Ogłoszenie

Polerowanie,ceramika
  • Start
  •  » Diesel
  •  » odgÅ‚osy przy gaszeniu silnika; Å›wiecÄ…ca siÄ™ kontrolka Check Engine (RSS Feed)

#1 27-03-2010 00:14:07

PesteKk
Szeregowy
Od: GrudziÄ…dz
Ostatnia wizyta: 01-01-1970

odgłosy przy gaszeniu silnika; świecąca się kontrolka Check Engine

Witam Was serdecznie!

W zwiÄ…zku z tym, że mam bardzo wyczulony sÅ‚uch bardzo szybko reaguje na wszelkie "nienormalne" dźwiÄ™ki. Ostatnio zauważyÅ‚em dźwiÄ™k podczas postoju samochodu (bieg jaÅ‚owy). Tak jakby bardzo delikatnie coÅ› "Å›wierszczaÅ‚o"?SÅ‚ychać to bardzo sÅ‚abo przy zamkniÄ™tych drzwiach. W momencie, gdy otworze drzwi kierowcy sÅ‚ychać to nie co gÅ‚oÅ›niej ale nadal bardzo cicho... DźwiÄ™k ten sÅ‚yszalny jest gdy stane za autem, oraz gdy pochyle siÄ™ jakbym chciaÅ‚ spojrzeć pod samochód za przednim koÅ‚em patrzÄ…c w strone maski. Gdy otworze maskÄ™ silnika dzwiÄ™ jest praktycznie nie do wychwycenia.

Natomiast w momencie gaszenia silnika. Czyli po przekrÄ™ceniu kluczyka śłychać jakby gromada Å›wierszczy przeleciaÅ‚a po silniku smile... wiem, że czasem to siÄ™ dzieje ale zauważyÅ‚em, że teraz trwa to znacznie dÅ‚użej bo jakieÅ› 2 sekndy czyli caly proces zatrzymania silnika... Mam pytanie. Czy może to być pasek, rolki itp rozrzÄ…du? Pasek alternatora i rolki odpadajÄ… bo niedawno zerwaÅ‚a mi siÄ™ rolka i pasek i wymianiaÅ‚em komplet. Czy warto tak nasÅ‚uchiwać tych róznych dzwieków w silniku? Czy czekac na efekty w postaci awarii...

Na tym biegu jałowym mam wrażenie jakby po porstu bardzo cichutko swierszczal krecacy sie jakis pasek.. lub rolki... niektorzy tego nawet nie uslysza... Ja natomiast tak. Najbardziej jednak do myslenia daje mi moment wylaczania silnika.

Dziękuje z gory za opinie.

Pozdrawiam. Przemek.

Ostatnio edytowany przez PesteKk (29-03-2010 19:37:29)

27-03-2010 00:14:07

VW REKLAMA
Google AdSense

#2 27-03-2010 00:34:32

master
Szefo ;)
Od: Szczecin
Silnik/Moc: TDI +
Serwis

Re: odgłosy przy gaszeniu silnika; świecąca się kontrolka Check Engine

Witam, też mam wyczulone ucho, zacznij od eliminowania najdroższych możliwych napraw, a więc czy na pewno nie dwumas? Było by go wyraźnie słychać z zewnątrz z lewej strony od kierowcy. Jeśli nie to może być spowodowane działaniem klimatyzacji, ciężko wróżyć co dokładnie bo może być to np. dmuchawa, zrób eksperyment przy włączonej a następnie wyłączonej klimie. Kolejna sprawa to możesz mieć cały osprzęt alternatora ok ale jak pasek będzie źle naciągnięty to może być to samo. Sprawdź te warianty, jak nic nie da to zastanowimy się głębiej smile

#3 27-03-2010 00:49:49

PesteKk
Szeregowy

Dzięki za szybka odpowiedź.

