Bodajże od zeszłego roku nie ma obowiązku jazdy w dzień na pozycyjnych światłach, wystarczą tylko dzienne, stąd moje pytanie- czy ktoś z Was włączał funkcję świateł dziennych? W zasadzie za światła dzienne mogą służyć halogeny, fakt nie spełniają one normy świateł dziennych ale po zmniejszeniu natężenia światła do 30% mogą robić za dzienne i nikt nie powinien się doczepić. Druga rzecz to możliwość aktywacji światel do jazdy dziennej poprzez światła mijania, też można zmniejszyć natężenie i będzie ok. Warunkiem takiego zabiegu jest posiadanie przynajmniej 21 bitowego sterownika lub oczywiście większego. Możemy ro sprawdzić za pomocą VAGa.
Ciekawy pomysł, z tym, że co jeśli zatrzyma nas policja a my będziemy mięli dzienne w halogenach? Przecież halogen ma oznaczenie światła przeciwmgłowego a nie dziennego? Jak sprawdzić jaki mam sterownik tzn ule bajtów czy tam bitów?
Sprawdzić możesz poprzez podłączenie vaga ile sterownik ma bitów, a co do oznaczeń, jak zrobisz 30 czy tam 40% natężenia światła to nie powinno być problemu, tym bardziej, że żadne inne światła nie będą świecić, będzie to wyglądało dość profesjonalnie
Chyba, że aktywujesz sobie światła do jazdy dziennej poprzez światła mijania, wtedy wszystko będzie zgodnie z prawem ,tylko efekt wizualny jakby trochę gorszy
¯eby aktywować światła do jazdy dziennej:
Po pierwsze musimy zobaczyć jak już wspomniałem ilu bitowy mamy sterownik.
Kolejnym krokiem jest przejście centralki do bita 09.
Aktywujemy BAJT 0 BIT 4 -dzienne światła Ameryki Północnej.
Po tym mamy aktywowane światła mijania jako światla dzienne bez pozycyjnych. Można jeszcze zmienić sobie natężenie światła w bajcie 8.
To tak pokrótce, proces nie jest skomplikowany, wszystko można zrobić w mgnieniu oka.
Nie musisz mieć kabla, zawsze możesz podjechać do kogoś kto ci to zrobi, dla kumatej osoby to 10 minut roboty jest tzn. ustawienie świateł do jazdy dziennej, tego bajeru z radiem, funkcji np. coming/leaving i innych.
Witam.Moje pytanko jest następ.....
Golfik kombi 1.9tdi 105koników, i co...
Podłączyłem światełka dzienne zgodnie z instrukcją, czyli
Biały kabel razem z kablem od stacyjki-pod kierownicą
Czarny kabel razem z kablem od światełek pozycyjnych tuż za włącznikiem
Czerwony pod akumulator. I ma świecić-świeci ale nie tak jak ma być. Po krótkiej chwili światła zaczynają świecić na pozycji wyłączonej, czyli coś jest nie tak
Podejrzewam iż zakupione światła nie mają sterownika który pozwala na odcięcie prądu po ich uruchomienie. Znaczy to iż trzeba to w jakiś sposób obejść.
POMOCY.
Coś to zagmatwałeś - Co to za światła ?
Na jakiej zasadzie mają działać -jeżeli jest tak jak piszesz ,że nie mają sterownika .
To jakie zadanie ma kabel podłączony pod pozycje? ( sterować sterownikiem )
A to że świecą na wyłączonej pozycji to dobrze ,bo po jej włączeniu powiny gasnąć .
Mati napisał:
¯eby aktywować światła do jazdy dziennej:
Po pierwsze musimy zobaczyć jak już wspomniałem ilu bitowy mamy sterownik.
Kolejnym krokiem jest przejście centralki do bita 09.
Aktywujemy BAJT 0 BIT 4 -dzienne światła Ameryki Północnej.
Po tym mamy aktywowane światła mijania jako światla dzienne bez pozycyjnych. Można jeszcze zmienić sobie natężenie światła w bajcie 8.
To tak pokrótce, proces nie jest skomplikowany, wszystko można zrobić w mgnieniu oka.
Nalezy Pamietac ze jesli uaktywnimy ¦wiatła Ameryki Północnej to gdy bedziemy jechac na wlaczonych swiatlach mijania +swiatla przeciwmgielne i bedziemy chcieli wlaczyc długie wtedy automatycznie gasna nam halogeny, gasimy długie automatycznie zapala sie halogeny.
pozdrawiam:)
temat poruszany był tutaj http://www.golfv.pl/viewtopic.php?id=1907&p=2 na stronie 2 napisałem co i jak
Ale również możemy ustawić tak, że przeciwmgielne przy włączonych długich nie będą gasły:
Trzeba w bajcie "Dezaktywacja przednich świateł przeciwmgielnych po włączeniu świateł drogowych" usunąć zaznaczenie i gotowe