Witam! mam mały problem mój golf ma dziwne wahania mocy, raz jest żywy i żwawy natomiast innym razem jakby troszkę osłabł. Skoki te nie odbywają się podczas jazdy znaczy, że jak ma małego mułka to od początku jazdy. Zgaszenie i ponowne uruchomienie silnika nie pomaga. postoi bez jazdy z jeden dzień i problem znika. nie łapie trybu awaryjnego.
Komputer zero błędów.
Na co zwrócić uwagę?
Z góry dzięki za pomoc :]
Ostatnio edytowany przez mike1901 (19-02-2013 15:20:44)

mike1901 napisał:
Witam! mam mały problem mój golf ma dziwne wahania mocy, raz jest żywy i żwawy natomiast innym razem jakby troszkę osłabł. Skoki te nie odbywają się podczas jazdy znaczy, że jak ma małego mułka to od początku jazdy. Zgaszenie i ponowne uruchomienie silnika nie pomaga. postoi bez jazdy z jeden dzień i problem znika. nie łapie trybu awaryjnego.
Komputer zero błędów.
Na co zwrócić uwagę?
Z góry dzięki za pomoc :]
sprawdź blok elektrozaworów na podszybiu od sterowania turbem i EGR ewętualnie podmień te weżyki ze sobą albo zmień na prube ten blok,nie pytaj jak to zrobic bo na ten temat jest na forum sporo więc poszukaj ,pozdro

Blok zaworów wymieniony jakiś miesiąc temu :] jakieś inne propozycje?

mike1901 napisał:
Blok zaworów wymieniony jakiś miesiąc temu :] jakieś inne propozycje?
błedu żadnego nie ma tak a sprawdzałeś w blokach pomiarowych czy wszystkie wartości zadane odpowiadają wartością mierzonym(aktualnymi)

no właśnie chyba nie mam takiej możliwości, nie wiem co za mechanik ma sprzęt ale tylko wie czy są błędy czy nie:/

a czy to może mieć coś wspólnego z zaworem egr? patrząc na zawór pod grzybkiem jest taka mała dziurka zawór jest tam brudny i wypływa z niej olej.

mike1901 napisał:
a czy to może mieć coś wspólnego z zaworem egr? patrząc na zawór pod grzybkiem jest taka mała dziurka zawór jest tam brudny i wypływa z niej olej.
zrób porządna diagnozę a nie kombinuj ,zobacz czy EGR jest mocno zasyfiony jeśli tak to wyczyść EGR i kolektor ssący,ale jakiejś super poprawy sie nie spodziewaj

diagnoza przepływomierz.... po jego odłączeniu auto lepiej się zbierało niż z nim
zamówione jutro wymiana :] dobrej firmy 190zł; bosch ponad 400 

mike1901 napisał:
diagnoza przepływomierz.... po jego odłączeniu auto lepiej się zbierało niż z nim
zamówione jutro wymiana :] dobrej firmy 190zł; bosch ponad 400
próbowałeś go przeczyścić preparatem pod ciśnieniem do czyszczenia przepływek itp.70% przypadków pomaga

już zamówiłem nową ale tą zostawię w zapasie może się jeszcze przyda :]

Panowie zonk przepływka nie dała rady padła na szczęście uznali gwarancję, kasa oddana:] Po rozmowie z moim mechanikiem doradził aby zamontować tylko tej firmy jaka była oryginalna ponieważ jest to tak czułe urządzenie, że po prostu konkurencyjne nie są w stanie osiągnąć identycznych parametrów, u mnie niestety bosch cena spora ale spokój :]

mike1901 napisał:
Panowie zonk przepływka nie dała rady padła na szczęście uznali gwarancję, kasa oddana:] Po rozmowie z moim mechanikiem doradził aby zamontować tylko tej firmy jaka była oryginalna ponieważ jest to tak czułe urządzenie, że po prostu konkurencyjne nie są w stanie osiągnąć identycznych parametrów, u mnie niestety bosch cena spora ale spokój :]
spróbuj reanimować starą przepływkę tak jak to wcześniej pisałem,druga sprawa mechanik po włożeniu nowej przepływki powinien sprawdzić czy mierzy poprawnie,

tak tak czyściłem niestety za wiele nie pomogło
a co do nowej ta tańszej firmy jeździła do 60km później wyskoczył błąd 

Ja w tamtym roku do passata B5FL 1,8T założyłęm chińska przepływke nowa z allegro za 150 zł i smiga do dzis u klienta;) sobie oczywiście założyłbym oryginalna i taka polecam:)
Ostatnio edytowany przez jarfab0511 (13-03-2013 07:42:10)