Hello. Piszę tylko po to by się doinformować, bowiem pokazała mi się ikonka "abgas werkstatt" (w postaci żółtego silniczka). Oczywiście użyłem funkcji 'szukaj', i znalazłem, że samochód trzeba przepalić, bo zapycha sie filtr cząsteczek stałych czy coś takiego, ale wydaje mi się, że mój golf nie posiada tego filtra (2.0TDi, 2004). No ale też podjąłem się przepalania samochodu, i na drugi dzień ikonka znikła 
Cóż to może być za problem? Czy powinienem sie już wybrać na diagnozę czy poczekać aż znowu się cokolwiek pojawi ? 

zacznijmy od tego że od filtra cząstek stałych jest inna kontrolka,podejrzewam że masz problem z przepustnicą ,poczekaj aż się znowu zapali i zrób porządną diagnozę

taki mam zamiar
dzieki 

Mam ten sam problem włączyła mi sie ta kontrolka pomarańczowa abgas werkstatt pomocy??

włąsnie, u rodziców w Pasku B6 wyświetla się taki sam napis, co on oznacza?

dwa posty wyżej napisałem co to może być a wy o to samo pytacie,sprawdziliście przepustnice,pod kompa auto było podłączone pod kompa

To chyba nie jest przepustnica tylko zauważyłem dziwne zjawisko to się raz pojawia i raz znika dziwne.Byłem na komputerze i komp nie zdiagnozował by to była przepustnica.Więc co to jeszcze może być??

w passku pod kompem tez nic nie wskazało

czy komp wykazał jakieś błędy?

No własnie nie może to przewód odprowadzający spaliny do wydechu bo kiedyś miałem go przegryzionego i jak mi go załatał to chodziło bez tego błędu normalnie z ponad rok czasu.

OdgrzejÄ™ starego kotleta.
Pojawił mi się kiedyś ten sam komunikat tyle że ja zaslepiłem recyrkujację spalin taką blaszką. To ta rurka od kolektora wydechowego po EGRa. Po wyjęciu tej blaszki i usunięciu błędu problem się nigdy nie pojawił. Pozdro

JohnTitor napisał:
Pojawił mi się kiedyś ten sam komunikat tyle że ja zaslepiłem recyrkujację spalin taką blaszką. To ta rurka od kolektora wydechowego po EGRa. Po wyjęciu tej blaszki i usunięciu błędu problem się nigdy nie pojawił. Pozdro
bo w MK V i pochodnych EGR trzeba wyłączyć programowo w starszych modelach 1.9 TDI wystarczyło zaślepić blaszką

Zgadza sie jeśli usuwamy to fizycznie i programowo.Komunikat oznacza problem z zaworem EGR,klapą gasząca,wężyk sprawdziśliście od podcisnienia

A ja wam powiem jeszcze inną ciekawostkę mojemu szwagrowi to samo wyskoczyło ale w pasacie b5fl i to był czujnik temp. wody na głowicy czujnik wymieniliśmy i jest spokój

trzeci5 napisał:
JohnTitor napisał:
Pojawił mi się kiedyś ten sam komunikat tyle że ja zaslepiłem recyrkujację spalin taką blaszką. To ta rurka od kolektora wydechowego po EGRa. Po wyjęciu tej blaszki i usunięciu błędu problem się nigdy nie pojawił. Pozdrobo w MK V i pochodnych EGR trzeba wyłączyć programowo w starszych modelach 1.9 TDI wystarczyło zaślepić blaszką
Możecie mi powiedzieć gdzie dokładnie trzeba zaślepić blaszką? Czy może przeczyścić egr i klapę gaszącą?
Tylko jak by ktoś jakąś instrukcję wrzucił jak wszytko wykręcić i czym najlepiej czyścić było by bardzo pomocne, bo nie chce nic spierniczyć.
Ostatnio edytowany przez pabloo8600 (06-07-2014 22:27:33)

nie zaślepiaj egr-a bo bedzie blad wywalać chyba że elektromechanik lub jakiś tuner programowo ci go wyłączy wtedy możesz egr całkowicie wywalić,w starszych tdi można było zaślepiać blaszka a dokładnie wstawiało sie ja między kolektor wydechowy a rurkę łącząca go z egr albo z drugiej strony miedzy wspominana rurkę a egr,co do czyszczenia to zależy jak go masz zasyfiony ja u siebie najpierw wszystko w miare możliwości wyskrobałem i a później użyłem dimera,w moim temacie coś na początku było o czyszczeniu egr,pozdro

trzeci5 przeczytałem Twój post o czyszczeniu egr, sa tam foty jak już masz wyczyszczone i wspominasz o wymianie uszczelek ewentualnie.
Powiesz mi na ilu śrubach siedzi egr i klapa gasząca, bo za wyciąganie kolektora się raczej nie wezmę. Jakich narzędzi i chemii użyłeś, czy jest jakis specyficzny sposób demontażu/montażu, na co trzeba zwrócić uwagę? Każde wskazówki będą bardzo mile widziane 
Dzięki z góry za pomoc

egr i klapa gasząca są przykrecone 3-ma śrubami imbusowymi chyba m6,do tego od dołu do egr jest jeszcze przykręcona rurka recyrkulacji dwoma śrubami dosyć trudno sie do nich dostać ale jest to do zrobienia,jeśli po zdemontowaniu egr i klapy okaże sie ze kolektor tez jest dosyć mocno zasyfiony i przekrój w gardzielu jest zmniejszony przez zalegającą sadzę to proponuje go wyczyścić,jeśli pomiędzy egr i klapy pojawił się wyciek to dobrym rozwiązaniem tego jest zmiana oringu.Do czyszczenia używałem dimera rozrobionego z wodą