Witam
Bardzo proszę o pomoc, nie odpala mi samochód po długim postoju, szczególnie teraz na mrozie. Jest to golf V tdi z 2007 r. Auto normalnie kręci po długim postoju ale nie może zaskoczyć, problemu nie ma gdy stoi w garażu. Raczej nie jest to problem paliwa bo zalałem go verwą z dodatkami. Wykręciłem świece i sprawdziłem na zasadzie podpięcia + od akumulatora w miejsce czubka świecy i - na obudowę, żadna ze świec się nie żarzyła ale wyczytałem że to świece na napięcie 5 v i nie można ich tak sprawdzać, być może je tak uszkodziłem??bardzo proszę o pomoc bo już miałem kupować nowe świece al się wstrzymałem, auto zostało podpięte pod kompa i też nie było błędów????

Jestem w temacie bo wczoraj wymieniałem komplet świec.Dwie miałem spalone a dwie jeszcze dobre i sprawdzaliśmy je na akumulatorze właśnie dwie żarzyły a dwie wcale z tego wynika że masz spalone>Błędu nie było na pulpicie tylko po podłączeniu komputera były błędy właśnie spalonych świec-Sugestia jak będziesz wymieniał to spryskaj gwint specyfikiem z dodatkiem miedzi bo kiedyś może być problem z odkręceniem u mnie jedna wykręcaliśmy pół godziny a mechanik przytoczył sytuacje ja bmw jedna pękła i było kupę roboty potem.Pozdro

Z wykręceniem nie było problemu tylko wyczytałem właśnie że te świece się nie sprawdza napięciem 12 V i może uległy uszkodzeniu podczas sprawdzania a po podpięciu kompa nie było błędów, czy to możliwe żeby wszystkie 4 świece padły a auto odpalało na lekkim mrozie, bo dopiero po 24 h postoju na duży mrozie nie odpala, jak inaczej sprawdzić świece żeby mieć pewność???

skoro błędów nie było to znaczy ze dobre

Ale nie żarzyły jak były podpięte do akumulatora??

nie wiem ja jak podłączyłem na chwilkę sprawdzając to się żarzyły( minus na obudowę świecy a plus na miejsce podłączenia kabla

I tak wielkie dzięki za pomoc, pewnie muszę zakupić 4 świece ale jak by ktoś miał jeszcze jakiś ciekawy pomysł sprawdzenia świec to będę wdzięczny:)

Ja to robię miernikiem, tylko nie każdy ma. Dajesz 20 omów i badasz, jak spada od 18 w dół to świeczka jest dobra. Spalona bedzie 0 pokazywać.

Nie wiem jak przy golfie ( taka nowoczesność ) ale np. w mazdzie wystarczyła zwykła żaróweczka 3w lub najprostrzy próbnik . jeden kabelek na plus od akumulatora a drugi na zacisk świecy (oczywiście bez wykręcania jej ) żaróweczka świeci jest OK. nie świeci - świeczka zepsuta .
W golfie napewno jest podobnie .

A coś innego oprócz świec może być powodem tej awarii, zakładając że akumulator i rozrusznik jest sprawny??

akumulator jak już nie jest pierwszej młodości to na mrozie traci prąd rozruchowy

Ale on kręci bez problemu://

A to spróbuj sprawdzić czy wogóle podaje prąd na świece - jak ? no właśnie w starszych to nie było problemu -świece na zewnątrz . Wylukaj złącze przy silniku z kablemm co do listwy na świece idzie
i nie rozłączając niczego podłącz żaróweczke . W golfie nie miałemm potrzeby tego stosować , więc to tylko podpowiedż .

Wymieniłem wszystkie świece i dodatkowo wrzuciłem akumulator centre futurę i teraz na dużym mrozie pali, no może musi dwa razy obrucić ale jest diametralna różnica, dzięki za pomoc

Jakie polecacie świece żarowe do golfa, Silnik BKC? Szperając po necie znalazłem takie świece Beru http://www.beru.com/pl/produkty/technol … typ-ge-typ ktoś już może testował?