temp otoczenia ma znaczenie jedynie na początku. A wątpię, czy arabowie (ci bogaci, co stać ich na nowoczesna auta) jeżdżą Vw na minerałach
zalanie mineralnego w taką zimę jak teraz - silnik uzsyka smarowanie DopierO po prawie pół minucie.
dlatego:
1) full syntetic dopóki nie przekracza dopuszczalnej przez Vw normy, czyli jak się nie mylę 1L na 1000 km 
2) nie oszczędzać i nie przechodzić na półsyntetyk -> te 30-40 zł na rok to nie fortuna
3) są różne marki olejów o danej specyfikacji, można pokombinować

ale oprócz tych bogatych sa jeszcze ci troche biedniejsi któży też mają jakies tam dupowozy,dlaczego temperatura otoczenia ma znaczenie na początku.A w nowoczesnych autach też jest w silniku oliwa chyba że wszyscy tam jeżdżą autami napędzanymi energią elektryczną no i chciałbym widzieć jak ktoś próbuje uruchomić silnik przy -20 stopni zalany minerałem.

temp ma znaczenie tylko na początku, ponieważ po paru minutach pracy olej i tak się rozgrzeje, nie ważne jaki. Chodzi o czas w jakim po rozruchu slinik uzyska pełne smarowanie.
Arabowie jeżdż w 99% na benzynie - kosztuje mniej niż 1 zł za litr.
a uruchomienie, a jakie pytasz - cóż, zastartuje, ale zanim będzie pełne smarowanie, to już silnik po d.... dostanie

każdy olej osiąga w różnym czasie optymalną tem.pracy i tem.wżenia, a optymalnej tem.pracy oleju nie osiągniesz (jak to napisałeś po paru minutach)

ja nie mówię, że po prau minutach jest już temp optymalna, ale już się rozgrzewa i dobrze smaruje.
z resztą to jest raczej dyskusja dla fizyków teoretycznych 
w naszych warunkach ( i myślę że w każdych innych) wiadomo - najlepszy jest full synthetic

trzeci5 napisał:
każdy olej osiąga w różnym czasie optymalną tem.pracy i tem.wżenia, a optymalnej tem.pracy oleju nie osiągniesz (jak to napisałeś po paru minutach)
Coś się uwziołeś na to zastosowanie mineralnego w ciepłym klimacie , i dziwi mnie , a z tego co widze nie tylko mnie , premedytacja z jaką bronisz tej utopijnej teori -bzdurnej teori .
Piszesz a to o problemie uruchomienia w zime na mineralnym ,a to że w ciepłym klimacie coś tam..
Olej mineralny obojętnie w jakim kolwiek klimacie nie zapewni wymaganych parametrów smarowania
silnika TDI - rozumiesz ? Bo ja już dawno to skumałem . A tak pro po ,to na syberi ruskie jeżdżą krazami Stalińcami i innym badziewiem, i jak myślisz na jakim oleju ? Tyle że sprzętu wogóle nie gaszą .albo mają silnik spalinowy jako rozrusznik . Tak więc istotne jest by olej zapewniał eksploatacje silnika, i to jest ważniejsze niż uruchomienie , choć łatwość rozruchu jest istotna . A skoro o rozruchu to właśnie w olejach syntetycznych są specjalne frakcje które nie spływają z płaszczyzn i od samego rozruchu zapewniają smarowanie ,czego nie zapewnia mineralny
A że obciążenie jednostkowe np.wału korbowego w takim stalincu jest 3krotnie mniejsze niż nap.powirzchni
wałka rozrządu pod rolką od popychacza pompowtrysku . Staliniec może chulać na mineral masło a
TDI musi mieć coś lepszego .

