Cześć!
Zacząłem sukcesywnie zmieniać żarówki w Golfiku na LED'owe. Zacząłem od pozycyjnych (oczywiście z CAN BUS). Zauważyłem, że po przekręceniu kluczyka w pozycje zapłonu, za każdym razem obie żarówki migają bardzo słabym światłem dokładnie 5 razy, po czym przestają. W innych sytuacjach taki problem już nie występuje, a przynajmniej jeszcze go nie zauważyłem. Spotkał się ktoś w Was z takim problemem?
Pzdr

Przedwczoraj sprawdzałem kilka razy i zawsze było te 5, na dniach upewnię się czy dalej mruga po te pięć razy.

witam ja mam ten sam problem ale z zarowkami oswietlenia nog w kabinie, po podlaczeniu VCDS wywala tez blad tych zarowek i regulacji natezenia czy cos w tym rodzaju. Dodam ze zarowki mam bez CAN BUS

jarfab0511 napisał:
witam ja mam ten sam problem ale z zarowkami oswietlenia nog w kabinie, po podlaczeniu VCDS wywala tez blad tych zarowek i regulacji natezenia czy cos w tym rodzaju. Dodam ze zarowki mam bez CAN BUS
w oświetleniu wnętrza nie musimy zakładać ledów z CAN BUS bo nie ma tam diagnozy zimnej co do mrugania tych pozycyjnych to spotkałem sie z takim czymś w BMW i przy założeniu ringów do lamp z ledami okazało się że sterownik zaczął robić jakiś test napięcia czy coś w tym stylu

trzeci5 napisał:
sterownik zaczął robić jakiś test napięcia czy coś w tym stylu
Czyli jak to się mówi: "ten typ tak ma"? Czy ten test był jednorazowy i koniec? Zastanawiam się w ogóle czy jest sens coś z tym robić, po pewnym czasie pewnie nawet o tym zapomnę.

barg32 napisał:
trzeci5 napisał:
sterownik zaczął robić jakiś test napięcia czy coś w tym stylu
Czyli jak to się mówi: "ten typ tak ma"? Czy ten test był jednorazowy i koniec? Zastanawiam się w ogóle czy jest sens coś z tym robić, po pewnym czasie pewnie nawet o tym zapomnę.
zobacze u siebie czy tez tak się robi po zapaleniu zapłonu,co do tej BMK-i to nie jest to jedno razowe

To normalny objaw, komputer sprawdza postojówki, mrugają na przemian kilka razy po przekręceniu kluczyka.
W kabinie tylko podświetlenie nóg jest sprawdzane przez komputer więc tam należy włożyć tak zwane "can busy".
Z allegro nie polecam ledów.

Ja mam can busy do oswietlenia nog i tez tak mrugają i to roznie czasem raz czasem trzy a czasem nawet pięć razy
disco disco po prostu. Po czasie nawet uwagi na to sie nie zwraca.. 

kolego avee ! GolF a po podłaczeniu kompa tez wywala Ci błąd ??

Ja też tak mam z postojówkami

Dzięki Panowie! Już wszystko jasne.

U mnie natomiast po zmianie zwykłych postojówek na ledy z Canem kontrolka na desce rozdzielczej zapalała się. Metoda była prosta - włączyć światła na kilka kilka sekund i wyłączyć, zaraz po tym było ok. Wróciłem jednak do zwykłych żarówek, bo przecież było to dla mnie osobiście drażniące.
Natomiast w kabinie również wymieniłem na ledy - efekt był toki iż podczas jazdy delikatnie jarzyły. Założyłem jedną z Canem i problem zniknął.

jarfab0511 napisał:
kolego avee ! GolF a po podłaczeniu kompa tez wywala Ci błąd ??
tak

ja mam założone lampy coś ala gti ledowe i przy przekręceniu kluczyka na raz, migają mi ledy z tyłu, również 5 razy. fajny bajer w sumie 

Ja na tyle mam ori lampy led i po każdorazowym przekręceniu kluczyka w stacyjce w pozycję "zapłon" dokonuje się test diod tych lamp - błędu mi nie "wywala".

mi tez postojówki mrygaja przy zapłonie