Mam nadziejÄ™, że to nie dwumas. Z klimatyzacja raczej to nie ejst zwiÄ…zane gdyż mam ja wyłączonÄ… (ciepÅ‚o ostatnio - szyberdach sobie uchylam) smile

Pasek, napinacz oraz rolka ze sprzÄ™gieÅ‚kiem byÅ‚a wymianiana w ASO Skody wiÄ™c raczej wsyztsko ok.. ladnie sie kreci i nic stamtad nie slysze..

Będę czujny.Sprawdzę czy z lewej i z prawej strony to samo słychać czy jednak tylko z lewej smile

pozdrawiam smile

P.s o dwumas staram siÄ™ dbać. tj przy obrotach 1000-1400 staram siÄ™ delikatnie przyspieszac nie powodujÄ…c wiÄ™kszych drgaÅ„.

Mój samochód to rocznik 2004. 2,0 TDI, BKD. niedlugo stuknie 190tys przebiegu. Dbam o niego jak mogÄ™ i na tyle na ile naczytaÅ‚em sie w internecie wink

Na pewno siÄ™ odezwÄ™ za jakiÅ› czas czy coÅ› siÄ™ zmieniÅ‚o.

Ostatnio edytowany przez PesteKk (27-03-2010 00:50:15)

#4 27-03-2010 11:21:46

PesteKk
Szeregowy

Jeszcze jedna ważna informacja. Wspomniane swiertszcze podczas gaszenia silnika nie występują, gdy silnik jest jeszcze nierozgrzany - czyli np po przejechaniu 5 km (wskazanie temp plynu np 60 stopni. Wspomniane swierszcze nastepuja gdy silnik jest juz rozgrzany. Czy ta informacja coś zmienia?

#5 27-03-2010 11:24:55

pietrekth7
Zasłużony
Od: EBE
Silnik/Moc: 1,6 FSI

Witam jak masz taką możliwość to nagraj to i wrzuć na forum będzie łatwiej coś więcej powiedzieć .

Pozdro

#6 27-03-2010 11:37:59

Mati
Ekspert
Silnik/Moc: EVO IX

PesteKk napisał:

Jeszcze jedna ważna informacja. Wspomniane swiertszcze podczas gaszenia silnika nie występują, gdy silnik jest jeszcze nierozgrzany - czyli np po przejechaniu 5 km (wskazanie temp plynu np 60 stopni. Wspomniane swierszcze nastepuja gdy silnik jest juz rozgrzany. Czy ta informacja coś zmienia?

To wyklucza dwumas w takim bądź razie, bo dwumas na zimnym silniku najbardziej słychać, na ciepłym prawie wcale.

#7 27-03-2010 15:17:04

PesteKk
Szeregowy

witam ponownie.

Sprawa się chyba rozwiązała, choć do końca nie jestem pewien.

DziÅ› nie byÅ‚o żadnych podejrzanych dźwiÄ™ków przy gaszeniu silnika. MyslÄ™, że powodem tego stanu rzeczy byÅ‚o nagÅ‚e ocieplenie. Przecież niedawno byÅ‚o jeszcze dosyć wilgotno zawsze a temperatura na zewnÄ…trz wynosiÅ‚a 0-6 stopni itd... Wczoraj miejscami byÅ‚o A¯! 23 stopnie. MyÅ›lÄ™, że to spowodowaÅ‚o przysuszenie pewnych elementów ruchomych w silniku i stÄ…d tamte dźwiÄ™ki.. a dziÅ› i dzisiejszej nocy nagle sie ochlodzilo .. wieje wiatr i pada deszcz...co spowodowalo, że elementy te dostaÅ‚y wilgoci i przestaÅ‚y wydawac te dzwieki. Mam racjÄ™?

To takie moje spostrzeżenie, ciekawe czy prawdziwe.

