Ogłoszenie

Polerowanie,ceramika

#37 01-10-2013 21:22:32

master
Szefo ;)
Od: Szczecin
Ostatnia wizyta: 01-01-1970
Silnik/Moc: TDI +
Serwis

Re: dwumasa

Bartekkk napisał:

Witam!wink jestem nowym forumowiczem i chciaÅ‚bym siÄ™ z Wami podzielić na Å›wieżo moimi doznaniami po dzisiejszej wymianie Dwumasu w moim Golfiku silnik bls 105KM 2007r przebieg 206600 na sztywne koÅ‚o (komplet valeo 1200 zÅ‚) - miaÅ‚em do wyboru Luka za 1550 - aspekt ekonomiczny nie miaÅ‚ w tej operacji znaczenia. GórÄ™ wzięły pozytywne doÅ›wiadczenia brata przy takim zabiegu (skoda octavia II 2006r 105 KM BKC) - przejeździÅ‚ ponad 120 tys km i mu Å›miga i hula, samochód siÄ™ "rozjeżdziÅ‚" zaczÄ…Å‚ zapylać i obajwów negatywnych brak. MyÅ›lÄ™ sobie może i mojemu Golfikowi nie zaszkodzi. MuszÄ™ z czystym sumieniem przyznać że z tego rozwiÄ…zania jestem szczerze niezadowolony!;/ Po dniu docierania i napÄ™dzania kilometrów (ponad 300 natÅ‚ukÅ‚em próbujÄ…c wyczuć samochód) stwierdzam że to nie jest mój golf! Nie powiem osiÄ…gi i to jak siÄ™ zbiera jest naprawdÄ™ czymÅ› wspaniaÅ‚ym a nie katowaÅ‚em go do górnych granic możliwoÅ›ci. Tylko że odczucia z jazdy w Å›rodku pojazdu sÄ… wrÄ™cz druzgocÄ…ce.. drgania jakie sÄ… przenoszone na kabine, odgÅ‚os silnika i ogólne odczucia sÄ… naprawde o wiele gorsze;/ porównujÄ…c skodziankÄ™ brata u mnie jest masakrycznie... U niego ten sam zestaw sprawdza siÄ™ o niebo lepiej. Dodam że na 99% odpada wadliwy montaż- oba samochody zabieg miaÅ‚y dokonany przez te same zaufane rÄ™ce zaprzyjaźnionego fachowca. Może jestem przewrażliwiony i mam nastawienie wrÄ™cz pedantyczne do samochodu bo byle jaki stuk czy zgrzyt w Golfiku i ja w kanale albo gdy nie znajdowaÅ‚em przyczyn to prosto do mojego mechanika... Komplecik wymieniony raczej zapobiegawczo bo jeszcze w jednym kawaÅ‚ku byÅ‚o ale drażniÅ‚o już mnie rzucanie silnikiem. Na rozklekotanym jeszcze trzymajÄ…cym siÄ™ dwumasie o wiele wiÄ™kszy komfort jazdy byÅ‚.  Po pierwszym dniu plujÄ™ sobiÄ™ w brodÄ™ że nie zdecydowaÅ‚em siÄ™ na oryg rozwiÄ…zanie i zastanawiam siÄ™ nad zrzuceniem jednomasu i powrotu do dwumasa tylko że boli ewentualność 1450 zÅ‚ wyrzuconych w bÅ‚oto (250 robota). Mam nadziejÄ™ że siÄ™ jeszcze może to rozrusza i jakoÅ› poukÅ‚ada o czym bÄ™dÄ™ informowaÅ‚ na bierzÄ…co.. Póki co sztywne koÅ‚o BLE! Może z Was drodzy forumowicze ktoÅ› miaÅ‚ podobne wrażenia po przeszczepie sprzÄ™gÅ‚a - bardzo chÄ™tnie usÅ‚yszÄ™ opiniÄ™. Pozdrawiam

Może się jeszcze ułoży, choć szczerze w to wątpię. Ja jednomasa swojego wkładałem dwukrotnie bo też mi nic nie pasowało, w końcu się poddałem, bo inaczej tego założyć się nie dało, żadnych wad zestaw też nie posiadał po prostu taki jego urok. Mnie najbardziej denerwowało telepanie autem przy mocniejszym przyspieszaniu z niskich obrotów. W końcu jakoś z tym zacząłem żyć ale nigdy z charakterystyką tego zestawu się nie pogodziłem, na dokładke na sam koniec przez to sztywne koło padła mi skrzynia. Może niektórzy lubią takie nowatorskie rozwiązania aczkolwiek do mnie to jakoś w konsekwencji nie przemówiło, golfa już nie mam, a w obecnym aucie chociażby istniała fizyczna możliwość założenia czegoś podobnego... na pewno nie zaryzykuję. Pozdrawiam

01-10-2013 21:22:32

VW REKLAMA
Google AdSense

#38 14-10-2013 10:55:49

Bartekkk
Jeszcze siÄ™ nie znamy
Ostatnia wizyta: 01-01-1970

Re: dwumasa

Dzięki za opinięsmile u mnie po upływie 800 km przestało aż tak przeraźliwie tarpać i trząść samochodem jak to miało miejsce na początku. Aktualnie na sztywnym zrobione 1500 km i nie wiem czy to kwestia przyzwyczajenia czy poukładało się ale jakoś już da się żyć. Chociaż szczerze mówiąc ponownie wymieniając sprzęgło nie zdecydowałbym się na sztywne koło. różnica w cenie akceptowalna zaś w komforcie odczuwalna;/ Telebotanie i ciągłe wibracje ustały - jednak w zakresie 1500-2000 obrotów przy przyspieszaniu troszkę "ryczeć" potrafi, golfik ogólnie jest głośniejszy, czasami na krótko pojawiają się jakieś dziwne odgłosy... Mam nadzieję że nie wyjdą u mnie jak to miejsce miało u mastera jaja ze skrzynią biegów.. szczerze mówiąc na gorąco po wymianie to już myśli o zmianie mojej perełki były, ewentualnie o zrzuceniu sztywnego i ponownej inwestycji w dwumas.. Póki co jeżdżę i zamierzam nadal:) będę informował co i jak wrażenia będą wyglądały. Jednak po tym eksperymencie wychodzę z założenia że co fabryka i geniusze z vw umyślili to lepiej niech człowiek na siłę nie poprawia... Pozdrawiam:)

Stopka forum

Katalog Stron www statystyka Katalog stron