Znowu uderzenie powrociło a był jakiś czas spokoj.Jak mnie to wkur... to szok.No to co zmienimy aku i sie zobaczy może pomoże:)

Zmieniłam akumulator było przez zakiś czas ok. po jakimś czasie powróciło , zmieniłem świece wszystkie i odpala normalnie.Przytrzymaj go dłużej na zapłonie i spróbuj odpalić po 30 sekundach jak nie szarpnie silnikiem to znaczy ze świece należy zmienić.

w takich temperaturach jak mamy teraz świece nie maja nic wspólnego z odpalaniem

przytrzymanie pomaga juz kiedyś to rozkminiłem ale nie zawsze.Jak byłem w pl to miąłem 2 razy bład świecy i tak sie zastanawiam czy jakoś tego nie powiązać ze może pali na 3 cylindry albo coś no nie mam pojecia chociaż tak jak trzeci mówi grzanie żarowych nie ma nic do odpalania w takiej temp.Dle mnie to jest mega duży problem bo kiedyś sie coś urwie przez to "uderzenie"

A akumulator ile ma lat bo jak szejść to należy już wymienić

wymień tuleje na rozruchu,może jest za mała prędkość obrotowa rozrusznika jest to tańsza opcja niż wymiana aku

Aku ma 3 lata i myśle ze jeszcze pochula.Trzeci jakie tuleje?bo nie wiem o co chodzi a chciałbym to zrobić może pomoże

korba napisał:
Aku ma 3 lata i myśle ze jeszcze pochula.Trzeci jakie tuleje?bo nie wiem o co chodzi a chciałbym to zrobić może pomoże
tuleje ślizgowe(panewki) na nich jest osadzony wirnik,koszt to jakieś 15-20pln,jak będziesz je wymieniał to ich nie smaruj żadnym smarem jedynie przy składaniu daj po kropelce oleju i nic więcej,
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=149224

Dzieki trzeci napewno sprawdze te opcje jako pierwsza

Panowie czy widamo co ostatecznie jest przyczyną szarpniecia/uderzenia podczas zapalania?Czy ktoś ostatecznie rozwiązał ten problem?Co na to mówi ASO?
Powiem Wam że ja mam od ponad 2 lat akumulator z duzym proądem rozruchowym i póki co jestem zadowolony. Owszem przez ten okres czasu dosłownie kilka razy zapalił bardziej nerwowo niz zwykle ale nie mozna tego porównać do tego co było na poczatku:) Oczywiscie mam obawy co bedzie dalej kiedy akumulator bedzie starszy.
Czy u Was po wymianie akumulatora problem powrócił?

powiem to jeszcze raz że zamiast od razu wymieniać aku na mocniejszy to najpierw wymięcie panewki na rozruch przecież to kilkakrotnie mniejszy wydatek,a jeśli panewki sa przytarte i zmienisz aku na mocniejszy to owszem problem zniknie ale nie na długo bo stan panewek w rozruch będzie się pogarszał a co za tym idzie problem z odpalaniem powróci,koszt wymiany panewek jeśli sam to zrobisz to jakieś 20PLN a nowy aku 400pln lub więcej
Ostatnio edytowany przez trzeci5 (20-07-2013 22:36:56)

Ja dam znac dopiero jak bede w pl.Zajme sie kompleksowo tym rozrusznikiem i zobaczymy jaki bedzie efekt a jeśli pożadanego efektu nie bedzie to wymienie aku bo nie opcji zebym to tak zostawił

trzeci5 napisał:
powiem to jeszcze raz że zamiast od razu wymieniać aku na mocniejszy to najpierw wymięcie panewki na rozruch przecież to kilkakrotnie mniejszy wydatek,a jeśli panewki sa przytarte i zmienisz aku na mocniejszy to owszem problem zniknie ale nie na długo bo stan panewek w rozruch będzie się pogarszał a co za tym idzie problem z odpalaniem powróci,koszt wymiany panewek jeśli sam to zrobisz to jakieś 20PLN a nowy aku 400pln lub więcej
Mówisz to na podstawie swojego doświadczenia?
Niektórzy naprawiali rozruszniki ale to pomogło na bardzo krótko:/ Najdłuższy znany mi przypadek gdzie pomogła wymiana bateri to 2,5 roku, ale jakoś nie wierze ze to na zawsze rozwiązało problem:(

czasem zmiana rozrusznika nie pomaga, ale pomaga napewno zwiekszenie dawki startowej paliwa;) wczoraj akurat zmieniałem dawke w golfie 5 plus silnik 1,9 BKC 1 własciciel od nowosci przebieg 120tys zaczał ciezko palic i było stukniecie przy odpaleniu zmiana dawki pomogla i na odpalanie i na stukniecie:) dodam ze akumulator nowy!!!

Ja wiem ze zwiekszenie dawki pomaga na krecenie na ciepłym bo co 2 golf ma,bądz miał z tym problem ale że na uderzenie to pierwsze słysze.

kropek napisał:
trzeci5 napisał:
Mówisz to na podstawie swojego doświadczenia?
Niektórzy naprawiali rozruszniki ale to pomogło na bardzo krótko:/ Najdłuższy znany mi przypadek gdzie pomogła wymiana bateri to 2,5 roku, ale jakoś nie wierze ze to na zawsze rozwiązało problem:(
tak dokładnie w moim golfie tak było,ale pomogło to jeszcze w paru innych TDI które robiłem,zmiana tulei o niczym nie świadczy bo jeśli to ktoś zrobi źle to efekt będzie odwrotny,znam przypadki gdzie po rozebraniu rozruch było wszystko wysmarowane smarem a przecież panewek w rozruchu sie nie smaruje smarem bo sie zakleją i znowu rozruch będzie źle krecił

korba napisał:
Ja wiem ze zwiekszenie dawki pomaga na krecenie na ciepłym bo co 2 golf ma,bądz miał z tym problem ale że na uderzenie to pierwsze słysze.
jak ciezko pali jest i stukniecie zmieniasz dawke ustepuje stukniecie bo lzej pali niemal na dotyk

Znowu mam problem tym razem z wstecznym biegiem,na rozgrzanym silniku ciężko wrzucić bieg na dodatek zgrzyta,boje se rozwalę skrzynie biegów zimą tego problemu nie mam tylko jak jest ciepło rozmawiałem z mechanikiem to powiedział ze są dwa rodzaje oleju żadszy i gęsciejszy najprawdopodobniej man ten żadszy i moze byc ta przyczyna a moze miał ktos podobny problem