witam,
Panowie mam takie pytanie: macie w swoich dieslach dogrzewanie elektryczne?
Pytam ponieważ ja w swoim aucie takowe mam ale mój ojciec już takiego nie ma bądź ma je wyłączone (auto takie same o rok młodsze, lepsze wyposażenie)
Czy można jakoś sprawdzić w VCDS`ie czy ono jest i czy można je ewentualnie jakoś włączyć?
z góry dzięki za info
ja nie mam, mój ojciec w toyocie corolli ma. Wedlug mnie to chyba nie jest kwestia włączenia czegoś w kompie, bo musi być jakiś moduł który będzie podgrzewać, np przez recylkulację spalin

To nie ma nic wspólnego ze spalinami . Jest to grzejnik elektryczny domontowany do podstawowej nagrzewnicy - Ot taki farelek . Pardzo przydatne w początkowej jeżdzie do oczyszczenia szyby.

sam kiedys miałem takie ogrzewanie w leonie II bardzo fajna rzecz a juz w golfie tego niemam poniewaz golf jest z włoch a na taki rynek nie szły z ta farelka ( ciepły klimat) orientuje sie ktos czy mozna takie cos zamontowac i czy duzo roboty z tym??? taka farelke spotkałem na allegro tylko jedna koszt 100 zł

Ciekawy wątek. To jakie musi być ustawienie na climatronicu, żeby ta farelka działała? Wszystko na HI i wyłączone AUTO i ECON? Dobrze zrozumiałem?
Buzzer, a skąd wiesz, że masz takie ogrzewanie?
Ostatnio edytowany przez gabber2004 (10-12-2012 21:14:25)
Jak dasz wszystko na HI to włączysz sobie ogrzewanie w kabinie, przez co może (a nawet na pewno) spaść temperatura silnika, więc wywołasz efekt odwrotny

z tego co pamietm farelka wlaczała sie w trybie Auto na climatroniku jak temperatura spadła ponizej 8 st

adamradom napisał:
Jak dasz wszystko na HI to włączysz sobie ogrzewanie w kabinie, przez co może (a nawet na pewno) spaść temperatura silnika, więc wywołasz efekt odwrotny
Tylko, że to ogrzewanie nie ma nic wspólnego z ciepłem silnika, tylko jest oddzielna grzałka elektryczna, więc żeby ją włączyć wszystko musi być na HI.

gabber2004 napisał:
Ciekawy wątek. To jakie musi być ustawienie na climatronicu, żeby ta farelka działała? Wszystko na HI i wyłączone AUTO i ECON? Dobrze zrozumiałem?
Buzzer, a skąd wiesz, że masz takie ogrzewanie?
Odpalam auto, ruszam, włączam nawiew na 1 i ustawiam pokrętłem pomiędzy 18 a 22 (mam klimatyzacje półautomatyczną). Klimy oczywiście nie włączam. Po chwili robi się cieplutko w samochodzie że można kurtkę zdjąć. Silnik oczywiście się jeszcze nie nagrzał bo dopiero co ruszam.
To jest robione za pomocą farelki tj grzałki elektrycznej.
Jestem drugim właścicielem i jak przeglądałem teraz książke serwisową to mam wpisany jakiś tam symbol i że to akcja fabryczna.
Skontaktowałem się z serwisem VW i mi powiedzieli że ta akcja dotyczyła właśnie dokręcenia jakiś tam śrub w tej farelce aby zapobiec pożarowi. Na stronie UOKIK też o tym jest. Dotyczyło to niektórych Golfów i Jetta wyprodukowanych w 2007r w Meksyku.