Witam, gdy zaciągam Hamulec Ręczny to hamuje mi tylko koło od strony kierowcy ( lewe tylne ).
A od strony pasażera nic a nic.
Jak mialem auto podniesione do góry i reczny zaciagniety do oporu to kołem można było bez problemu obracać.
Wie ktoś co mogło się stać?
Jak coś to szukałem na forum i nic nie znalazłem na ten temat. pozdrawiam
Ostatnio edytowany przez raven42 (09-01-2013 12:12:23)

linke sprawdzales??

raven42 napisał:
Witam, gdy zaciągam Hamulec Ręczny to hamuje mi tylko koło od strony kierowcy ( lewe tylne ).
A od strony pasażera nic a nic.
Jak mialem auto podniesione do góry i reczny zaciagniety do oporu to kołem można było bez problemu obracać.
Wie ktoś co mogło się stać?
Jak coś to szukałem na forum i nic nie znalazłem na ten temat. pozdrawiam

Kolego-bardzo prosta sprawa,zrób tak -najlepiej podnieś na lewarku tylne prawe koło i je zdejmij,następnie zobaczysz czy linka jest podłączona do zacisku hamulca,jeśli tak to zaciągnij ręczny i zobacz czy linka zaciąga tą dzwigienkę od ręcznego i czy zacisk hamuje.Jeśli linka nie zaciąga zacisku to można podciagnać linkę na środkowej konsoli między przednimi siedzeniemi ,tylko trzeba zdjać osłonę plastikową.Możesz sprawdzić sam zacisk naciskająć większym wkrętakiem na dzwigienkę zacisku i zobaczysz czy trzyma.Może by też tak ,ze linka jest juz bardzo wyciągnięta i wymaga wymiany .Także widzisz kolego jak łatwo to zdiagnozować i podjąć odpowiednie działania-głowa do góry i do roboty.Powodzenia!!!

Ok dzisiaj jest taka w miare pogoda, zdjąłem koło i linka jest za słabo naciągnięta, a teraz potrzebuje na szybko jak zdemontować konsolę środkową z podłokietnikiem i tylnymi nawiewami, aby dojść do regulacji ręcznego.

nie musisz kolego zdejmowac całej konsoli srodkowej
wystarczy zdemontowac z tyłu uchwyt na napoje!!! i juz widzisz naciag:)

Ok spoko
Odkręciłem te dwie śrubki co tam były i co dalej? bo nie chce niczego połamać 
Po odkreceniu tych dwóch śrubek powinien wyjść?

teraz płaski srubokret wsun w te dwa miejsca:) tam sa zatrzaski wtedy ładnie Ci wyjdzie:) srubokret od dołu ku górze:) patrz a znajdziesz

Okazuje sie że u mnie sprawa jest poważniejsza niz sie wydawało
Zacisk ten w ogóle nie hamuje. Odchaczyłem linkę od zacisku i śrubokrętem zdusiłem tak mocno jak sie dało i lipa, koło kręciło się dalej

a linka wogole sie cofa pracuje?? udalo Ci sie wyjac te uchwyty na kubki tak jak Ci mowilem;>??

Tak, wyjąłem ten uchwyt na napoje. Linka chodzi swobodnie w obie strony, tylko co z tego jak zacisk nie hamuje ;P
Gorsze jest to że zbliża mi się przegląd