Panowie a jak poznać czy sterownik świateł to się chyba boardnez nazywa nadaje się do halogenów?
I gdzie on się znajduje i jak to sprawdzić?

kolego pierwsze co podlacz vcds i kanał 9 długie kodowanie i tam bedziesz miał bajt: zainstalowano swiatła przeciwmbielne, sterownik ten znajdujesie pod po stronie kierowcy w okolicy gniazda diagnosycznego musisz odkrecic te plastki wszystkie i pozniej pokaze ci sie czarna skrzyneczka to to

adam. napisał:
Panowie a jak poznać czy sterownik świateł to się chyba boardnez nazywa nadaje się do halogenów?
I gdzie on się znajduje i jak to sprawdzić?
znajduje sie w środku auta za schowkiem z lewej strony,to czy opcja jest dostepna w twoim bortnesie możesz sprawdzić kompem jesli masz bordnetz 17 bajtowy to tej funkcji nie ma jesli wyższe modele już maja dostępna funkcję świateł przeciw mgielnych,sa dostępne w bajcie 0 bit 0
http://furmanka.blogspot.com/2007/01/mk … -anti.html

adam. napisał:
czyli wchodzÄ™ w VCDS i dalej?
bieżesz interfejs diagnostyczny z programem VCDS po czym podpinasz do złącza diagnostycznego .... wchodzisz w 09 -Centralny Zespół Elektryki po czym wybieramy kodowanie -> Pomocnik kodowania i jesli w bajcie 0 masz dostępna funkcje halogenów czyli bit 0 to zaznaczasz ptaszkiem ta funkcję dajesz na klawiaturze ESC i klikasz zatwierdź i w tym momencie masz uaktywnione halogeny jesli nie masz w bajcie 0 bitu 0 czyli to oznacza że opcja halogenów nie jest dostepna i musisz zmienić bordnetz na wyższy,zanim o coś zapytasz to najpierw poszukaj
Ostatnio edytowany przez trzeci5 (03-02-2013 15:26:00)

adam. napisał:
super na jakimÅ› zlocie masz flaszke ode mnie za to wszystko
to w takim razie bede musiał na zlot przyjechać taryfą albo z kierowca bo tu flaszka tu browar hehe

Pasterz napisał:
Oj wszystkich "trunków" które zarobiłeś na forum chyba nawet nie dał byś rady wypić za jeden zlot, najlepiej wynajmij jakiegoś busa
gdybym był kawalerem to może bym na wesele wódki nazbierał

To z kratką już sobie poradze, a czy ktoś może z was sam robił instalacje pod światła dzienne, chodzi mi o to jakie kable puścić pod swiatła pozycyjne zapłon i akumlator, kurde bo nie wiem a nie ma sensu kupować gotowego zestawu z okablowaniem kratkami i światłami za :cry:00 zł

trilowiec napisał:
To z kratką już sobie poradze, a czy ktoś może z was sam robił instalacje pod światła dzienne, chodzi mi o to jakie kable puścić pod swiatła pozycyjne zapłon i akumlator, kurde bo nie wiem a nie ma sensu kupować gotowego zestawu z okablowaniem kratkami i światłami za :cry:00 zł
zrobienie instalacji to nie ma żaden problem,troche przewodów, wyłącznik ,przekaźnik,bezpiecznik,poniżej schemacik,jak by cos to moge ci zrobić osobna instalację za jakies 30pln zależy czego i ile zużyje materiałów
http://imageshack.us/f/167/halogenyub5.jpg/

dzięki za podpowiedzi, poradze sobie jakoś sam 
jak by co ma mam na sprzedaż wiązki halogenowe...
wiecej info na PW

to znów ja
Instalacji nie mam jak wiecie więc tak kupuję halogeny i żarówki i wymieniam bordnetz. Tu pierwsze pytanie skąd mam wiedzieć ze dany bordnetz jest dobry i bd pod nim pracować halogeny?? Po 2 którędy puścić kable, znaczy szukam miejsca między kabiną a komorą silnika którędy je puszcze....

a skąd wiesz że aktualny bordnetz nie obsługuje halogenów?

adam. napisał:
bo nie mam tego bitu 0, salon uparcie twierdzi że instalacja jest tylko jakoś jej znaleść nie mogę
to właśnie chciałem wiedzieć,jak twierdza że masz instalke to niech ci zamontują do nie halogeny