Dziękuję za porady i jakby coś się działo innego to na pewno sięgnę tu o porade smile W miare mozliwosci sam pomoge jesli bede mial podobna przypadlosc smile

Ostatnio edytowany przez PesteKk (27-03-2010 15:18:33)

#8 27-03-2010 16:01:04

Pawel
Aktywny

Nie wydaje mi się, żeby to była w 100% prawda ale w sumie kto wie, jak będzie się powtarzać bez względu na warunki to wiadomo smile

#9 27-03-2010 21:02:24

PesteKk
Szeregowy

ehhhh teraz to sie zmartwiłem bo dziś zaświeciła mi się kontrolka CHECK ANGINE sad chyba samymi myslami przywoluje wszelkie awarie... Tankuje na sprawdzonej stacji.. Mam nadzieje, ze to elektronika glupieje.. bo czasem tez mi migala kontrolka od swiec zarowych ale ja bagatelizowalem bo gasla po kilku minutach.. po zaswieceniu sie CHECK ENGINE zauwazylem ze np jadac ze stala predkoscia trzymajac pedal gazu na tej samej wysokosci zdarza sie ze jakby delikatnie odcielo troche paliwa... tzn w ktoryms momencie przy tym samym wcisnieciu gazu auto troszke nagle zmieni lekko obrotyhmmm mam nadzieje ze tylko mi sie wydaje.. Bedzie trzeba chyba do warsztatu pojechac i podpiac pod komputer..

Ostatnio edytowany przez PesteKk (27-03-2010 21:27:55)

#10 27-03-2010 21:55:17

master
Szefo ;)
Serwis

Nie wydaje Ci się, że samochód "nie jedzie" pewnie przeszedł w tryb awaryjny a więc problem może być grubszy, oczywiście możesz spróbować odłączyć np akumulator na kilka minut wtedy jeśli problem nie jest stały kontrolka powinna zgasnąć. Jak masz MFA albo MFA+ to powinien dodatkowo wyświetlić Ci się komunikat w zależnośći od języka komputera Workshop albo verkstad. Ahaa i kontrolka od świec żarowych sama z siebie też nigdy nie mruga. Ma ona wiele znaczeń m.in. od niedomagania turbo, przez zawalony filtr paliwa po spalone światło stopu, myślę, że na pewno po podłączeniu pod komputer auta błędy będą, zobacz co za błędy, skasuj no i jak nic strasznego to nie wrócą.

#11 27-03-2010 22:25:10

PesteKk
Szeregowy

Auto jedzie tak jak zawsze. ¯adnej utraty mocy. Oprócz tej kontrolki pojawia sie komunikat Abgas Verkstatt.

Co kontrolek świec to one szalaly gdy tylko zima sie zaczela i mroz... teraz praktycznie sie nie pojawia.

Sprobuje odlaczyc akumulator na kilka minut. No i pojade i podlacze pod komputer, zobaczymy co to jest z Checkiem..

dzięki!. pozdrawiam smile

Ostatnio edytowany przez PesteKk (27-03-2010 22:43:31)

#12 27-03-2010 22:35:40

master
Szefo ;)
Serwis

W zime jak się palą kontrolki świec i check engine to często parafina się wytrąca i miejscami przypycha filtr, może coś w tym filtrze zostało no i drugie zimowe miganie kontrolki świec to spadki napięcia. Sam to przerabiałem właśnie w tą zimę. Oczywiście 1 na kilkadziesiąt przypadków może oznaczać, że np. styki zaśniedziały, coś się poluzowało, różnie bywa, ale moim skromnym zdaniem to nie są auta z epoki lat 90, że samo się coś robi.

#13 27-03-2010 22:45:50

PesteKk
Szeregowy

Oprócz tej kontrolki pojawia sie komunikat Abgas Verkstatt. P.s. Edytowalem pozniej ale juz p. zdazyl odpisac a nie wiem czy pozniej to p. przeczyta smile

#14 27-03-2010 23:15:20

andrew
Aktywny

Pestekk to forum a na forum jesteśmy wszyscy kolegami wink nie żadnymi na p. Dobrze, że napisałeś jaki Ci się komunikat wyświetla bo Abgas Werkstat oznacza problem z pogorszeniem składu spalin czyli albo masz filtr cząsteczek stałych i się zapycha albo jest jakiś inny problem np z przepustnicą gaszącą przy EGR.

