witam czytałem ze jest możliwość uaktywnienia domykania szyb w razie deszczu. tzn gdy zostawimy samochod zamkniety na podworku z uchylonymi szybami i gdy zacznie padac deszcz szyby same sie domkna
oczywiscie jesli mamy czujnik deszczu w aucie;)
ja probowałem to wlaczyc i niestety nie działa oczywiscie czujnik deszczu jest sprawny czy ktos wie jak to uaktywnić?
ja również próbowałem to zrobić, też u mnie nie działa, a czujnik deszczu mam sprawny,
pewnie jest to kolejy bajer, który działa tylko w najlepszych opcjach softu 

hmm ciekaw jestem;/moze ktos jeszcze sie wypowie;/

Prawdopodobnie jest to sprawa odpowiedniego doboru sterowników drzwi. Też mam czujnik deszczu ale domontowany. Moje sterowniki są od wersji podstawowej i nawet nie mogę zakodować opuszczania lusterek po włączeniu wstecznego biegu. Na pewno nie jest to sprawa bortnetza ani modułu komfortu bo te zamontowałem najwyższe możliwe. Więc pozostają tylko sterowniki drzwi. Ale może ma ktoś odpowiednie sterowniki dzrzwi a nie ma wyższego modułu komfortu to też tak może być. Takie są moje przypuszczenia na podstawie własnego samochodu.
,
,
,
,
.

a lusterka masz zamykane elektrycznie?? ze chcesz zeby wtrakcie cofania sie opuszczało?? czytałem ze tylko takie lusterka maja ta funkcje wtedy tez sa podswietlane!!! ja czujnik deszczu i zmierzchu mam fabryczny nie wiem czemu nie dzialaja;/ moze jest ktos komu dzialaja;)

sorka:) przegapiłem:)

Opcja opuszczania lusterka przy włączeniu wstecznego jest czynna w wersji bez elektrycznego zamykania lusterek . Jednak by zadziałala musze przestawić pokrętło regulacji lusterek na lewe lub prawe i
po załączeniu wstecznego samo się opuści i oczywiście powróci do poprzedniego ustawienia ,po wyłączeniu wstecznego . Reasumując - bejer z którego nie korzystam -ale świadomość że jest- oho .

o prosze zaraz pojde do swojego golfa i sprawdze czy umnie mozna zakodowac i czy działa

Opuszczanie prawego lusterka przy włączonym wstecznym biegu jest tylko w Golfach z elektrycznie regulowanymi fotelami - wychodziło to tylko w takiej konfiguracji.

tzn jak ma elektrycznie regulowane ledzwia to mam opuszczane lustro??

Nie potrafię tego dokładnie określić, czy musi być "pełna" elektryka foteli czy wystarczą "lędźwia" w prądzie.
Tutaj podpowiedź (co prawda dotyczy "Czeszki" ale to to samo):
http://forum.octaviaclub.pl/printview.p … 5f58533a3d

ja nie mam elektr foteli a lewe lusterko mi sie obniza przy wstecznym

kolego a masz składane lusterka?? elektrycznie??

Kaczor20 napisał:
ja nie mam elektr foteli a lewe lusterko mi sie obniza przy wstecznym
To pewnie masz "anglika" bo w wersji na EU obniża się prawe (to po stronie pasażera).

he he he he hehe he:)teraz kolego wbiles mu gwodździa do trumny:)

ja nie mam elektrycznie sterowanych siedzeń tylko podgrzewane,i lusterko obniża się przy cofaniu,lusterka nie są składane

a ilu BITowego masz BORNETZ?

Opuszczanie się się lusterek w czasie cofania działą tylko wtedy gdy mamy fotele z pamięcią regulacji. Dużo o tym czytałem i wszędzie jest napisane tak samo. Ale za to vcds-em można zrobić wiele innych fajnych rzeczy