Koledzy jaka jest minimalna grubość tarcz hamulcowych przednich i tylnich??
Bo dzisiaj mierzyłem przednia i ma 19mm a klocka jeszcze troche jest.

zależy jakiej średnicy masz tarcze,jeśli z przodu masz tarcze o średnicy 280mm to grubość tarczy nowej to 22mm a minimalna grubośc to 19mm,a jeśli masz tarcze o średnicy 288mm to grubość nowej 25mm a minimalna grubość to 22mm,o średnicy 312mm nie będe pisał bo raczej takiej nie masz hehe .Tylnia tarcza przy średnicy 255mm nowa ma 10mm a minimalna grubośc to 8mm, pozdro

Pasterz napisał:
To widzę że chyba czeka mnie wymiana hamulców
Mnie tez tyle ze u mnie grubosc ok tylko sie pokrzywily chyba z deka z przodu bo trzepie kiera przy hamowaniu i w czerwcu wjada nowki

U mnie z przodu sa 280mm wentylowane z dziesiecioma dziurami do przykrecenia nie wiadomo po co tyle ale tak jest

Pasterz napisał:
A z tyłu są tylko 255mm u wszystkich?
Prawdopodobnie bÄ™dÄ™ z tyÅ‚u wymieniaÅ‚ tarczÄ™ hamulcowÄ… (prawdopodobnie, gdyż albo same klocki, bÄ…dź komplet klocki i tarcze), dlatego również przyłączam siÄ™ do pytania o rozmiar, gdyż na stronce http://e-autoparts.pl/uklad-hamulcowy-t … 89fed22db2 widziaÅ‚em rozmiary 255, 260 i 286mm Å›rednicy (oÅ› tylna). W moim zainteresowaniu sÄ… tarcze firmy Ferodo. Silnik w moim aucie 1.4 80KM

slawko_81 napisał:
Pasterz napisał:
A z tyłu są tylko 255mm u wszystkich?
Prawdopodobnie bÄ™dÄ™ z tyÅ‚u wymieniaÅ‚ tarczÄ™ hamulcowÄ… (prawdopodobnie, gdyż albo same klocki, bÄ…dź komplet klocki i tarcze), dlatego również przyłączam siÄ™ do pytania o rozmiar, gdyż na stronce http://e-autoparts.pl/uklad-hamulcowy-t … 89fed22db2 widziaÅ‚em rozmiary 255, 260 i 286mm Å›rednicy (oÅ› tylna). W moim zainteresowaniu sÄ… tarcze firmy Ferodo. Silnik w moim aucie 1.4 80KM
ja znalazłem coś takiego:
http://allegro.pl/tarcze-brembo-klocki- … 94156.html
są to tarcze o średnicy 260 mm, w katalogu jest min. silnik 1,4 80 Km (od 2006 r w górę).

JakoÅ› nie mam przekonania do tarcz firmy BREMBO 

slawko_81 napisał:
JakoÅ› nie mam przekonania do tarcz firmy BREMBO
Nie proponowałem Ci zakupu tarcz BREMBO tylko dla przykładu podałem, ze w katalogu jest podana średnica tarcz 260 mm. Najlepiej poszukaj oryginalnych tarcz hamulcowych.

Mechanik zaproponował tarczę i klocki z firmy TEXTAR, jakie macie zdanie na temat tej firmy ??? myślałem o Ferrodo
jutro montaż

POLECAM MAM ATE i nie mam zadnego problemu zrobilem juz 5tys i jest gites nie piszcza a dobre i skuteczne heble
)

zamontowałem jednak komplet firmy TEXTAR (komplet tarcze + klocki), jak narazie nie mogę narzekać

Pasterz napisał:
Myślał ktoś o swapie hamulców z GTI podobno z 288mm na 312mm trzeba zmienić tylko jarzmo i tarcze, a zacisk i klocki są te same(czytałem na forum leona, a to chyba jedno i to samo)? wie ktoś coś na ten temat? podobno różnica jest jak cholera
no tak dokładnie,żeby poczuć różnicę wystarczy zmienić zwykłe tarcze na nawiercane i nacinane,też chodzi mi taki mod po głowie żeby zapodać większe hamulce ale przy 312mm musiał bym zmienić koła na zimę bo mam 15-stki,a kumpel ma prawie taki zestaw hamulcóe z rozbiórki golfa V GTI E30

Pasterz napisał:
Czyli naprawdę wygląda to tak że kupuje tarcze 312mm, jarzmo od GTI, klocek nowy kupuje pod 288mm i zacisk zostaje tak?
Dla mnie to nie problem bo na zimę mam 17'', a tak właśnie przeglądałem neta w tym temacie bo będę wymieniał hamulce i myślę w nie zainwestować
pod warunkiem że teraz masz tarcze 288mm,w MK V były jeszcze montowane tarcze 345mm ale to chyba w R32 i E30
Ostatnio edytowany przez trzeci5 (20-09-2012 10:43:42)

Pasterz napisał:
Fakt R32 miał 345mm, no właśnie muszę ściągnąć koło i zmierzyć ale właśnie boje się że będzie du.pa z tej modyfikacji bo chyba mam 280mm
a jak bym został przy tym rozmiarze co mam to jakie hamulce polecacie? te ATE na prawdę takie dobre jak mówicie?
podeślij zdjęcie tarczy z zaciskiem w miare dokładne to ci powiem czy masz 280 czy 288mm,pozdro

koledzy mnie tez czeka wymiana tarcz,jest mozliwosc zalozenia np z gti?lub r32?

tarcze nacinane/nawiercane z firmy MIKODA sa dobre i cena dobra mam takie założone,wcześniej tez miałem takie w MK IV

a klocki beda drozsze do tych tarcz bo z gti?