nie ja odpuszcze tę dyskusje bo co niektórzy chcą być mądrzejsi od specjalistów z koncernu SHELLA,co niektórzy chcą zmieniać olej na gęstszy po przejechaniu pewnej ilości km to jakieś nie porozumienie bo koncern VW przewiduje eksploatacje auta zalewając silnik tylko syntetykiem a gdy silnik zaczyna brać znaczą ilość oleju to powinno się robić remont silnika a nie zmieniać olej ,choć wiem że prawie każdy mechanik w takim przypadku powie że lepiej zmienić olej na gęstszy bo to tańsze rozwiązanie, tym przypadku zalecenia VW i zalecenia mechaników są całkiem inne.Więc każdy niech robi jak uważa a logiczne jest że olej syntetyczny osiągnie szybciej optymalną tem. smarowania w naszym klimacie niż olej mineralny,na pierwszej stronie jest wklejone kawałek artykułu o stosowaniu oleju oczywiście nie mojego autorstwa.

trzeci5 napisał:
Prawda jest taka że producent nie zaleca zmieniać oleju ful syntetyka na pół syntetyk a później na mineralny,dany olej jest zalecany w danym klimacie np.auto użytkowane w bardzo ciepłym klimacie powinno być zalewane olejem mineralnym ze względu na jego gęstość a w klimacie gdzie temperatury przez cały rok są niskie powinno się auto zalewać olejem ful syntetycznym a więc do naszego klimatu jaj bardziej odpowiednim olejem jest pól syntetyk chyba że ktoś na zimę chce lać ful syntetyk
Co niektórzy nie podważają -a wręcz tak jak Ty są zdania że oleju nie powinno się zmieniać ,na gorszy
Ale tu zgodność się kończy i to nie co niektórzy tylko Ty przyjacielu nalałeś mineralnego do TDI- w ciepłym klimacie ,jak to ujołeś . I na to co niektórzy zgodzić się niechcą . Ale by tematu nie wałkować
można pozostać przy swoim zdaniu i nikomu nic złego się nie stanie . No chyba że silnikowi jak ktoś wpadnie po lektórze tego wątku na pomysł by uraczyć swój TDI mineralem , czy pół syntetykiem.

niech każdy pozostanie przy swoim zdaniu i robi jak uważa,ale kolego chyba nie doczytałeś bo moja wypowiedz nie dotyczy tylko silników TDI o czym wczesniej wspominałem,i napisałem jeszcze coś takiego że jak jakiś producent ma jakieś zalecenia co do olejów to powinno sie stosowac olej zalecany w przypadku VW z PD stosujemy olej o specyfikacji 505 01,pozdrawiam

No jak mogłem doczytać , jak Ty w poście wyżej , Twuj cytat "że u nas powinno się stosować pół syntetyk " ( co jest bzdurą -pół syntetyk z klasą 505 - no no ciekawe ) i znowu smarujesz posta , przecież to nie jest prywatna dysputa -ludzie czytają i co ? zero powściągliwości . Piszesz że do naszych VW PD ,specyfikacja 505 , a ja musze 507 .
więc znowu coś nie tak . Ja w tym wątku odpuszczam bo nic nowego dla ogółu z tej polemiki nie wyniknie .
Ps. Mam DPF (filtr cząstek stałych ) dlatego specyfikacja oleju 507

tak napisałem tak ale ta wypowiedz dotyczy ogólnie silników spalinowych a druga sprawa w tym poście nie jest napisane ze pól syntetyk występuje o specyfikacji 505 01,tylko w jednym poście przeczytałeś o pół syntetyku a w poście dwie strony dalej o specyfikacji 505 01 ty powiązałeś te dwa fakty i robisz nie potrzebny zamet,i nastepna sprawa również nie napisałem że do silników z PDF-m stosuje sie olej o specyfikacji 505 01 ja takiego filtra nie mam i stosuje taki olej jaki zaleca producent do silnika TDI PD bez filtra PDF czytaj ze zrozumieniem tekst bo nie bardzo ci to wychodzi.A jeszcze tak do twoich wybrakowanych informacji o oliwach to firma MOTUL jeszcze do nie dawna wypuszczała olej pół syntetyczny z specyfikacją 505 01

