Witam. czy może ktoś mi powiedzieć co może być nie tak z audio skoro gra mi tylko przód( z tyłu nie gra żaden głośnik) a w radiu jest tylko opcja rozdzielania siły grania na lewo i prawo- nie ma opcji przód tył. Czy ktoś wie jak to naprawić i czemu nie ma tej opcji, czy jest to może spowodowane tym że z tyłu nie nic nie gra?

możesz z tyłu nie mieć głośników dla tego nie ma a tak dosyć często zdarzało w wyposażeniu w wersji trendline proponuje ściągnąć boczki i to sprawdzić

czyli były wersje gdzie głośniki były tylko z przodu?

dokładnie z tyłu możesz mieć tylko samo miejsce na głośniki które możesz dokupić

w takim wypadku czemu w radiu nie ma opcji (jeśli się nie mylę i dobrze piszę) fader - regulacji miedzy przodem a tyłem

widzę że jesteś w temacie więc powiedz mi jeszcze czy są tam wypuszczone przewody żeby po dokupieniu głośników można je było podłaczyć i czy przez to że były wersje z nagłośnieniem jedynie z przodu były tez inne wersje radia- bez tej funkcji fader?

jeżeli nie masz z tyłu głośników to nie będzie się wyświetla ta opcja

czyli radio jest tak zbudowane że po podłączeniu głośników pojawi się ta opcja? a co z kablami?

tpotyra23@wp.pl napisał:
czyli radio jest tak zbudowane że po podłączeniu głośników pojawi się ta opcja? a co z kablami?
Tak, w radiu pojawi się fader jak podłączysz tylne głośniki. Jeśli ich nie masz to czeka cię trochę pracy - całkowity brak instalacji elektrycznej tych głośników, czyli ciągnięcie przewodów od drzwi tylnych (w wersji 4 drzwiowej) do radia, bo w kostce radia też nie ma pinów odpowiedzialnych za tylne głośniki. W tapicerkach tylnych nie ma kołnierzy z gumowymi wypustkami, wchodzących na głośniki i zapobięgających drżeniu tapicerki. Jeśli kupisz nieoryginalne głośniki to będą potrzebne dystanse, bo oryginalne głośniki wystają kilka centymetrów poda powierzchnię drzwi. jak potrzebujesz jakichś informacji na temat montażu to mogę coś podpowiedziec, bo kilka miesięcy temu sam doposażałem instalacją audio o tylne głośniki i oryginalne "gwizdki".
Ostatnio edytowany przez RUTRA (06-04-2012 20:12:27)

i tez miałeś tak jak ja że nie było tej opcji w radiu i grał tylko przód? jaki jest koszt zakupu i podłączenia tych głośników i ile czasu to zajmie no i czy samemu można to zrobić

a to była opcja że głośniki są ale niepodłączone?

tpotyra23@wp.pl napisał:
a to była opcja że głośniki są ale niepodłączone?
Nie spotkałem się z czymś takim, aby były głosniki i niepodłaczone. Ile drzwi ma Twój samochód? Jeśli 4 drzwi to po otwarciu tylnych drzwi, przez "sitko" maskownicy głośnika widac co się pod nią znajduje, albo będzie tam głośnik, albo wyklejka uszczelniająco-wygłuszająca zakrywająca otwór na głośnik.
Ostatnio edytowany przez RUTRA (06-04-2012 20:21:41)

4 drzwiowy,ile Cie to wyniosło?

tpotyra23@wp.pl napisał:
4 drzwiowy,ile Cie to wyniosło?
Głośniki po 30 zł sztuka, kompletne używane wiązki tylnych drzwi w wersji z głośnikami po 30 sztuka, używane tapicerki tylnych drzwi (uszkodzone) z których wymontowałem oryginalne "gwizdki" po 25 zł sztuka, kilka metrów kabla, kilka pinów i dużo, dużo pracy (łącznie z demontażem zewnętrznych płatów drzwi tylnych).
Można tez po "kilersku", czyli ciągniesz kable od tylnych głośników przewiercając otwór w przepuscie z tworzywa sztucznego w słupku tylnym i puszczasz kabel po najniższej linii oporu. Ja wybrałem opcję "fabryka"
Ostatnio edytowany przez RUTRA (06-04-2012 20:31:06)

Właśnie sprawdzałem wyposażenie swojego auta i po kodach wychodzi że powinien mieć 6 głośników. W przednich drzwiach są na górze i na dole to były by cztery no i z tyłu dwa to 6 ale tył nie gra. gdzie jeszcze można ich szukać?

tpotyra23@wp.pl napisał:
Właśnie sprawdzałem wyposażenie swojego auta i po kodach wychodzi że powinien mieć 6 głośników. W przednich drzwiach są na górze i na dole to były by cztery no i z tyłu dwa to 6 ale tył nie gra. gdzie jeszcze można ich szukać?
6 sztuk to jest w przednich drzwiach zamontowane, jeśli byłyby z tyłu to 10 sztuk. W każdych drzwiach przednich jest duży głośnik na dole - zamontowany w blasze drzwi, średni głośnik zamontowany w tapicerce drzwi oraz "gwizdek" zamontowany w trójkącie obudowy lusterka. Jeśli fabryka założyłaby głośniki w tylnych drzwiach to standardowo są też montowane "gwizdki" w części tapicerki pokrytej materiałem.
Tak wyglądają tylne tapicerki w wersji z głośnikiem
http://allegro.pl/vw-golf-v-5-tapicerka … 75503.html
Ostatnio edytowany przez RUTRA (06-04-2012 20:51:00)

i taką tapicerkę mam na drzwiach z tyłu

czyli według wyposażenia mam 6 głośników i są one wszystkie z przodu?