Koledzy,
Mam pytanie,
Wczoraj mój mechanik próbował zrobić mi doświetlanie zakrętów przez halogeny,
Ogólnie miałem tą opcję wyłączoną, w VCDS`ie zrobiliśmy co trzeba, wszystko poszło dobrze, ale niestety doświetlanie nie działa,
Halogeny miałem oryginalnie na aucie, więc nie wiem o co chodzi,
Moje pytanko, czy jest możliwe, że w moim aucie nie da się tego wogóle zrobić? Kolejne pytanie, jak sprawdzić w takim razie co mogę zmienić a czego nie? Czy tylko metodą prób i błędów (tzn. włączymy coś i zobaczymy czy działa), czy np. po numerze VIN albo po czymś innym można do tego dojść?
Próbowaliśmy jeszcze włączyć kontrolkę od płynu do szyb, ale świeciła się cały czas, więc niestety nie mam tego bajeru,
Będę wdzięczny za podpowiedzi,
Dzięki z góry

ile BITów ma Twoj BORDNETZ?? i z jaki ma symbol wtedy Ci powiem czy masz ta opcje czy nie;)
Ostatnio edytowany przez jarfab0511 (27-02-2013 19:44:47)

Doświetlanie tylko z modułem 30 bitowym.

Doswietlanie zakretów obsługuja tylko dwa sterowniki a mianowicie
sterowniki o nr:
3C0937049 AJ, oprócz niego jeszcze 3C0937049 AL będzie obsługiwał tę funkcje
inne juz nie

Podobnie jest z kontrolką płynu do spryskiwaczy, nie każde mkV ma czujnik w zbiorniku (ja np nie miałem w moim białasie), gdy uaktywnisz funkcje VCDS'em a on nie znajdzie czujki w zbiorniku płynu, kontrolka będzie cały czaś świeciła....

dokładnie macie panowie racje trzeba miec 30 bitowy bordnetz,ja chcialem u siebie wlaczyc halogeny jako swiatla dzienne i tez sie nie dalo,ale takie bajery jak opuszczanie lusterka na wstecznym sie da wiec hmmm....a to doswietlanei jak pamietam jest do 30kmh....

dokładnie do 30 km/h pozniej funkcja jest nie aktywna
OK, Dzięki Koledzy,
Jeszcze jedno, czy numer sterownika wyświetli mi się w VCDS? Jeśli nie, to gdzie mogę tego szukać?

Jak zrobisz skanowanie za pomocą VCDS-a to będziesz widział symbole wszystkich sterowników w tym i bortneza
,
,
,
,
.

jarfab0511 napisał:
sterowniki o nr:
inne juz nie
Mega bujda. Wszystkie highline 30BIT 3C0 jak i 3C8 , przeciez 3C0 został zastapiony 3C8 Bordnetzem.

nie mega bujda tylko poczytaj kolego o tym!!! to co napisales owszem moze i wersja HIGHLINE ale doswietlanie zakretów maja tylko te DWA!!! POZDRAWIAM

spacewalker napisał:
jarfab0511 napisał:
sterowniki o nr:
inne juz nieMega bujda. Wszystkie highline 30BIT 3C0 jak i 3C8 , przeciez 3C0 został zastapiony 3C8 Bordnetzem.
Wszystkie High 30 BIT faktycznie mają doświetlanie zakrętów, ale 3C8 to Passat CC (faktycznie są to najnowsze bordy).
Spacewalker czy jesteś w stanie pomóc mi w problemie z modułem BT 5P0862335?

BORdnetz z koncówka AL i AJ jednak maja najwiecej funkcji:)

Jesli chodzi o samo doswietlanie zakretów to moża kupic takie urzadzenie:
http://allegro.pl/modul-turning-light-d … 28116.html
Jesli chodzi o wymiane sterowniki BORDNETZ to trzeba pamietac ze tam tez jest zapisany nasz nr VIN!!!
jesli kupimy z niewiadomego źródła i okze sie kradziony wtedy lipa:) chyba ze przepiszemy nr VIN jesli ktos wie jak i ma odpowiedni sprzet:)

jarfab0511 napisał:
Jesli chodzi o samo doswietlanie zakretów to moża kupic takie urzadzenie:
Jesli chodzi o wymiane sterowniki BORDNETZ to trzeba pamietac ze tam tez jest zapisany nasz nr VIN!!!jesli kupimy z niewiadomego źródła i okze sie kradziony wtedy lipa:) chyba ze przepiszemy nr VIN jesli ktos wie jak i ma odpowiedni sprzet:)
Wymieniałem już ze trzy razy bordy w moim MK5 i pierwsze słyszę o VIN-ie zapisywanym w tych sterownikach. Wkładasz nowy bord (drugi) i go kodujesz bit po bicie pod wyposażenie samochodu i wsio ok. Ten 3C8 high jest najbogatszy bo ma min. oświetlenie "skarpetek" które działa podczas jazdy samochodu (można sobie to ściemnić i podczas jazdy mamy lekką poświatę na przestrzeń nóg) 3C0 niestety tej opcji nie mają.
Ostatnio edytowany przez RUTRA (28-02-2013 18:08:48)

Koleżko z tym VINem mowili o tym na innym forum pytałem elektryków potwierdzili!!! jesli chodzi o podswietlanie przestrzeninog moj golf tez ma a ma bordnetz 17 BITowy:) z Tego co pytalem sie wkoło i na innym forum twierdza ze najlepszy i najwiecej funkcji maja z koncówka AJ i AL, takiego szukam!!!

zastanawiam sie nad zakupem tego urzadzonka czy ktos wie moze jak to zamontowac?

jarfab0511 napisał:
Koleżko z tym VINem mowili o tym na innym forum pytałem elektryków potwierdzili!!! jesli chodzi o podswietlanie przestrzeninog moj golf tez ma a ma bordnetz 17 BITowy:) z Tego co pytalem sie wkoło i na innym forum twierdza ze najlepszy i najwiecej funkcji maja z koncówka AJ i AL, takiego szukam!!!
Oczywiście, że 17-tka ma oświetlenie przestrzeni nóg, tylko że 3C8 ma to podświetlanie dodatkowo w czasie jazdy samochodu (przy kluczyku w stacyjce i pracującym silniku oraz zamkniętych drzwiach) - pisałem to w poście powyżej (czytanie ze zrozumieniem to poważna sprawa), a te 3C0 nie mają tego, o VIN-ie to legenda, zobacz sobie scany zrzutów ekranów z kodowania bordu z innych forów, jest tam kodowanie długie i numery BIT-ów, typ bordu itp, ale VINU-u samochodu nie ma.
Polecam w celu weryfikacji wiedzy teoretycznej:
http://forum.vw-passat.pl/threads/12542 … osci-Opcje
http://furmanka.blogspot.com/2007/01/mk … ntral.html
Ostatnio edytowany przez RUTRA (28-02-2013 20:19:47)