Jak juz pewnie wiecie z poprzednich moich tematów, postów noszę się z zamiarem poddania mojego drugiego golfika 5 ale plus chipowi, silnik 105 KM 1.9 tdi. Jak myslicie czy to dobry pomysl? Czy moga nastapic jakies nieporzadane reakcje- czytaj- awarie? Na co szczegolnie trzeba zwrocic uwage?
PS. Czy na tym forum wszyscy jezdza 1.9 TDI

Znajomy ma tez taki silnik tylko, ze w touranie, pol roku temtu zrobil chipa, ma teraz jakies 136 KM. Na poczatku mial problem z odpalaniem, a w ogole jeszcze przed calym chipowaniem wymienil sprzeglo - mechanik mu doradzil, ze moze ulec spaleniu po chipie, dlatego przezornosc wziela gore. Wracajac do nieodpalania, cos mu zle mechanik ustawil, ale mial na to 3 miesiace gwarancji, wiec czym predzej pojechal,tam zrobili korekty i smiga do dzisiaj bez zadnych awarii. Spalanie mu SPADLO przy podobnej technice, stylu jazdy-zaznaczam. pozdrawiam 

Jesli udasz sie do porzadnego warsztatu to narzekac nigdy nie bedziesz. Gorzej jak chcesz oszczedzic 100 zl i zrobisz to u Pana Henia z pobliskiego warsztatu.
cemey603 napisał:
Jesli udasz sie do porzadnego warsztatu to narzekac nigdy nie bedziesz.
Nie ma na to reguluy. Ile to juz razy sie nasluchalismy, czy w telewizji czy tez naczytalismy sie w prasie internecie o fuszerkach, naprawach, ktore wygladaly gorzej jak przed naprawa. Warto pojechac tam gdzie juz jakis znajomy chipa robil i jest z niego zadowolony.
Jak się sprawa przedstawia z waszymi tdi i chiptuningiem? Może macie jakieś sprawdzone firmy? Jak się przedstawia rozłożenie mocy na wykresie? I ogólnie jakie rezultaty osiągnęliście? Ostatnio słyszałem, że fabrycznie 1.9 tdi 105KM w piątce nie miał tych 105 koni ale dużo więcej, np. 122 KM

Witam, ja juz w sumie kawalek czasu temu chipwalem swojego golfa moj silnik to 1.9 tdi 105km. Po chipie wyszlo 139,4 i 341 NM. Przyznam, ze nie ma teraz porownania ale wydaje mi sie, ze troche przesadzone jest z momentem, ciekawe jak dlugo kolo zamachowe dwumasowe i sprzeglo jeszcze pociągną.pozdrawiam

xzbit00 napisał:
Witam, ja juz w sumie kawalek czasu temu chipwalem swojego golfa moj silnik to 1.9 tdi 105km. Po chipie wyszlo 139,4 i 341 NM. Przyznam, ze nie ma teraz porownania ale wydaje mi sie, ze troche przesadzone jest z momentem, ciekawe jak dlugo kolo zamachowe dwumasowe i sprzeglo jeszcze pociągną.pozdrawiam
No moment spory przyznam, ale z mocą w normie, widziałem ostatnio skodę roomster 1.9 zrobioną na ponad 150 KM

Mnie ciekawi jedna rzecz, otóż jak sprzedawaliście lub będziecie sprzedawać auto doprowadzacie je do stanu sprzed chipa czy sprzedajecie z chipe nic nie mówiąc lub mówiąc? Pytam, bo spotkałem się z kilkoma głosami głównie starszych ludzi, dla których chip=katowanie, żyłowanie auta, i nigdy by takiego chipowanego auta nie kupili.
Kiedyś sprzedawałem BMW 530d bez informowania o chipie było zrobione 250KM, nie wiem czy kupiec dostrzegł tą większą moc, chyba nie, ale auto było utrzymane ładnie, serwisowane, więc ten chip był całkiem miłym dodatkiem. Uważam, że inaczej kupuje się drogą limuzynę na chipie a inną rzeczą jest kupić auto kompaktowe na chipie, którym w dużym stopniu jeżdżą osoby młode, niejednokrotnie chcący udowodnić swoją pozorną wyższość nad pozostałymi użytkownikami drogi. Oczywiście nie jest to niewiadomo jak wielki procent ale niestety jest.

Szczerze to chyba tez nie chciałbym kupić auta już po chiptuningu, chyba, że miało by rok, wtedy większa pewność, że wszystko z nim ok, ale dajmy na to w takim paroletnim obawy mogą być uzasadnione tzn. np. zużyte sprzęgło czy koło dwumasowe, które jak ktoś niezbyt umiejętnie eksploatował mogły nie wytrzymać większych obciążeń. 
andrew napisał:
Jak juz pewnie wiecie z poprzednich moich tematów, postów noszę się z zamiarem poddania mojego drugiego golfika 5 ale plus chipowi, silnik 105 KM 1.9 tdi. Jak myslicie czy to dobry pomysl? Czy moga nastapic jakies nieporzadane reakcje- czytaj- awarie? Na co szczegolnie trzeba zwrocic uwage?
PS. Czy na tym forum wszyscy jezdza 1.9 TDI![]()
Swoją drogą, dlaczego w poprzednim temacie na temat chiptuningu piszesz o planach na 170KM jak jeszcze żadnego nie zrobiłeś!?

master napisał:
andrew napisał:
PS. Czy na tym forum wszyscy jezdza 1.9 TDI![]()
Swoją drogą, dlaczego w poprzednim temacie na temat chiptuningu piszesz o planach na 170KM jak jeszcze żadnego nie zrobiłeś!?
Sorry, tamten temat był raczej taki rozpoznawczy chciałem się dowiedzieć do ilu można podkręcić itp., a ten temat ma służyć już konkretnym radom co do chipa. Pozdro

cemey603 napisał:
Jesli udasz sie do porzadnego warsztatu to narzekac nigdy nie bedziesz. Gorzej jak chcesz oszczedzic 100 zl i zrobisz to u Pana Henia z pobliskiego warsztatu.
Pana Henia? chłopaq nie zawsze drogo jest dobrze i nie zaoszczędzisz 100zł tylko dużo więcej, te ceny czasem mi się wydaje, że są na niemiecką kieszeń nie naszą, mam wirusa za 300zł i lata jak innych co zapłacili 2000zł
PRAWDOPODOBNIE ZA T¡ CENę TO W£A¦NIE BOX, NIE WIDZIA£EM JESZCZE NIGDY OFERTY CHIPOWANIA ZA T¡ CENę, A JU¯ NA PEWNO ¯ADNA PROFESJONALNA FIRMA NIE ZROBI DOBREGO PROGRAMU ZA T¡ KWOTę..

nie box, tylko kablem w kompie w podszybiu kolo mi grzebał i wydłubał pare koników 

master napisał:
brkov napisał:
nie box, tylko kablem w kompie w podszybiu kolo mi grzebał i wydłubał pare koników
Nie rozumiem
ktoś podłączył się bezpośrednio pod komputer z pominięciem złącza OBD i najprawdopodobniej po prostu zwiększył dawkę paliwa. Stąd taka cena