Moja wypowiedż
arianm napisał:
Panowie ,dość często widze -bo to nie jedyny temat o oleju , że pada pytanie czy już mogę przejść na
półsyntetyk .
Jeżeli pytanie pada z pobudek ekonomicznych to można uznać że pytający szuka oszczędności . Ale do takiego pytania dodawana jest informacja o przebiegu .Zmienia to sęs całego zagadnienia .
To niby co , że do "200k " to silnik potrzebuje oleju dobrego a po , to może już być pół synt,
a po 300k. to mineralny ,a po 400K -to może już bez oleju -- no to ostatnie to tak ku pomyśleniu .,
Dobór oleju do silnika wynika między innymi z jego wysilenia (obciążenia poszczególnych podzespołów )
Charakter pracy silnika jest porównywalny przed 200k. jak i po -więc niebardzo widzę sens -mając na uwadze dobro silnika by po jakimś limicie kilometrów stosować gorszy olej .
Nie przemawia do mnie pogląd , że już wszystko lużniejsze ( jeżeli nawet- no to ile) to można olej
gorszy . Jest to moje przemyślenie w tym temacie i chętnie przeczytam uzasadnienie (poza ekonomicznym ) zwolenników przechodzenia na półsyntetyk .
Twierdzenie że ten czy tamten przeszedł i nic się nie dzieje ,nie do końca mnie przekonuje bo i do nowego zalać półsyntetyk i przy uważnej eksploatacji demolki by pewnie nie było .
Przechodzenie z gorszego ,a szczególnie z mineralnego na pól czy synyetyk ,jest niebezpieczne z racji
że uszlachetnione oleje mają lepsze właśności myjące i po takim minerale mogło by się to i owo
zalepić -zapchać .
Zaraz pod moją Twoja wypowiedż
trzeci5 napisał:
,dany olej jest zalecany w danym klimacie np.auto użytkowane w bardzo ciepłym klimacie powinno być zalewane olejem mineralnym ze względu na jego gęstość a w klimacie gdzie temperatury przez cały rok są niskie powinno się auto zalewać olejem ful syntetycznym a więc do naszego klimatu jaj bardziej odpowiednim olejem jest pól syntetyk chyba że ktoś na zimę chce lać ful syntetyk a na lato mineralny hehe:lol:>Więc to jki olej lać do auta jest ukierunkowane tym w jakim klimacie auto jest użytkowane,pozdrawiam
< Jaki olej do 1.9 tdi > Tytuł wątku
Jak ma się do tego , to co dalej wypisujesz . Jeszcze z tydzień a napiszesz że o syrence myślałeś .
Czasem dobrze jest zerknąć gdzie jest nieścisłość a nie motać że to , a to to . Nie jest ważne co
myślałeś ,ważne co przekazujesz w treści . Czy ktoś mając DPF z Twojego postu dowiedział by się że powinien stosować 507 -nie bo napisałeś VW PD powinno się stosować itd - prawie kanon - no tak wszyscy mają tak jak Ty . Dużo z forum czerpie i w trosce o wiarygodność informacji podjołem tą polemike ,
a jak żeśmy w niej wypadli pozostawmy czytającym .

no w tytule wątku nie ma nic wspominane o DPF a ty sie czepiasz że ja pisze ogólnikowo jak by było napisane ze jaki olej do 1,9 TDI z DPF to bym się zgodził z toba z e kogoś kto ma silnik z DPF wprowadziłem w błąd ,zgodze sie z toba że na temat o oleju pisałem ogólnie i dawałem do zrozumienia że odpowiedzi nie dotycza tylko TDI tu mój błąd bo temat był o TDI,ale napisałem również ze jak jakiś producent auta ma jakies zalecenia co do oleju to powinno sie do nich stosować i chyba nie ma ciężko w sklepie z oliwami powiedzieć że mam takie auto z takim silnikiem ,sprzedawca zerknie w katalog i powie trzeba taki a nie inny olej.Ty też kolego twierdziłeś że pół syntetyk o specyfikacji 505 01 to bzdura a przecież MOTUL jeszcze do nie dawna taki olej wypuszczał na rynekpozdrawiam

