Witam, kupiłem golfa V z 2005 roku, pochodzi z włoch, ma 128 tys przebiegu, ostatnia naklejka jest z 85.000km i podany jest olej CASTROL MAGNATEC 10W40. Czy możliwe, żeby tak długo ktoś nie wymieniał oleju? (czy to program long- life?)
Czy mam stosować dalej ten Castrol, czy mogę zastosować np. Mobil bo o Castrolu już mówią różnie.
czy dobrze myślę, że 10w40 to jest półsyntetyk?
long life wymienia się co 30 tys km (zwykły co 15), tak więc nawet jeśli taki był wlany, to ktoś zdecydowanie za długo na nim jeździł,
olej możesz zmienić na taki jaki chcesz..

Motul tylko Motul........

ja leje castrola 5W40 a wcześniej do MK IV lałem mobila oczywiście z odpowiednią specyfikacją do PD a wymiany robie co 10 000 km

okej, z olejem jeszcze dam sobie radę, ale może pomożecie mi z kolejnym problemem. Chcę do zwykłego golfa włożyć reflektory xenonowe, a jeśli przyjdzie mi kasa to i pakiet GTI. Czy istnieje możliwość włożenia w standardowe zaczepy reflektory xenonowe? Czy kostka od zwyklych lamp będzie pasowała do xenonów? Wiem, że będzie trzeba przeprogramować komputer, by wszystko było okej, ale nikt nie potrafił mi dokładnie tego sprecyzować. Boję się wydać dużej kasy na xenon i nie wiedzieć co dalej z nim zrobić, może ktoś z Was ma do sprzedania takie lampy, zderzaki - zależy mi na tym. Pozdrawiam

najlepiej wlej castrola z odpowiednią specyfikacją. Możesz też zdecydować się na long life, jest tylko trochę droższy a wymiany są rzadsze.
a ta naklejka wcale nie musi pochodzić z ostatniej wymiany...
Motul już nie jest taki jak kiedyś ... W Subaru na torze w Kielcach przy temp 23/25 stopni C łapał temperature 98-100 stopni jeszcze ze spryskiwaczami I/C Teraz zalałem mu Millersa i przy maksymalnym piecu 92/93 stopnie , Motul ma straszny burdel na rynku i bardzo łatwo kupić opakowanie Motula w środku będą "Siki Weroniki"

filip532 napisał:
Witam, kupiłem golfa V z 2005 roku, pochodzi z włoch, ma 128 tys przebiegu, ostatnia naklejka jest z 85.000km i podany jest olej CASTROL MAGNATEC 10W40. Czy możliwe, żeby tak długo ktoś nie wymieniał oleju? (czy to program long- life?)
Czy mam stosować dalej ten Castrol, czy mogę zastosować np. Mobil bo o Castrolu już mówią różnie.
czy dobrze myślę, że 10w40 to jest półsyntetyk?
128 tys przebiegu w 6-cio letnim aucie z zagranicy 
Myślę, że na tej nalepce ktoś starł "1" na przebiegu - ostatnia wymiana pewnie była przy 185 tys.
pozdrawiam
Coś w tym niestety jest,bo po co w aucie z takim małym przebiegiem zalewać pół-syntetyk? Powinien być full syntetyk tym bardziej we Włoszech gdzie klimat jest łagodniejszy. Zdecydowanie coś grzebane.

Pasterz napisał:
Witam. Powinienem zmienić 80 km temu olej ale nie miałem na to czasu, nic mu nie będzie jak przejadę te 100-200km więcej niż powinienem?
nie nic siÄ™ nie stanie