Witam.Posiadam golfa w wersji sport z trójramienną skórzaną kierownicą, chciałbym zmienić na multi .Czy można kupić same przyciski i przełożyć czy kupić cala kierownice bez airbagu bo chyba z mojej będzie pasował.Jakie są koszta takiej zabawy?

Można na 99%

Odświeżę trochę temat.
Ponieważ moja kiera się już troch wytarła
postanowiłem sobie zamówić jakieś cudo obszyte skórą z przyciskami do sterowania radia. Pytanie w związku z tym ze teraz nie mam sterowania radiem w kierownicy będzie można to podłączyć bez problemu czy są potrzebne jakieś dodatkowe kabelki których może u mnie nie być ? I czy pod RCD 300 będzie to wszystko śmigać?

Scooby napisał:
Odświeżę trochę temat.
Ponieważ moja kiera się już troch wytarłapostanowiłem sobie zamówić jakieś cudo obszyte skórą z przyciskami do sterowania radia. Pytanie w związku z tym ze teraz nie mam sterowania radiem w kierownicy będzie można to podłączyć bez problemu czy są potrzebne jakieś dodatkowe kabelki których może u mnie nie być ? I czy pod RCD 300 będzie to wszystko śmigać?
Kiera w opcji bez multi ma tylko zewnętrzne zaślepki po bokach, natomiast z wersja multi ma w tym miejscu moduły (które są wgłębione - mają obudowy) i w związku z tym posiada ona w tym miejscu zagłębienia (dołki). Nie ma opcji do zwykłej kiery zamontowac same przyciski. Aby zainstalowac multi należy wymienic wiązkę poduszki powietrznej - dodatkowa kostka do multi - koszt używanej wiązki około 80 zeta, natomiast nowej w ASO około 150 zeta, no i moduł kierowicy musi byc wyższy ( z opcja multi).

RUTRA napisał:
Kiera w opcji bez multi ma tylko zewnętrzne zaślepki po bokach, natomiast z wersja multi ma w tym miejscu moduły (które są wgłębione - mają obudowy) i w związku z tym posiada ona w tym miejscu zagłębienia (dołki). Nie ma opcji do zwykłej kiery zamontowac same przyciski. Aby zainstalowac multi należy wymienic wiązkę poduszki powietrznej - dodatkowa kostka do multi - koszt używanej wiązki około 80 zeta, natomiast nowej w ASO około 150 zeta, no i moduł kierowicy musi byc wyższy ( z opcja multi).smile
czyli rozumiem ze dodatkowo poza nowÄ… kierownicÄ… z przyciskami musiaÅ‚bym wyszperać wiÄ…zkÄ™ z kostkÄ… do podłączenia przycisków ? chociaż wydaje mi siÄ™ że na zdjÄ™ciu: http://img13.allegroimg.pl/photos/orygi … 83260781_1
ta kierownica ma już tą wiązkę do której jest sterowanie podłączone 
A jak sprawdzić moduł kierownicy ? 
Ostatnio edytowany przez Scooby (19-09-2012 12:04:48)

Scooby napisał:
RUTRA napisał:
Kiera w opcji bez multi ma tylko zewnętrzne zaślepki po bokach, natomiast z wersja multi ma w tym miejscu moduły (które są wgłębione - mają obudowy) i w związku z tym posiada ona w tym miejscu zagłębienia (dołki). Nie ma opcji do zwykłej kiery zamontowac same przyciski. Aby zainstalowac multi należy wymienic wiązkę poduszki powietrznej - dodatkowa kostka do multi - koszt używanej wiązki około 80 zeta, natomiast nowej w ASO około 150 zeta, no i moduł kierowicy musi byc wyższy ( z opcja multi).smile
czyli rozumiem ze dodatkowo poza nowÄ… kierownicÄ… z przyciskami musiaÅ‚bym wyszperać wiÄ…zkÄ™ z kostkÄ… do podłączenia przycisków ? chociaż wydaje mi siÄ™ że na zdjÄ™ciu: http://img13.allegroimg.pl/photos/orygi … 83260781_1
ta kierownica ma już tą wiązkę do której jest sterowanie podłączone
A jak sprawdzić moduł kierownicy ?
Ta kierownica z aukcji allegro ma tylko wiązki łaczace moduł w kierownicy z przyciskami, pod kostkami w module widac prostokątny poziomy otwór na kostkę wiązki łączącą z taśmą w kierownicy. Numer modułu możesz sprawdzic w ETCE po numerze nadwozia.
Ostatnio edytowany przez RUTRA (19-09-2012 18:59:36)

Można też sprawdzić podpinająć VCDS.