#15 28-03-2010 08:28:52

PesteKk
Szeregowy

Ok smile koledzy..

czy moge z tym narazie jezdzic?

Czy powodem może byc  nieco gorsze paliwo?

Gdy sie pojawil komunikat mam ok 1/4 paliwa w baku..

Musze powiedziec, ze od pewnego czasu zmienilem technike jazdy. tzn staram sie bardziej wkrecac na obroty silnik.. po rozgrzaniu oczywiscie.. Po prostu chce by turbina mogla sobie popracowac i staram sie by obroty byly w granicach 2000-3000.. Moze to tez powodem jest smile juz sam nie wiem..

A moze powodem jest to ze ostatnio zatankowalem Shel diesel extra a wczesniej tankowalem to lepsze przez dosyc dlugi czas..

Musze podjechac podpiac pod komputer i wtedy sie okaze.. Mam nadzieje ze nie bedzie kolejnych kosztow, gdyz ostatnio wymieniajac pasek, rolke i napinacz (pod alternator) wydalem 900zl..

Ostatnio edytowany przez PesteKk (28-03-2010 10:55:18)

#16 28-03-2010 12:15:48

master
Szefo ;)
Serwis

Nie napisaÅ‚eÅ› czy masz ten filtr ale mniejsza o to, możesz jeździć, ale wedÅ‚ug mnie na 50% to wina silniczka sterujÄ…cego klapÄ… kolektora ssÄ…cego no i niestety jest to czÄ™sta bolÄ…czka wszystkich BKD.  To nie przez twojÄ… jazdÄ™, ja jeżdżę w granicach 4 tys czÄ™sto. Nie jest to strasznie droga naprawa. MogÄ™ siÄ™ mylić oczywiÅ›cie ale objawy bardzo na to wskazujÄ…. Wróżyć nie chcÄ™ dlatego uderz na diagnostykÄ™ i wszystko wyjdzie.

#17 28-03-2010 13:03:00

PesteKk
Szeregowy

ok. dzieki,

Jestem laikiem jesli chodzi o mechanike, a wiem tyle co przeczytam w internecie i dowiem sie od kolegow;

Nie wiem czy mam filtr czastek stalych.

Jutro pojade do warsztatu i sie okaze i dam znac jaki blad/bledy sa w pamieci.

Dziekuje za pomoc smile

#18 28-03-2010 15:22:40

PesteKk
Szeregowy

musze cos jeszcze dopisac..

tak jak wczoraj zadnego spadku mocy nie bylo.. to jednak dzis jadac sobie 60km/h mam 1800obr/min wciskam gaz powoli aczkolwiek do dechy... a samochod przyspiesza baaaaardzo powoli. po powrocie z pewnego miejsca samochod znow ma moc, nie wiem czy pelna ale wystarczajaca by dynamicznie jezdzic...

wiec jednak chyba tryb awaryjny czasem siÄ™ uaktywnia.

Zdarza sie teraz rowniez coraz czesciej ze podczas przekrecenia kluczyka stacyjki i odpalaniu auta silnik odpala sie na ulamek sekundy i gasnie. po drugim przekreceniu wszystko juz ok... nie wiem czy to przypadki ze gasnie bo byc moze po prostu za krotko przekrecony mialem..

pzdr smile

Ostatnio edytowany przez PesteKk (28-03-2010 15:45:39)

• Start
  •  » Diesel
  •  » odgÅ‚osy przy gaszeniu silnika; Å›wiecÄ…ca siÄ™ kontrolka Check Engine (RSS Feed)

Stopka forum

Katalog Stron www statystyka Katalog stron