Witam
Obecnie w moim Golfie 1.9 TDI 90km z silnikiem BXF mam zalany olej Mobil 1 Turbo Diesel OW-40 Syntetyk czy ktoś z forumowiczów używał go jakie są opinie??oraz ile go powinno być zalane przy wymianie oleju??.

z tego co oglądałem to ten olej nie spełnia odpowiedniej normy do silników z PD
Oleje stosowane w silnikach TDI
1. Do silników 1,9 TDI R4 czyli rzędowych m.in. o oznaczeniach AWX, AVF, AVB, AJM, BKE oraz 2.0TDI - BLB, BNA, opartych na systemie pompowtrysków czyli PD, należy stosować olej spełniający normy:
505.01 lub 506.01 lub 507.00
2. Do wszystkich silników diesla, zarówno 4-ro (z PD) oraz 6-cio cylindrowych, wyposażonych w filtr DPF, a więc mniej więcej od roku produkcji 2005 bezwzględnie wymagane są oleje spełniające normę:
507.00
Oleje należy ze względu na trwałość silnika - turbosprężarka - wymieniać najpóźniej po osiągnięciu przebiegu 15.000 km lub po okresie 1 roku od wymiany.
Tryb long-life nie jest polecany ze względu na trwałość turbiny.
3. Do wszystkich pozostałych silników diesla opartych o system zasilania pompą rozdzielaczową (rotacyjną) VP, wyposażonych w turbosprężarkę, właśnie ze względu na nią wymagany jest olej syntetyczny - można go stosować bez ryzyka rozszczelnienia silnika. Przykładowe silniki 1,9 TDI: AFN, AVG, AFF, 1Z, AHH, AHU, oraz 2,5 TDI: AKN, AFB, Oleje do nich przeznaczone muszą spełniać normy:
505.00 lub 506.00

trzeci5 napisał:
z tego co oglądałem to ten olej nie spełnia odpowiedniej normy do silników z PD
Oleje stosowane w silnikach TDI
1. Do silników 1,9 TDI R4 czyli rzędowych m.in. o oznaczeniach AWX, AVF, AVB, AJM, BKE oraz 2.0TDI - BLB, BNA, opartych na systemie pompowtrysków czyli PD, należy stosować olej spełniający normy:
505.01 lub 506.01 lub 507.00
2. Do wszystkich silników diesla, zarówno 4-ro (z PD) oraz 6-cio cylindrowych, wyposażonych w filtr DPF, a więc mniej więcej od roku produkcji 2005 bezwzględnie wymagane są oleje spełniające normę:
507.00
Oleje należy ze względu na trwałość silnika - turbosprężarka - wymieniać najpóźniej po osiągnięciu przebiegu 15.000 km lub po okresie 1 roku od wymiany.
Tryb long-life nie jest polecany ze względu na trwałość turbiny.
3. Do wszystkich pozostałych silników diesla opartych o system zasilania pompą rozdzielaczową (rotacyjną) VP, wyposażonych w turbosprężarkę, właśnie ze względu na nią wymagany jest olej syntetyczny - można go stosować bez ryzyka rozszczelnienia silnika. Przykładowe silniki 1,9 TDI: AFN, AVG, AFF, 1Z, AHH, AHU, oraz 2,5 TDI: AKN, AFB, Oleje do nich przeznaczone muszą spełniać normy:
505.00 lub 506.00
Dziękuję trzeci5 za konkretna odpowiedz.
a ten olej dobry do mojego Golfa??
Certyfikaty jakości VW 504 00 / VW 507 00
W pełni syntetyczny olej niskopopiołowy
Mobil 1™ ESP Formula 5W-30 speÅ‚nia wymagania firmy Volkswagen jako odpowiedni dla pojazdów z silnikiem benzynowym wymagajÄ…cych specyfikacji VW 504 00 oraz pojazdów z silnikiem Diesla wymagajÄ…cych specyfikacji VW 507 00.

ja osobiscie jezdze na 5w-30 Motula,nie ryzykuje w jakies inne oleje poprostu ten jest ok.
Motul Specific 5W30 (504.00-507.00)