Witam!
Czy orientuje się ktoś czy zderzak z tyłu ma jakieś oznaczenie? Potrzebuję akurat kupić tylny zderzak o tym samym kolorze. A czy np. od jetty będzie pasował do V?

gabber2004 napisał:
Witam!
Czy orientuje się ktoś czy zderzak z tyłu ma jakieś oznaczenie? Potrzebuję akurat kupić tylny zderzak o tym samym kolorze. A czy np. od jetty będzie pasował do V?
Golfy MK5 mają wszystkie taką samą górną lakierowaną częśc tylnego zderzaka, jedynie różnica jest między wersją z czujnikami cofania (otwory na czujniki). W numerze katalogowym części nie ma oznaczenia koloru, nowy element zakupiony w ASO jest dostarczany zagruntowany przygotowany do lakierowania.

Ok, a zderzaki w naszych piątkach (tył) są przymocowane na zatrzaski, czy też są jakoś przykręcane za pomocą śrub? Jeżeli na zatrzaski, to w których miejscach one są, bo niebardzo wiem jak się wziąć za odczepienie tego zderzaka. Jeszcze jedna sprawa, bo górna część zderzaka np. u mnie jest w kolorze granatowym, jak cały samochód, a dół w czarnym. W jaki sposób się odczepia dół zderzaka od góry, i czy wogóle się odczepia?

gabber2004 napisał:
Ok, a zderzaki w naszych piątkach (tył) są przymocowane na zatrzaski, czy też są jakoś przykręcane za pomocą śrub? Jeżeli na zatrzaski, to w których miejscach one są, bo niebardzo wiem jak się wziąć za odczepienie tego zderzaka. Jeszcze jedna sprawa, bo górna część zderzaka np. u mnie jest w kolorze granatowym, jak cały samochód, a dół w czarnym. W jaki sposób się odczepia dół zderzaka od góry, i czy wogóle się odczepia?
Najpierw demontaż tylnych lamp z błotników (w bagażniku, za lampami tylnymi jest nacięta wykładzina i należy ja podnieśc, lampy są przykręcone na plastikowe wysokie "nakrętki" na klucz 13 - po dwie sztuki na lampę), po zdemontowaniu lamp pod każdą z nich ukażą się na górnej krawędzi zderzaka po dwie śruby na klucz torx, następnie pozostają do odkręcenia śruby w dolnej części dokładki (tej nie lakierowanej) tez na torx no i śruby od nadkoli - też torx). Dolna nielakierowana częśc z górna lakierowaną jest połączona na wczepy (przebiegające na całej długości łączenia) najlepiej je odblokowac wkrętakiem płaskim. Przy demontażu należy też uważac na instalację elektryczna lampek oświetlenia tablicy rejestracyjnej (cała jest montowana w zderzaku) należy ja odłączyc od karoserii po wstępnym odsunięciu zderzaka. Instalację elektryczna lamp odłączasz poprzez przesunięcie pomarańczowego rygla kostki do góry (w kostce lampy jest blokada i należy uważac aby jej nie urwac).
Ostatnio edytowany przez RUTRA (31-08-2012 23:16:03)