cześć,zakupiłem golfa v 1.6 115km w benzynie,chciałbym powymieniać filtry oleju,powietrza i kabinowy tylko niestety nie wiem gdzie one się znajdują,czy może ktoś podrzucić mi jakieś fotki lub opisać jak się do nich dobrać,z góry dzięki za poradę

witam bezsensu jest wymieniać filtr oleju jak nie wymieniasz oliwy,filtr kabinowy jest w środku auta z prawej strony pod schowkiem,filtr powietrza jest z prawej strony przed akumlatorem i skrzynka z bezpiecznikami w wersji silnikowej 8V 102 KM a w 16V 115KM jest pod pokrywą silnika

dzięki kolego za odpowiedź,to akurat wiem że filtr oleju wymienia się razem z wymianą oleju ,ale tego nie pisałem bo sądziłem że jest to oczywista oczywistość

luzakjel napisał:
dzięki kolego za odpowiedź,to akurat wiem że filtr oleju wymienia się razem z wymianą oleju ,ale tego nie pisałem bo sądziłem że jest to oczywista oczywistość
no właśnie nie napisałeś a ludzie maja różne pomysły,pozdrawiam

cześć kolego a powiedz mi czy ta pokrywa z filtrem powietrza (silnik1.6-115km) jest na wcisk czy być może gdzieś od dołu mocowany

Pokrywa silnika jest na wcisk na cztery trzpienie ale aby ja całkowicie zdjąć i dostać sie do filtra powietrza ,który jest wewnątrz pokrywy musisz z prawej strony pokrywy -stojąc przodem do silnika -odłączyć jedną wtyczkę złącza elektrycznego i przewód powietrza od złącza w pokrywie.£atwo to zauważyć i banalnie prosto wykonać.¯yczę powodzenia-zobaczysz sam jakie to proste

dzięki kolego za podpowiedź,co prawda doszedłem do tego sam bo tak samo jest w skodzie fabii (nie miałem dojścia do kompa żeby cię poinformować) żebyś się już nie fatygował z podpowiedzią ale liczy się efekt końcowy oliwa i filterki powymieniane

Mam pytanie do posiadaczy silnika 1,6FSI, czy podczas wymiany oleju w silniku wymieniacie razem z wkładem filtra zawór olejowy który jest umieszczony wewnątrz wkładu. Można go wyjąć poprzez pociągniecie do góry .Podobno serwisy podczas wymiany oleju wymieniają ów wkład ponieważ jest to zalecane poprzez VW .Zużycie uszczelek w zaworze powoduje odpływ oleju z filtra zapowietrzenie i w efekcie po uruchomieniu silnika brak ciśnienia w obrębie głowicy przez kilka sekund co skutkuje klekotem głównie popychaczy. Ja osobiście robiłem dwa przeglądy w ASO i na fakturach mam obciążenie jedynie za sam wkład filtra oleju ,silnik pracuje bez zarzutu i nic niepokojącego się nie dzieje. Jakie są doświadczenia z Waszej strony i co o tym sądzicie o tym?

.
Ostatnio edytowany przez trilowiec (18-12-2013 13:38:31)