 sztuk (wrzuc w wyszukiwarkę "pierścienie centrujące"). Możesz tez poszukac na stronie producenta felg, które posiadasz aby dowiedziec się jaki oni stosują otwór centrujący.
np.
http://allegro.pl/pierscienie-centrujac … 91087.html
Ostatnio edytowany przez RUTRA (18-03-2012 18:07:58)