Witam serdecznie użytkowników forum. Od pewnego czasu jestem posiadaczem Golfa V 1,9 TDI 105KM 2006r. przebieg z jakim kupiłem samochodzik to 143000. Od pewnego czasu zauważyłem w nim mały problem podczas jazdy w sumie głównie podczas wciskania pedału sprzęgła, a mianowicie. Jadąc samochodem wiadomo nabieramy prędkości i przy rozpędzaniu się zmieniając bieg czy to z 2 na 3 czy z 3 na 4 i wyżej podczas wciśnięcia pedału sprzęgła słychać dziwny głuchy gwizd coś takiego jak huuuuuu. Nie wiem co może być tego przyczyną ale nie wydaje mi się, że jest to jakiś normalny objaw. Gwizd ten występuje głównie przy wciskaniu sprzęgła gdy zmieniam bieg na wyższy natomiast przy redukcji brak. Pragnę dodać, iż dźwięk ten nie zawsze się wydobywa. Ostatnio jechałem w dłużą trasę i tego nie było słychać. Pierwszy raz jestem posiadaczem diesla z turbiną tak, że nie znam się jeszcze na wszystkich sprawach. Gwizd ten słychać jak samochód wchodzi delikatnie na obroty, nie wiem czy ten dźwięk może nie pochodzi z turbiny, czy turbo się nie kończy. Może się ktoś spotkał z podobnymi objawami. Proszę o jakąś pomoc wskazówkę.

jeśli już turbo by gwizdało (a często tak robi) to w momencie gdy przyspieszasz. Gdy odejmujesz gaz i wciskasz sprzęgło to turbo nie powinno wydawać żadnych dźwięków
może kończy się sprzęgło albo coś z dwumasą...
czy auto ma wyczuwalne wibracje?
spróbój na postoju przy wyłączonym silnkiu biegi pozmieniać, i też na postoju, z wciśnietym sprzęgłem na włączonym
powiem Ci, że też czasem mam takie wrażenie u siebie, ale ja to spodziewam się że sprzęgło powoli się kończy, bo już luz na pedale jest. Jeszcze za wysoko nie bierze, ale coś już się kończy powoli...
Nie żadna awaria, to raczej odgłos upustu nadmiaru powietrza, wielu już na różnych forach nad tym myślało. Inni mówią, że to surge turbo, jeszcze inni przeczyścili jakąś tam rurkę i ustało. Fakt faktem nic groźnego.

A ja dzisiaj po przejechaniu okolo 100km po zgaszeniu silnika spróbowałem pozmieniać biegi po zgaszeniu samochodu ,i mimo ze biegi leciutko wchodzą to przy zmianie biegów są odgłosy ocierania i lekkiego skrzypienia czy to normalne?,pozatym przy wlączonym silniku jak samochód stoi na luzie to co pare sekund są odgłosy jak by sekundowego chrobotania tylko słyszalne w kabinie ,mechanik powiedział ze to sprzegło ,bo po wciśnięciu troche słabną ale nieznikają całkowicie,co to może być ?proszę o pomoc pozd

master napisał:
Nie sprzęgło tylko koło dwumasowe czyli S T A N D A R D. 1500 w plecy.
Przy szwankującej dwumasie na wolnych obrotach zwiększonym wibracjom ulega silnik (luzy w mechanizmie dwumasy, brak wyważenia), zazwyczaj tez na wolnych obrotach dwumasa trochę hałasuje ("klekotanie").

Sorki że odgrzeje kotleta, ale ja mam ten sam problem. Przy rozpędzaniu przy zmianie biegów jakby dmuchało, gwizdało, dokładnie takie szuuuuuu. Tak samo jest na luzie, gdy go przygazuje i puszczę gaz, to słychać szuuuuuu. Czy kolega rozwiązal ten problem, czy turbo do wymiany?

Ludzie nie panikujcie jeździć jeździć i jeszcze raz jeździć i cieszyć się autem a nie usterek na siłę szukać
to co kolega opisuje to pewnie upust powietrza nic groźnego 

o LOL to co opisujecie to tak jak juz tutaj gdzies pisalem najlepszy dzwiek wydawany przez samochod !
upust powietrza.

Witam
Mam pytanie bo mam luz na sprzegle dosyc duzy, czy moze byc zapowietrzony ?, czy jest jakas regulacja jak to wyglada ??
Dźwięków nie pokojących zadnych nie słychać z okolic sprzęgła póki co:).
Ostatnio edytowany przez djrafix (20-04-2013 19:53:53)

djrafix napisał:
Witam
Mam pytanie bo mam luz na sprzegle dosyc duzy, czy moze byc zapowietrzony ?, czy jest jakas regulacja jak to wyglada ??
Dźwięków nie pokojących zadnych nie słychać z okolic sprzęgła póki co:).
jaki luz?opisz dokładniej,rególacji nie ma bo sprzęgło jest hydrauliczne i jedynie można odpowietrzyć układ

No jest taki luz hm no luz jak luz
, pedał mi wczesnie dosyc bierze. Wczoraj wsiadl mechanik i tez mi mówił o odpowietrzaniu. A jak odpowietrzyc duzo to roboty?.
Ostatnio edytowany przez djrafix (21-04-2013 11:42:20)

djrafix napisał:
No jest taki luz hm no luz jak luz
, pedał mi wczesnie dosyc bierze. Wczoraj wsiadl mechanik i tez mi mówił o odpowietrzaniu. A jak odpowietrzyc duzo to roboty?.
trzeba było od razu pisać że sprzęgło nisko bierze,odpowietrz układ,jeśli płyn hamólcowy jest stary to traci swoje właściwości co tez może być przyczyną tego że sprzęgło nisko bierze.Odpowietrznik z sprzęgła znajduje sie przodu skrzyni,zasada odpowietrzania taka jak przy odpowietrzaniu hamulców,jesli płyn jest stary to przy okazji go wymień,pozdro