A jakaś podpowiedź co do numerów tej wiązki którą trzeba by dokupić w celu połączenia sterowania z taśmą w kierownicy ? bo szukam na allegro i coś słabo z tym 

Scooby napisał:
A jakaś podpowiedź co do numerów tej wiązki którą trzeba by dokupić w celu połączenia sterowania z taśmą w kierownicy ? bo szukam na allegro i coś słabo z tym
1K0971584C

Wielkie Dzięki 

Mam pytanie czy orientuje się ktoś jakie sterowniki (numery) pasują pod kiere multifunkcyjną? ponieważ wymieniłem ostatnio kierownicę (poprzednio miałem zwykłą bez multi i sterowniki które posiadam nie obsługują tego nowego cuda. Byłbym wdzięczny za jakąś małą podpowiedź co do tych symboli i orientacyjny koszt ponieważ w ASO za same sterowniki zaśpiewali mi 1500 zł :]
Ostatnio edytowany przez Scooby (10-12-2012 09:34:35)

Scooby napisał:
Mam pytanie czy orientuje się ktoś jakie sterowniki (numery) pasują pod kiere multifunkcyjną? ponieważ wymieniłem ostatnio kierownicę (poprzednio miałem zwykłą bez multi i sterowniki które posiadam nie obsługują tego nowego cuda. Byłbym wdzięczny za jakąś małą podpowiedź co do tych symboli i orientacyjny koszt ponieważ w ASO za same sterowniki zaśpiewali mi 1500 zł :]
W celu doboru sterownika kierownicy pod multi (high - obsługujący MFA+ oraz tempomat) musisz znać numer taśmy air bag i po tym numerze dobierzesz odpowiedni sterownik kierownicy.
1. Wersja sterownika Highline: dla taśmy poduszki nr 1K0-959-653, 1K0-959-653-A
Sterowniki o numerach: K0-953-549-B, 1K0-953-549-D, 1K0-953-549-AD - USA, 1K0-953-549-AM (Cruise Control, Trip Computer, Multi-Function Steering Wheel )
2. Wersja sterownika Highline: dla taśmy poduszki nr 1K0-959-653-C, 1K0-959-653-D
Sterowniki o numerach:1K0-953-549-G, 1K0-953-549-AG, 1K0-953-549-AK, 1K0-953-549-AL, 1K0-953-549-AQ, 1K0-953-549-BD, 1K0-953-549-BK, 1K0-953-549-CC (Cruise Control, Trip Computer, Multi-Function Steering Wheel )
3. Wersja sterownika Highline: dla taśmy poduszki nr 1K0-959-653-C and 1K0-959-653-D without Steering Angle Sensor
Sterowniki o numerach:1K0-953-549-CD, 1K0-953-549-CF, 1K0-953-549-CH (Cruise Control, Trip Computer, Multi-Function Steering Wheel )
Ostatnio edytowany przez RUTRA (10-12-2012 10:10:46)

ok czyli muszę obadać jakie numery ma taśma
dzięki wielkie !

Trochę czasu mi to zajęło ale w końcu udało mi się co nieco posprawdzać.
- numer taśmy poduchy: 1K0 959 653C;
-numer sterowników: 1K0 953 549 BN;
- przewód taśma poducha: 1K0 971 584.
Pytanie co trzeba by wymienić aby sterowanie z kierownicy śmigało? wystarczą same sterowniki czy i sterowniki i kabelek a może wystarczy sam kabelek od poduchy?

Kabelek i poprawnie wszystko zakodowane.

a kabelki jakiÅ› konkretny numer ? czy na przykÅ‚ad coÅ› takiego siÄ™ nada: http://img20.allegroimg.pl/photos/orygi … 2907495259
Ostatnio edytowany przez Scooby (17-01-2013 09:38:35)

Jesli jest 1K0 to tak, taki sam kabel chyba 5K0 był to Mk6 kierownicy gdzie sterownik był na środku.

nie bardzo rozumiem o co chodzi z tymi numerami 1K0 i 5K0 od Mk6 ?!
Numer kabelka na zdjęciu: 1K0971584C
Ostatnio edytowany przez Scooby (22-01-2013 11:16:25)