Koledzy mam pytanie mam zamontowane juz spryski co 5 spryskanie wysuwaja sie ale nie spryskuja co moze byc winne?
Mam płyn oraz jak bylo podłaczone pod VCDS-A na tescie to spryskały a tak tylko sie wysuwaja ale nie leja ;/
Wiecie co moze byc winne?!

Nie są może zapowietrzone?

może pompka w zbiorniczku jest za słaba skoro spryski sie wysuwają ale nie spryskują,jakie przewody masz poprowadzone od pompki do sprysków,pozdro

przewody to ja ci nie powiem widzialem je mechanik mi to zakładał ale nie pamietam jakie przewody dokladnie sa.... ;/ zapowietrzone juz raczej nie powinny byc...
Ale podczas testu na vcds-e spryskały

a pompka jest odpowiednia?może dysze przytkane są w spryskach

Koledzy w sobote bylem u mechanika bawilismy sie z spryskami myslelismy ze jedna dysza jest przytkana ale jak ja wyciagnelismy bylo wszystko ok \, i dalej po 5-krotnym spryskaniu szyby wysuwają sie od lamp ale nie spryskuja musimy teraz wyczaić czy nie potrzeba tam jakiegos zaworka zwrotnego czy cos albo pompka bierze płyn z powrotem do zbiorniczka ale watpie ;///
A 2 sprawa co nas zdziwiło to jest to ze jak pod kabel sie golfa podlaczy i wymusi czyszczenie lamp to tylko lewy leje a prawy nie a napewno jest czysty tak jak by ten trojnik byl kierunkowy albo nie wiem co ....

dbensz napisał:
Koledzy w sobote bylem u mechanika bawilismy sie z spryskami myslelismy ze jedna dysza jest przytkana ale jak ja wyciagnelismy bylo wszystko ok \, i dalej po 5-krotnym spryskaniu szyby wysuwają sie od lamp ale nie spryskuja musimy teraz wyczaić czy nie potrzeba tam jakiegos zaworka zwrotnego czy cos albo pompka bierze płyn z powrotem do zbiorniczka ale watpie ;///
A 2 sprawa co nas zdziwiło to jest to ze jak pod kabel sie golfa podlaczy i wymusi czyszczenie lamp to tylko lewy leje a prawy nie a napewno jest czysty tak jak by ten trójnik był kierunkowy albo nie wiem co ....
ten "trójnik" jak go nazwałeś to jest zawór spiętrzający, który blokuje powrót płynu ze spryskiwaczy reflektorów do zbiorniczka. Taki zawór jest stosowany tylko przy spryskach na reflektory stałych (podobnych do tych jakie oczyszczają przednią szybę), zastosowanie go w takiej instalacji zapobiega zbyt długiemu wytworzeniu ponownie ciśnienia w celu spryskania reflektorów, takie zawory spiętrzające miały Skody Octavie I (stałe spryski na zderzaku). Wysokociśnieniowe spryskiwacze (min. Golf Mk5) nie mają tego zaworu w trójniku, bo po zakończeniu spryskiwania lampy sprysk pozostanie wysunięty na maksa do góry, ponieważ aby po spryskaniu lampy mógł powrócic (schowac się) w zderzak musi nastąpic powrót płynu do zbiorniczka (napełnienie płynem o odpowiednim ciśnieniu powoduje wysunięcie sprysku, to w przypadku wsuwania się płyn musi powrócic do zbiorniczka). Silnik zastosowany w instalacji wysokociśnieniowej w bardzo krótkim czasie wytwarza ciśnienie niezbędne do uruchomienia spryskiwacza reflektora. Proponuje przełożyc pompki sprysków (zamienic lewa z prawa), gdyż pompki (podstawy) obu sprysków są takie same, jedynie dysze są profilowane co je różnicuje stronami. Jeśli to nie ujawni usterki daj znac, będziemy diagnozowali dalej.
Ostatnio edytowany przez RUTRA (07-03-2012 20:58:30)
Witam , planuje zamontować spryski lecz nie wiem czy mój Bordnetz ma opcje włączania spryskiwaczy
Golfina jest z 2004 roku w wersji Sport .

dalej borykam sie z problemem spryskiwaczy, wymienione zostały juz dysze, jest nowa orginalna pompka i dalej tylko lewa strona spryskuje podczas testu na vcds-ie a podczas mycia normalnie szyby wysuwaja sie lecz wogole nie spryskuja od lamp.
Juz nie mam pojecia co jeszcze moze byc.... a jakiej srednicy weżyk powinien byc?
Najciekawsze jest to ze podczas testu vcds-em tylko lewa strona spryskuje chodz ona jest dalej od pompki i powinna predzej prawa spryskiwac
Pomozcie bo ja juz nie mam sil... ;/

może trzeba VCDS-em wydłużyć czas mycia refrektorów,ostatnio jak przeglądałem funkce w VCDS to widziałem że jest taka możliwość